ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΤΧΣ ΘΑ ΠΑΝΕ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ

Τα αδιάθετα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, στο μεγαλύτερο μέρος τους, ως προληπτική πιστωτική γραμμή για να βγει η Ελλάδα από το μνημόνιο με δίχτυ ασφαλείας, δήλωσε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στην εφημερίδα «Τα Νέα».

«Εξαιρώντας πρώτα ένα μικρό ποσό το οποίο θα πρέπει να μείνει ως μαξιλάρι ασφαλείας για απρόβλεπτους κινδύνους γενικότερα του χρηματοπιστωτικού συστήματος το μεγαλύτερο μέρος των 11,5 δισ ευρώ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως προληπτική γραμμή στήριξης επιστρεφόμενο στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Με τον τρόπο αυτό:
  • παραμένει διαθέσιμο σε περίπτωση που χρειαστεί είτε για το τραπεζικό σύστημα, είτε για ευρύτερες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας.
  • μειώνει ισόποσα το δημόσιο χρέος όσο δεν χρησιμοποιείται και
  • εφόσον μειώνει το δημόσιο χρέος δίνει τη δυνατότητα στην ελληνική κυβέρνηση να διαπραγματευτεί μια ρεαλιστική χαλάρωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 με σκοπό το γενικότερο όφελος της ελληνικής οικονομίας και των ελλήνων πολιτών», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.

Τα 11,4 δισ. ήταν αρχικά δεσμευμένα για την κεφαλαιακή ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών, όμως τα τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατέδειξαν πως, οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες δεν έχουν ανάγκη περαιτέρω κεφαλαιακής ενίσχυσης, αν ληφθούν υπόψη τα σχέδια αναδιάρθρωσης των ιδρυμάτων (δυναμικός ισολογισμός).

Σε άτυπη ενημέρωση συντακτών τη Δευτέρα, ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο χρησιμοποίησης του αποθέματος του ΤΧΣ ως γραμμή στήριξης, χωρίς όμως να δώσει συγκεκριμένες πληροφορίες για τη σχέση της Αθήνας με τους πιστωτές της.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, μετά τις επικείμενες επαφές της τρόικας με την κυβέρνηση.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΤΧΣ ΘΑ ΠΑΝΕ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">