ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Αντισυνταγματικό το χαράτσι στα ακίνητα


Αντισυνταγματικό κρίθηκε από το Δ΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου το πρώτο χαράτσι το οποίο εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Ειδικότερα το Δ” τμήμα, με πλειοψηφία 3-2, τάχθηκε υπέρ της αντισυνταγματικότητας του μέτρου, κρίνοντας ότι το χαράτσι δεν είναι τέλος, αλλά φόρος, και η επιβολή του παραβιάζει σειρά συνταγματικών διατάξεων αλλά και το πρώτο πρωτόκολλο της ευρωπαϊκής σύμβασης για τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Οι αρεοπαγίτες υπογραμμίζουν ότι το χαράτσι παραβιάζει πλειάδα συνταγματικών διατάξεων:

το άρθρο 2 που προστατεύει το σεβασμό και την αξία των πολιτών,
το άρθρο 4 που επιβάλλει την ισότητα μεταξύ των πολιτών,
το άρθρο 20 που προστατεύει το δικαίωμα των πολιτών να προσφεύγουν στα δικαστήρια,
το άρθρο 21 που προστατεύει την οικογένεια και
το άρθρο 78 που ξεκαθαρίζει ότι φόρος εισπράττεται μόνο εφόσον προβλέπεται από νόμο.

Επιπλέον, οι αρεοπαγίτες που πλειοψήφησαν στην απόφαση έκριναν ότι το «χαράτσι» επιβάλλεται με βάση την έκταση του κάθε ακινήτου και το εμβαδόν σε τ.μ., και όχι με βάση την οικονομική κατάσταση του κάθε φορολογούμενου.

Οι δικαστές του Αρείου Πάγου εξέτασαν την αίτηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με την οποία ζητάει να ανασταλεί η υπ' αριθμ. 1101/2012 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Με την τελευταία αυτή απόφαση κρίθηκε αντισυνταγματική και παράνομη η είσπραξη του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Μέχρι την τελική απόφαση που θα κρίνει οριστικά εάν είναι αντισυνταγματικό ή όχι το πρώτο χαράτσι που εισπράχθηκε μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μιχάλης Θεοχαρίδης πρέπει μέσα στο επόμενο διάστημα να ορίσει την ημέρα που θα συζητηθεί η επίμαχη υπόθεση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου. 
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Αντισυνταγματικό το χαράτσι στα ακίνητα Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">