ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

ΕΦΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ''ΕΓΚΛΗΜΑ'' ΣΤΟ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Με μοναδικό τρόπο και μεθόδους η απερχόμενη διοίκηση και ο δήμαρχος έπειτα από αίτηση επιχειρήσεων εστιατορίων  συμφώνησαν στην παραχώρηση τμήματος της παραλίας Γλυφάδας.

Σαφώς γνωρίζουμε ότι η παραλία Γλυφάδας δεν ανήκει στο δήμο έπειτα από κυβερνητικές ενέργειες παραχώρησης του παραλιακού μετώπου στη Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου.

Σε προεκλογική δήλωση ο απερχόμενος δήμαρχος Κ.Κόκκορης είχε δηλώσει σε σχετικό ερώτημα για το παραλιακό μέτωπο:

Ποιες είναι οι προτάσεις σας για το παραλιακό μέτωπο; 

Οπως έχω πει πολλές φορές, η παραλία δεν ανήκει στον Δήμο, αλλά στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου. Αγωνιζόμαστε και θα συνεχίσουμε τον αγώνα ώστε να περιέλθει στον Δήμο, προκειμένου να δημιουργήσουμε όλες τις απαιτούμενες υποδομές ώστε να αλλάξει η σημερινή εικόνα και να μπορούν ελεύθερα οι κάτοικοι, αλλά και οι επισκέπτες της να την απολαμβάνουν. 

Σας θυμίζω ότι  η παραλία στη Γλυφάδα πέρασε το 1992 επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη (ΝΔ) στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου. Αν και στις τρεις πλαζ υπήρχε όλα αυτά τα χρόνια ελεύθερη πρόσβαση, ήταν σε άθλια κατάσταση, καθώς δεν καθαρίζονταν από την ΚΕΔ ούτε επιτρεπόταν στο δήμο να αναλάβει εκείνος την φροντίδα τους. Στη συνέχεια ήρθε η κυβέρνηση Σημίτη που ολοκλήρωσε το έγκλημα κατά του παραλιακού μετώπου.

Όπως είχε γράψει ο Τάσος Τέλλογλου στην καθημερινή στις 10.06.2007 το έγκλημα στην παραλία άρχισε το 1968.

Τον Νοέμβριο του 1968, η χούντα θα δημοσίευε  συντακτική πράξη, με την οποία ο ΕΟΤ θα αποκτούσε το δικαίωμα της ανάπτυξης σε δώδεκα περιοχές της χώρας. Τέσσερις από αυτές αφορούσαν τις παραλίες της Αττικής, τον Σαρωνικό. 

Να τι ανέφερε επί λέξει η πράξη: «Το υπουργικό συμβούλιο κηρύσσει ως τουριστικούς χώρους προς αξιοποίησιν τας κατωτέρω αναφερομένας εδαφικάς εκτάσεις… ως ακολούθως: άπασαι αι εις το δημόσιο ή τον ΟΛΠ ή τους ομόρους δήμους ανήκουσαι περιοχαί, αι κείμεναι μεταξύ οδού και θαλάσσης καθ' όλον το μήκος αυτής…». 

Η «Κ» συντακτική πράξη όριζε ότι τα δικαιώματα του ΕΟΤ στις περιοχές αυτές θα είχαν ισχύ επί 75 χρόνια. Η μόνη περιοχή που εξαιρείται από την ισχύ της πράξης είναι η Γλυφάδα, εξαιτίας της στενής σχέσης του τότε δημάρχου με την ηγεσία της χούντας. 

Στον δήμο Γλυφάδας παραχωρείται η έκταση μεταξύ παραλιακής λεωφόρου και της ακτογραμμής, η οποία και μπαζώνεται σχεδόν ολοκληρωτικά. 

Πέντε μήνες μετά την πτώση της χούντας, τον Νοέμβριο του 1974, αναγνωρίζεται με απόφαση του Αρείου Πάγου η νομική ισχύς της «Κ» συντακτικής πράξης. Η «Κ» συντακτική πράξη θα διατηρηθεί σε ισχύ από όλες τις κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης, έως ότου η κυβέρνηση Σημίτη αποφασίσει την «εμπορική αξιοποίηση» των τουριστικών ακινήτων της παραλίας από τους ιδιώτες.

