ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ: ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΗ ΝΕΜΕΑ

Μια περίοδο που ισχύουν απίστευτες καταστάσεις, και ο τοπικός πολιτισμός ειδικά στη Γλυφάδα είναι ανύπαρκτος σε επίπεδο εκλεγμένων, η Εναλλακτική Δράση έχοντας τη δυνατότητα κάνει εξορμήσεις στους δρόμους της Ιστορίας και του Ελληνικού μύθου.

Πότε δεν θα μπορούσα να πιστέψω έπειτα όσων διακήρυξα δημόσια επί πολλά χρόνια, ότι ο ευτελισμός, η ανθρωποφαγία, και η παλιανθρωπιά θα οδηγούντο σε καθολικότητα, και ειδικά στη Γλυφάδα που έχει ρίζες από την αρχαιότητα.

Αποτελούν ντροπή για κάθε εξελιγμένο άνθρωπο όσα ισχύουν σε τοπικό επίπεδο, με εξαγορασμένους αιρετούς από την διαπλοκή, ανεύθυνους, και διπρόσωπους, όπως και όσα ισχύουν σε επίπεδο τοπικών οργανώσεων, που η λαμογιά έχει επικρατήσει της ορθής λειτουργίας, και αργόμισθοι καθώς και συντεχνίες συμφερόντων καθορίζουν τα ισχύοντα. Το θράσος επικράτησε της αξίας, και οι συντεχνίες της αξιοκρατίας.

Καλό ταξίδι στους δρόμους του μύθου, να μην ξεχνάμε όμως τι ισχύει στα νότια.

ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΗ ΝΕΜΕΑ
ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ, ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ

Τον χώρο, όπου σύμφωνα με το μύθο ο Ηρακλής πραγματοποίησε τον πρώτο από τους δώδεκα άθλους του σκοτώνοντας το λιοντάρι, τη Νεμέα, ένα από τα τέσσερα πανελλήνια ιερά, που αποτελούσε τμήμα της πόλης-κράτους των Αρχαίων Κλεωνών θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε σε αυτή την εξόρμησή μας. Εκτός από το Μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο, με το στάδιο όπου τελούνταν τα Νέμεα, οι γνωστοί πανελλήνιοι αθλητικοί αγώνες θα έχουμε την ευκαιρία να περπατήσουμε σε αμπελώνα, στους γνωστούς δρόμους του κρασιού και να επισκεφθούμε ένα παραδοσιακό οινοποιείο, αφού η Νεμέα εκτός από την ιστορία της είναι φημισμένη και για τα κρασιά της.

Αναλυτικά η εξόρμηση θα περιλαμβάνει:

α) Ξενάγηση στο Μουσείο, στις συλλογές του οποίου υπάρχουν αντικείμενα σχετικά με αθλητικές δραστηριότητες της Νεμέας, νομίσματα αρχαίων επισκεπτών της Νεμέας, αγγεία και κοσμήματα από το μυκηναϊκό νεκροταφείο
προϊστορικά ευρήματα (εργαλεία, όπλα κ.τ.λ.), αρχιτεκτονικά μέλη από μνημεία του αρχαιολογικού χώρου και άλλα.

β) Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο, όπου βρίσκονται: Ο ναός του Δία (4ου π.Χ. αιώνα) η θεμελίωση του οποίου έχει μήκος περίπου 44,5 μέτρα και πλάτος περίπου 22 μέτρα, ενώ οι κίονες έχουν ύψος περίπου 10 μέτρα. Το στάδιο, που έχει μήκος 178 μέτρων και χωρητικότητα 40.000 θεατών και έχει χτιστεί στο καλύτερο σημείο της κοιλάδας με καταπληκτική θέα. Εδώ τελούνταν τα Νέμεα ή Νέμεια ήταν αθλητικοί αγώνες που καθιερώθηκαν το 573 π.Χ. προς τιμήν του Δία, και αποτελούσαν μια από τις πιο σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις της αρχαίας Ελλάδας. Εκτός από τα μνημεία αυτά στη διαδρομή από το μουσείο προς το ναό του Δία θα συναντήσουμε τον αρχαίο ξενώνα, κτίσμα επίσης του 4ου αι, τη βασιλική κτισμένη με υλικά από το ναό του Δία, τα λουτρά που χρησιμοποιούνταν από τους αθλητές, το ηρώο στον περίβολο του οποίου υπάρχουν αρκετοί βωμοί και πιθανόν ο τάφος του Οφέλτη, όπως και μία σειρά από εννέα αρχαία σπίτια. - γ) Μετά από την ξενάγηση θα περπατήσουμε στους δρόμους του κρασιού με περιήγηση σε αμπελώνα και επίσκεψη σε παραδοσιακό οινοποιείο, αφού είναι γνωστό ότι η Νεμέα εκτός από την ιστορία της φημίζεται και για τα κρασιά της, Εδώ θα ενημερωθούμε και για την καλλιέργεια των αμπελιών, αλλά και για τα μυστικά της παραγωγής του κρασιού δοκιμάζοντας παράλληλα ορισμένες από τις ποικιλίες του

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ
8,30πμ Αναχώρηση από Βούλα (παραλιακή-Συγγρού-Ομόνοια) 9,00πμ Επιβίβαση στην Ομόνοια.
10,30πμ – 12,30μμ Ξενάγηση στο μουσείο και τα αρχαία της Νεμέας
1-2.30μμ Περιήγηση σε αμπελώνα και επίσκεψη σε οινοποιείο
2.30-4.30μμ Φαγητό στο χωριό της Νεμέας
5.00μμ Αναχώρηση για Αθήνα.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής
Μιμίκα Θεοδωρίδου 2108963660 (10πμ-2μμ) - 6982209948
ή στο email : ena.drasi@gmail.com
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ: ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΗ ΝΕΜΕΑ Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">