ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΕΧΕΙ ΞΕΦΥΓΕΙ!

Του Γιάννη Κουρδομένου

Η κατάσταση όσων αφορά τη δημόσια ραδιοτηλεόραση της χώρα μας έχει ξεφύγει, και θεωρώ ότι πριν τις εκλογές πρέπει να υπάρξει ολοκληρωμένη πρόταση όλων των κομμάτων που αξιώνουν να μπουν στο κοινοβούλιο, για μια νέα δημόσια τηλεόραση όλων των Ελλήνων, και σαφώς καμιάς κυβέρνησης και κόμματος.

Με τη σημερινή ισχύουσα κατάσταση της ΝΕΡΙΤ, και του καθεστώτος που δημιούργησε η συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου με το μαύρο και τις απολύσεις στην ΕΡΤ, η χώρα μας δεν διαθέτει την ενδεδειγμένη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Αυτό που ισχύει είναι αποκλειστικά παραμάγαζα των κομμάτων, λες και τα δημόσια αγαθά, καθώς και το δημόσιο χρήμα ήταν των πατεράδων η των παππούδων τους.

Τα κόμματα που σύντομα θα αξιώσουν να κυβερνήσουν στη χώρα μας υπεκφεύγουν όσων αφορά το καθεστώς της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που πρέπει να δημιουργηθεί αμέσως μετά τις εκλογές.

Η συγκυβέρνηση καλύπτεται από την ΝΕΡΙΤ, και η αντιπολίτευση δεσμεύτηκε για επαναλειτουργία της ΕΡΤ, χωρίς να καλύπτεται ο Έλληνας πολίτης και ειδικά ο κάτοικος του Ν.Αττικής των έξι εκατομμυρίων πολιτών.
Συγκεκριμενοποιώ: Θεωρώ απαράδεκτο να επαναλειτουργήσει η ΕΡΤ από την Α.Παρασκευή με οκτώ ραδιοφωνικά και τρία τηλεοπτικά προγράμματα, όταν στην Ν.Α.Αττική του ενός εκατομμυρίου πολιτών δεν υφίσταται απολύτως καμία δημόσια ραδιοτηλεοπτική δομή.

Επί δεκαετίες λειτουργώντας ανιδιοτελώς από την Ν.Α.Αττική, και συγκεκριμένα από τη πόλη της Γλυφάδας, τόνισα ότι οι κυβερνήσεις που αποφάσιζαν τη δημιουργία όλο και περισσότερων δημόσιων προγραμμάτων αδικούσαν κατάφωρα το μισό πληθυσμό του Ν.Αττικής όπως και την δημοκρατικότητα του χώρου.

Οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που δεν παρείχαν μια βεβαίωση η άδεια λειτουργίας στη ΓΛΥΦΑΔΑ κατόπιν αιτήσεων και παραβόλων, μεθόδευσαν διώξεις και κατασχέσεις σε όλους τους εμπλεκόμενους πρωτεργάτες του χώρου.
Στη συνέχεια οι συχνότητες λειτουργίας αυτών των πρωτεργάτων χρησιμοποιήθηκαν από ραδιοφωνικά προγράμματα της ΕΡΤ, και κομμάτων.
Σύμφωνα με αυτό το δεδομένο, και την παντελή έλλειψη ραδιοτηλεοπτικών σήμερα στη Ν.Α.Αττική, γίνετε σαφές ότι τα κόμματα εξουσίας καπέλωσαν στη κυριολεξία το ενδεδειγμένο πλαίσιο μιας ισοδύναμης κοινωνικής συνοχής, δεδομένου ότι κάποια πολιτικά τζάκια καλύπτονταν από το κρατικοδίαιτο και συντεχνιακό συστήματα συμφερόντων της διαπλοκής μεγαλοεργολάβων και εφοπλιστών.

Γνωρίζετε τι ίσχυσε με το μαύρο στην ΕΡΤ, καθώς και το ιδιότυπο καθεστώς λειτουργίας της ΝΕΡΙΤ, και σήμερα απαιτούν από τη ΝΕΡΙΤ να στείλει τα ΜΑΤ για να κλείσουν και την ΕΡΤ3 στη Θεσσαλονίκη!

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με πληροφορίες είναι αρχικά η κατάθεση Νόμου που θα καταργεί τη ΝΕΡΙΤ ΑΕ, και στη συνέχεια νέος Νόμος που θα επαναφέρει σε ισχύ τις διατάξεις που διέπουν τη λειτουργία της ΕΡΤ ΑΕ!

Οι πιθανότητες η βουλή να μην βγάλει νέο πρόεδρο της δημοκρατίας και να οδηγηθούμε σε εκλογές είναι το επικρατέστερο σενάριο των ημερών, και μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί ότι από τα πρώτα νομοσχέδια που θα καταθέσει στη Βουλή ως κυβέρνηση θα είναι η επαναλειτουργία της ΕΡΤ!

Σε αυτό το σημείο οφείλουμε να τονίσουμε ότι δεν πρόκειται ούτε για δημόσιες, ούτε για τηλεοράσεις. Είναι ''παράνομες κατασκευές'', που εξυπηρετούν κομματικές και κυβερνητικές σκοπιμότητες, και επισημαίνω ότι ήρθε ο κατάλληλος χρόνος για μια (1) πραγματικά δημόσια ραδιοτηλεόραση ΟΛΩΝ των Ελλήνων.

Μια δημόσια ραδιοτηλεόραση όλων των Ελλήνων, σήμερα, σημαίνει ότι σε ολόκληρη τη χώρα θα υπάρχουν υποσταθμοί που θα καλύπτουν τις τοπικές ανάγκες ενημέρωσης, και ειδικά για το Ν.Αττικής απαιτούνται ριζικές αλλαγές.
Με βασικό δεδομένο την πληθυσμιακή ανάπτυξη στην Ν.Α.Αττική, που τις δυο τελευταίες δεκαετίες έχει υπερδιπλασιάσει τον πληθυσμό της, σημαίνει μια δημόσια δομή πρέπει να εδρεύει στα νότια προάστια.

Δεν μπορούμε να αφήσουμε να εξελιχθεί μια ανεξέλεγκτη κατάσταση για το αύριο, η οποία θα αποβαίνει κατά των πόλεων μας, της περιοχής μας, και της ενδεδειγμένης ισοδύναμης κοινωνικής συνοχής και Πολιτισμού.

Πρέπει να δημιουργήσουμε την εξισορρόπηση που απαιτείται για το αύριο και το μέλλον, άρα ο επανασχεδιασμός της λειτουργίας της ΕΡΤ - δημόσιας ραδιοτηλεόρασης - μας αφορά όλους, και πρέπει να χτίσουμε μια ανοιχτή δημόσια ραδιοτηλεόραση όλων των πολιτών που να εδρεύει και στο τόπο μας.

Γλυφάδα 26 Δεκεμβρίου 2014
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΕΧΕΙ ΞΕΦΥΓΕΙ! Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">