ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΡΘΙΟΣ ΠΑΡΑ ΝΑ ΖΕΙΣ ΓΟΝΑΤΙΣΤΟΣ

Ζώντας σε μια πόλη - χώρα που εναλλάσσονται παρλαπίπες σε θεσμικό ρόλο, και προσπαθώντας καθημερινά, έμαθα ότι ο άνθρωπος είναι το μοναδικό δημιουργικό ον που από οποιαδήποτε θέση βρίσκεται μπορεί να παράγει, σε πλήρη αντιδιαστολή με τα λόγια του αέρα, και τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα πολιτευομενων. Δημιουργός ενός άπιαστου ονείρου, το οποίο μπορεί να λαμβάνει σάρκα και οστά σε καθημερινή βάση.

Είναι καλύτερο να πεθαίνεις όρθιος παρά να ζεις γονατιστός, και ειδικά σε μια χώρα που το σύνολο πολιτικών είναι ανάρμοστοι για δημοκρατικό πολίτευμα, και όσες φορές τους δώσαμε τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν τα δικά τους όνειρα, και φιλοδοξίες, κυριολεκτικά μας πρόδωσαν και μας προδίδουν.

Στον αντίποδα λαμόγια πάσης φύσεως, που παραποιούν στον απόλυτο βαθμό αυτό που πράττουν σε επίπεδο κοινωνίας, λόγω των προσωπικών τους συμφερόντων και ακόρεστης πλεονεξίας, προσβλέπουν στην ιδρυματοποίηση και παγίωση απαράδεκτων καταστάσεων.

«Καλύτερα να πεθάνεις όρθιος, παρά να ζεις γονατιστός» Η φράση ανήκει στον Emiliano Zapata γεννημένο στις 8 Αυγούστου 1879, ο οποίος οδήγησε τον Απελευθερωτικό Στρατό του Νότου (Ejercito Libertador del Sur – ELS) στην επανάσταση απέναντι στον δικτάτορα Porfirio Diaz, όντας στο πλευρό του Francisco I. Madero μαζί με τον Pancho Villa και τον Pascual Orozco.

Ο Zapata υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής των δικαιωμάτων των αγροτών απέναντι στο καπιταλιστικό μοντέλο και διαφώνησε έπειτα και με τον Madero για το θέμα της καλλιεργήσιμης γης, καθώς ο πρόεδρος, πλέον, του Μεξικού «ξέχασε» τους λόγους για τους οποίους υπήρξε αγώνας για την ανατροπή του Diaz και δική του επιβολή στην εξουσία της χώρας.

Έτσι, ο Emiliano Zapata, μαζί με τον Otilio Montano Sanchez, δημιούργησαν το Plan de Ayala, αγροτικό πρόγραμμα που έδινε βοήθεια στους ακτήμονες και τους μικροϊδιοκτήτες, ενώ προέβλεπε στήριξη στις χήρες και τα ορφανά των πεσόντων στην Επανάσταση.

Μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του, ο ηγέτης των Ζαπατίστας – κινήματος που συνεχίζει τον, παγκοσμίων διαστάσεων, αγώνα του στο Μεξικό - ήταν μαχητής και όπως συνήθιζε να λέει:

Καλύτερα να πεθάνεις όρθιος, παρά να ζεις γονατιστός, φράση που προέρχεται από το 
«Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή παρά 40 χρόνια σκλαβιά και φυλακή» του Ρήγα Φεραίου, και σαφώς θα αναπαράγεται επ' άπειρον με διαφορετικούς χαρακτήρες...
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΡΘΙΟΣ ΠΑΡΑ ΝΑ ΖΕΙΣ ΓΟΝΑΤΙΣΤΟΣ Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">