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μπει ένα τέλος στη σημερινή κατάσταση στη Γλυφάδα, έναν από τους δήμους που εισπράττει, μόνο από τις μαρίνες της, μέχρι ένα εκατομμύριο ευρώ τον χρόνο. Αλλά ο τρόπος «ανάπτυξης» της παραλίας της Γλυφάδας τα τελευταία 15 χρόνια οδήγησε στην απαξίωση της περιουσίας του δήμου, ιδιαίτερα των παραλιών αλλά και της περιουσίας ιδιωτών. Ανάμεσά τους και τέσσερις- πέντε σημαντικές προσωπικότητες του ελληνικού εφοπλισμού, που επί τρεις τουλάχιστον τετραετίες επιχειρούν να παρέμβουν κατά των καταπατήσεων και των αυθαιρεσιών στην παραλία της Γλυφάδας.

Στη μελέτη αναμόρφωσης του παραλιακού μετώπου οι Σάκης και Ανδρέας Διγενής προέβλεπαν για τη Γλυφάδα «την κατάργηση των μικρών μαρινών που βρίσκονται στο ύψος της κεντρικής πλατείας της Γλυφάδας με ταυτόχρονη απελευθέρωση του θαλασσίου μετώπου που στην περιοχή αυτή έχει καθαρά αστικό χαρακτήρα και σήμερα είναι εντελώς κλειστό στο ευρύ κοινό…».

Νέοι χρήστες - νέοι όροι
Οι υπεύθυνοι της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου θεωρούν ότι με τη μελέτη αυτή θα μπορέσουν να ελέγξουν τις χρήσεις γης. Οσες παράνομες ή παράτυπες χρήσεις έληγαν, πήραν 5ετή παράταση με το 1/3-2004. Προεδρικό Διάταγμα της κ. Βάσως Παπανδρέου, λίγο πριν από τις εκλογές, αλλά για τις εκμεταλλεύσεις των ιδιωτών που έχουν νοικιάσει από την ΚΕΔ οι πρωτογενείς συμβάσεις λήγουν το 2008. Ορισμένοι, όπως ο γνωστός επιχειρηματίας νυχτερινών κέντρων κ. Στέλιος Γιδόπουλος έχει άδεια για 300 τετραγωνικά μέτρα αλλά το κέντρο του «απλώνεται» σε μια έκταση δύο στρεμμάτων.

Στη παρούσα φάση - σήμερα -  γνωρίζουμε ότι τα συμφέροντα είναι τεράστια, όπως και η πολιτική εκμετάλλευση όσων αφορά το παραλιακό μέτωπο, όμως, με ένα βασικό δεδομένο που συμφωνούν οι περισσότεροι εκλεγμένοι - παρατάξεις - σε τοπικό επίπεδο. Η παραλία Γλυφάδας να παραχωρηθεί ολοκληρωτικά στο Δήμο, και οι φιλόδοξοι εφοπλιστές και επιχειρηματίες, καθώς και η κυβέρνηση να επαναθεωρήσουν.

Βέβαια, αυτή η εμμονή παραχώρησης του παραλιακού μετώπου στο δήμο Γλυφάδας, υποκρύπτει από τη πλευρά ορισμένων, συμφέροντα εκλεγμένων αιρετών και σχέση διαπλοκής με επιχειρηματικά συμφέροντα όπως στη περίπτωση της ''ΤΕΒΙΤΟΥΡ''. 

Με το ίδιο σκεπτικό παραχώρησης 180 τ.μ. στην ''ΤΕΒΙΤΟΥΡ'' αυτά τα πρόσωπα θα παρείχαν και την αμέσως επόμενη έκταση του παραλιακού μετώπου σε όποιον κατέθετε μια ανάλογη αίτηση;

Διασκεδάζοντας τις εντυπώσεις αν καταθέσω μια ανάλογη αίτηση της
''ΤΕΒΙΤΟΥΡ'' - η οποιοσδήποτε άλλος - ώστε να μου παραχωρηθεί η παραλία ακριβός δίπλα από τα 180 τ.μ. που υπέγραψαν οι απερχόμενοι διοικούντες, ώστε να την ''αξιοποιήσουμε'' κατά το δοκούν, θα μας την παραχωρήσουν;


ΓΛΥΦΑΔΑ WEB,
Γιάννης Κουρδομένος
glyfadaweb@gmail.com
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
Item Reviewed: ΕΦΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ''ΕΓΚΛΗΜΑ'' ΣΤΟ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">