ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

ΓΚΙΚΑΣ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗΣ: ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ!

Τα δυσκολίες της διαπραγμάτευσης με την τρόικα ανέπτυξε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, εκφράζοντας ωστόσο την αισιοδοξία του για την αίσια έκβαση.«Ζούμε δύσκολες στιγμές» είπε ο Γκίκας Χαρδούβελης.

«Αφήνουμε σταδιακά πίσω μας τα δύσκολα χρόνια, η κακή κατάσταση έχει τελειώσει και ανοίγει ο δρόμος για μια αναπτυξιακή πορεία με ενίσχυση των κοινωνικών δομών», τόνισε κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού του 2015 στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, ενώ εκτίμησε ότι «η χώρα δεν θα ξανακυλήσει στην αβεβαιότητα».

Ο κ. Χαρδούβελης υποστήριξε ότι υπάρχει συμφωνία σε μια σειρά από θέματα και επιχειρείται επίλυση και των υπόλοιπων εκκρεμοτήτων.
Ο υπουργός Οικονομικών ρωτήθηκε από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη αν θα ενημερώσει το κοινοβούλιο για τις διαπραγματεύσεις.«Σε μια διαπραγμάτευση, όταν είναι στη μέση, δεν μπορείς να πεις εσύ τι γίνεται και να φανερώσεις τη στρατηγική σου. Δεν μπορώ εγώ στη μέση της διαπραγμάτευση να πω αυτό νομίζω, έτσι κι αλλιώς», απάντησε ο κ. Χαρδούβελης.

Ως απάντηση σε ερώτηση που είχε καταθέσει η ανεξάρτητη βουλευτής Χρυσούλα Γιαταγάνα διαβιβάστηκε στη Βουλή έγγραφο, για την αύξηση των δεικτών της φτώχιας στη Θεσσαλονίκη. Η βουλευτής στην ερώτησή της είχε παραθέσει στοιχεία, από τις Μητροπόλεις και τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, για τη φτώχια στις συνοικίες της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με αυτά, μόνο οι ενορίες της Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, που το 2009 σίτιζαν περίπου 1.500 άτομα, σήμερα προσφέρουν φαγητό σε 7.200 ανθρώπους, αύξηση που αγγίζει το 366%. Όπως είχε επισημάνει η βουλευτής, η μεγάλη ζήτηση για συσσίτια αναγκάζει τις Μητροπόλεις να λειτουργούν με λίστα. Το αρνητικό ρεκόρ φτώχιας, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η κ. Γιαταγάνα, στον νομό Θεσσαλονίκης καταγράφουν κυρίως οι δυτικές συνοικίες.

Στην απάντησή του ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, αναφέρει ότι «η ελληνική πολιτεία, αντιλαμβανόμενη τη δυσμενή πραγματικότητα, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων που επιτρέπει η εφαρμογή του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής για την ελληνική οικονομία, λαμβάνει μέριμνα ώστε να ενισχύονται όσο το δυνατόν περισσότεροι από τις πλέον ευπαθείς κοινωνικές ομάδες» και θυμίζει πρωτοβουλίες, όπως η θέσπιση της καταβολής κοινωνικού μερίσματος και η χρηματοδότηση προγραμμάτων και δράσεων για τους άστεγους.

Όπως επισημαίνει, ο υπουργός Οικονομικών, «η υπερκάλυψη του δημοσιονομικού στόχου του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής για το 2013 έδωσε τη δυνατότητα διάθεσης μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος, ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ, στην καταβολή κοινωνικού μερίσματος προς στήριξη των πολιτών και οικογενειών της χώρας με χαμηλό συνολικό ετήσιο εισόδημα και ακίνητη περιουσία μικρής αξίας (ν. 4254/2014)». Αναφέρεται, επίσης, στη διάθεση 20 εκατομμυρίων ευρώ, από το πρωτογενές πλεόνασμα Γενικής Κυβέρνησης ως ειδική μέριμνα για τους άστεγους, μέσω δράσεων σίτισης, στέγασης και κοινωνικής φροντίδας.

«Στην ίδια κατεύθυνση, στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018, προκειμένου να περιοριστεί το επίπεδο φτώχειας, βασική προτεραιότητα οικονομικής πολιτικής για την επόμενη περίοδο τίθεται η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των κοινωνικών δαπανών με στοχευμένες παρεμβάσεις κοινωνικής πολιτικής», αναφέρει ο κ. Χαρδούβελης και ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιων παρεμβάσεων, επισημαίνει την εφαρμογή προγράμματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, το οποίο έχει ξεκινήσει πιλοτικά, με σκοπό να αποτελέσει τον πυρήνα μιας νέας στρατηγικής κοινωνικής πρόνοιας για το σύνολο της χώρας.

Εμείς τονίζουμε ότι ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η εφαρμογή του προγράμματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, και στην Ελλάδα δεν υπάρχουν μόνο άστεγοι. Επίσης δεν αποτελεί λύση για τους οικονομικά ασθενείς πολίτες η πολιτεία να τους παρέχει 200 ευρώ το μήνα και από αυτούς, σε πολλές περιπτώσεις, να αξιώνει χιλιάδες φόρων, χαρατσιών, ενφιά, κ.α. παράλληλα με το σύνολο των πάγιων αναγκών που έχουν.(ΔΕΗ,ΟΤΕ,ΕΥΔΑΠ, έξοδα διαβίωσης, κ.α.) Να παρέχετε τις θέσεις εργασίας που δικαιούνται, τις άδειες, χρηματοδότηση, και οτιδήποτε άλλο αξιώνουν. 
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: ΓΚΙΚΑΣ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗΣ: ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ! Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">