ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Κύκλοι διαλέξεων από τον Όμιλο Μαρξιστικών Ερευνών στο ΕΜΠ

Την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014 στις 6 μ.μ. ξεκινούν στο Αμφιθέατρο 318 (κτίριο Μπουμπουλίνας) του ΕΜΠ οι διαλέξεις εισαγωγής στο μαρξισμό που διοργανώνει ο Ομιλος Μαρξιστικών Ερευνών.
Οι διαλέξεις με γενικό τίτλο «Διαβάζοντας Marx: τα έργα του και η εποχή μας» θα προχωρήσουν παράλληλα σε δύο κύκλους με κέντρο αναφοράς αντιστοίχως τον Πρόλογο στην Κριτική της Πολιτικής Οικονομίας (Ένα κείμενο-πολλά θέματα) και το Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος (Ένα έργο-πολλές ερμηνείες).
Εισηγητές θα είναι οι: Θανάσης Μανιάτης (Πανεπιστημιακός-ΕΚΠΑ), Θανάσης Γκιούρας (Πανεπιστημιακός-Πανεπιστήμιο Κρήτης), Τριαντάφυλλος Μεϊμάρης(Πτυχιούχος Φιλοσοφίας), Γιώργος Μανιάτης (Πανεπιστημιακός-ΕΚΠΑ), Βασίλης Λιόσης (Εκπαιδευτικός), Δημήτρης Γρηγορόπουλος (Δρ. Κοινωνιολογίας), Παναγιώτης Σωτήρης(Πανεπιστημιακός-Πανεπιστήμιο Αιγαίου) και Κώστας Γούσης (Πολιτικός επιστήμων).

Διαβάζοντας Marx: τα έργα του και η εποχή μας
1ος κύκλος: ΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ-ΠΟΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρόλογος στην Κριτική της Πολιτικής Οικονομίας (1859)
Στο πλαίσιο αυτού του κύκλου διαλέξεων θα επιδιωχθεί η προσέγγιση ενός φάσματος θεμάτων υλιστικής αντίληψης της ιστορίας με βάση ένα πολυσυζητημένο κείμενο, που για άλλους προσφέρεται και για άλλους αμφισβητείται ως πεδίο σύνθεσης του μαρξισμού ως καθολικής θεωρίας

Για τον Πρόλογο στην Κριτική της Πολιτικής Οικονομίας θα εισηγηθούν με αφετηρία διαφορετικές επιστημονικές θεματικές οι:

07.02.2014: Θανάσης Μανιάτης (Πανεπιστημιακός-ΕΚΠΑ)
07.03.2014: Θανάσης Γκιούρας (Πανεπιστημιακός-Πανεπιστήμιο Κρήτης)
04.04.2014: Τριαντάφυλλος Μεϊμάρης (Πτυχιούχος Φιλοσοφίας)
09.05.2014: Γιώργος Μανιάτης (Πανεπιστημιακός-ΕΚΠΑ)

*Μετά την ολοκλήρωση του κύκλου των διαλέξεων θα επιδιώξουμε τη διοργάνωση μιας καταληκτικής δημόσιας συζήτησης των τεσσάρων εισηγητών μεταξύ τους και με τους φίλους και τις φίλες, που θα έχουν παρακολουθήσει τις διαλέξεις του κύκλου.

 «χωρίς επαναστατική θεωρία δεν υπάρχει επαναστατική πράξη»
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Κύκλοι διαλέξεων από τον Όμιλο Μαρξιστικών Ερευνών στο ΕΜΠ Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">