ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Ελλάδα εκλογές 2015 - theguardian - (σχόλιο του Γιάννη Κουρδομένου)

Μετά την αποτυχία του ελληνικού κοινοβουλίου για νέο πρόεδρο στο τέλος του περασμένου έτους, οι πρόωρες εκλογές θα γίνουν στις 25 Ιανουαρίου. Η ριζοσπαστική αριστερά και το κόμμα της αντι-λιτότητας (ΣΥΡΙΖΑ) προηγείται στις δημοσκοπήσεις. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να επαναδιαπραγματευτεί τους δανειακούς όρους της συμφωνίας για την διάσωση της Ελλάδας. 

Με βάση αυτά τα στοιχεία δημοσκοπήσεων υπάρχουν αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία για να παρακολουθήσετε.




 
Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανό να αναδυθεί ως το μεγαλύτερο κόμμα, δεν είναι σαφές αν ο αρχηγός του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, θα έχει τους αριθμούς που χρειάζονται για να σχηματίσει κυβέρνηση.Δεν είναι έκπληξη ότι ο Αλέξης Τσίπρας λέει πως θα καταργήσει τη λιτότητα και ότι η Ελλάδα θα αποχωρήσει από τα μνημόνια που έθεσε η Τρόικα.

Συγκεκριμένα η GUARDIAN γράφει:  Το 2001, η ελληνική ανεργία ήταν κοντά στο 11%, το υψηλότερο ποσοστό στην ευρωζώνη. Κατά την κορύφωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης το ένα τέταρτο των Ελλήνων ήταν άνεργοι. Το ποσοστό ανεργίας των νέων έπληξε σχεδόν το 60%. 

Αλλά πολλά από τα βαθύτερα προβλήματα στην Ελλάδα είναι αδιόρθωτα.

Η διαφθορά, επίσης, είναι μία από τις χειρότερες στην ΕΕ, και ανεξέλεγκτη. Η εκτεταμένη φοροδιαφυγή και τα ποσοστά συλλογής των φόρων εισοδήματος και κεφαλαίου ήταν αρκετά κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ. Το 2009, οι 'αυτοαπασχολούμενοι' έκρυψαν 28 δις € (£ 21.7bn) έσοδα από τις φορολογικές αρχές, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Σικάγο Booth.

Δεν ήταν μόνο οι μεσαίες τάξεις. Περίπου 2.000 πλούσιοι Έλληνες είχαν κρύψει € 1,5 δισ. σε τραπεζικούς λογαριασμούς, σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν από τις γαλλικές αρχές - γνωστή και ως λίστα Λαγκάρντ.


Γιάννης Κουρδομένος: Η guardian αναφέρεται στους αυτοαπασχολούμενους, και την φοροδιαφυγή σύμφωνα με μελέτη του Σικάγο Booth, όμως δεν αναφέρεται στην διαφθορά και σε χιλιάδες διορισμένους των κομμάτων σε πολλές υπηρεσίες και οργανισμούς του δημοσίου, που από προνομιακούς ρόλους και θέσεις έχουν αποκτήσει - αδήλωτα τεράστια περιουσιακά στοιχεία.

Επίσης, η βρετανική ημερήσια εφημερίδα δεν αναφέρει το σύνολο των χιλιάδων κομματικών στελεχών, που προωθούνται στους δήμους ολόκληρης της χώρας, και από θεσμικό ρόλο συντελούν στην διεύρυνση της φοροδιαφυγής, καθώς αποκομίζουν τεράστια περιουσιακά στοιχεία. Δεδομένων των προαναφερόμενων, γίνεται σαφές ότι το Ελληνικό έλλειμμα είναι προϊόν διαφθοράς τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα της χώρας, και επισημαίνω ότι η μεγαλύτερη ζημία γίνετε στους δήμους της χώρας, στην τοπική αυτοδιοίκηση που γίνετε διαχείριση πολλών δις €.

Επιπροσθέτως, η εφημερίδα δεν αναφέρει και το καθεστώς κράτος εν κράτη που αποτελεί η Εκκλησία Ελλάδος, η οποία διαθέτει τεράστια περιουσιακά στοιχεία, και ιδιότυπο καθεστώς εσόδων. Μιας περιουσίας που κατανέμεται σε 6.700 εκκλησιαστικά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Η εκκλησιαστική περιουσία καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση μετά την περιουσία του ελληνικού κράτους.

Η χώρα έχει υπομείνει έξι χρόνια ύφεσης. Η ανεργία έχει αυξηθεί και σχεδόν το ήμισυ όλων των νέων δεν είναι σε θέση να βρουν εργασία. Περίπου 3,9 εκατ άνθρωποι, περισσότερο από το ένα τρίτο του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat. 

Σε μια πρόσφατη έρευνα, το 47% δήλωσε ότι το οικογενειακό τους εισόδημα ήταν ανεπαρκές  να καλύψει τις ανάγκες του, ενώ το 55% δήλωσε ότι είχε δανειστεί από συγγενείς ή φίλους, βάζοντας ενέχυρο και πωλώντας περιουσιακά στοιχεία, ή με σύναψη δανείων ώστε να κρατηθούν στη ζωή.

Εν τω μεταξύ, οι τηλεοπτικές άδειες εξακολουθούν να διανέμονται δωρεάν (£), και σύμφωνα με τα στοιχεία του SIPRI , η Ελλάδα έχει το δεύτερο υψηλότερο  (ΑΕΠ) ποσοστό στρατιωτικών δαπανών μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ - η φορολόγηση των εφοπλιστών της χώρας εισήχθη πέρυσι. (χωρίς αποτέλεσμα)

Οι περισσότεροι Έλληνες έχουν μεταναστεύσει. Το 2012 η χώρα υπέστη την πέμπτη μεγαλύτερη πτώση του πληθυσμού στην Ευρώπη. Πέρυσι η καθαρή μετανάστευση έφτασε τις 52.000. Για όσους μένουν εντός, οι δημόσιες υπηρεσίες λυγίζουν από τις περικοπές. Περίπου το 6,5% του πληθυσμού έχει δηλώσει ότι δεν είναι σε θέση παροχών ιατρικής φροντίδας τις οποίες χρειάζονται.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι καθόλου έκπληξη το γεγονός ότι το φαβορί για την νίκη των πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, Αλέξης Τσίπρας, έχει δεσμευθεί να ακυρώσει την λιτότητα.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ελλάδα εκλογές 2015 - theguardian - (σχόλιο του Γιάννη Κουρδομένου) Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">