ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Λίγο πριν τις εκλογές πρέπει να σκεφτείς πως συνολικά είστε οι κάτοικοι της Αιξωνής

Συνολικά οι κάτοικοι της Γλυφάδας βρίσκονται σε ένα από τους μεγαλύτερους και σπουδαιότερους αρχαίους Δήμους της Αττικής.

Ο Υμηττός ανατολικά και η θάλασσα δυτικά αποτελούν τα φυσικά όρια του δήμου, ενώ από βόρεια και νότια, κάποιο φυσικό όριο, ρέμα ή χείμαρρος που κατέβαινε από το βουνό, αποτελούσε τα αντίστοιχα όρια του. Εμείς γνωρίζουμε τα όρια του αρχαίου δήμου, γιατί βρισκόμαστε σε αυτόν και σε επαφή με την ιστορία μας.

Δεδομένης αυτής της ιστορίας, και της δικής μας γείωσης με αυτήν, ανακινήσαμε όσα έπρεπε να υφίστανται δημόσια, τονίζοντας τα μοναδικά χαρακτηριστικά του πρωτογενούς τοπικού πολιτισμού με όλους εμάς ως συνέχεια.

Θυμίζουμε κάποια ιστορικά στοιχεία.

Συγκεκριμένα, τον 6ο αιώνα π.Χ. οι κάτοικοι της Αιξωνής παρακινημένοι από την ευνοϊκή αγροτική πολιτική του τύραννου Πεισίστρατου, καθάρισαν και στη συνέχεια καλλιέργησαν εντατικά τα κτήματά τους. Μεγαλύτερη όμως άνθηση παρατηρείται στην περιοχή στο τέλος του 6ου αιώνα π.Χ., ύστερα από την αναμόρφωση του πολιτειακού συστήματος και την εγκαθίδρυση του δημοκρατικού πολιτεύματος από τον Κλεισθένη (508 π.Χ.). Την εποχή αυτή, ανασυγκροτήθηκαν και οργανώθηκαν οι αττικοί δήμοι, γεγονός που συνέβαλε καθοριστικά στην συνένωση διαφορετικών, οικονομικά και κοινωνικά, ανθρώπινων ομάδων σε μία ομοιογενή πολιτειακή ενότητα.

Οι καινούριοι Δήμοι που δημιουργήθηκαν από τους προϋπάρχοντες συνοικισμούς και τις κοινότητες, απέκτησαν διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, είχαν δική τους εκκλησία, αιρετές και κληρωτές αρχές, περιουσία, ταμείο και αρχεία, ενώ από τους πολίτες τους εκλέγονταν οι βουλευτές για τη Βουλή των 500. Οι κάτοικοι του Δήμου της Αιξωνής, ο οποίος αποτελούσε έναν από τους πλουσιότερους δήμους της Αττικής, ανήκαν στην παραλιακή «τριττύ» της Κεκροπίδος φυλής και εξέλεγαν έντεκα (11) βουλευτές που υπολογίζεται ότι αντιστοιχούν σε 460 δημότες.

Σαφώς, αντιλαμβάνεσθε ότι σε αυτόν τον πρωτογενή πολιτισμό της περιοχής, το 508 π.Χ., έπειτα της εγκαθίδρυσης του δημοκρατικού πολιτεύματος από τον Κλεισθένη, άλλαξε σημαντικά ο τοπικός και πολιτικός πολιτισμός, και επήλθε πραγματική ανάπτυξη.

Σήμερα, δεν μπορούμε να επικαλεστούμε ότι ισχύουν ακριβώς οι ίδιες συνθήκες, όμως μπορούμε να πούμε ότι ισχύουν αντίστοιχες, άρα πρέπει να υπάρξει και μια αντίστοιχη αναμόρφωση του πολιτειακού συστήματος, και μια πραγματική εγκαθίδρυση του δημοκρατικού πολιτεύματος, όπως απαιτείται και χρειάζεται.

Η ιστορία διαχρονικά κάνει κύκλο, αναπαράγεται με διαφορετικούς χαρακτήρες και συνθήκες, και δεν πρέπει να αγνοούμε ότι κάθε στιγμή μπορούμε να αναπαράξουμε όσα ιστορικά φάνηκαν χρήσιμα για τους λαούς και τον πολιτισμό τους.

Όλα αυτά, και πολύ περισσότερα, τα έχω μεταδώσει σε ανύποπτο χρονικό διάστημα, πριν από δεκαετίες, και ειδικότερα για την εκκλησία του δήμου, που με τα σημερινά δεδομένα είναι τα μαζικά ΜΜΕ, σε αυτά που συμμετέχουν όλοι οι πολιτικοί, διαμορφώνουν απόψεις, παρακολουθούν οι πολίτες, αν τους δημιουργήσεις τις συνθήκες συμμετέχουν, χειραγωγούν, κ.τ.λ. Αυτά που στην πόλη μας δεν υφίστανται, και είμαι ο μοναδικός κάτοικος - δημότης που δημόσια αξιώνω την ισχύ των αυτονόητων.

Η εκκλησία του δήμου σήμερα δεν είναι τα πολιτικά κόμματα και οι οργανώσεις τους, δεδομένου ότι η πλειονότητα απορρίπτει τη συμμετοχή σε αυτά, άρα πρέπει να διαμορφωθούν σταδιακά οι συνθήκες αντίστοιχου χαρακτήρα για το σύνολο.

Αν δεν καλύψετε δίκαια - δημοκρατικά όσα πρέπει να υφίστανται τοπικά, θα κατέβω αυτόνομα στις επόμενες εκλογές, και έχω να πω πολλά που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν.

Επειδή θέλουμε:
α) το δίκαιον για τον τόπο μας
β) το νόμιμον για τον τόπο μας
γ) το συμφέρον για τον τόπο μας
δ) το δυνατόν για τον τόπο μας
ε) το καλόν για τον τόπο μας
στ) το ευχάριστον για τον τόπο μας

Γ.Κ

Υ.Γ: Στη φωτογραφία μια φυσική πύλη στον Υμηττό, πάνω από την Γλυφάδα, που μοιάζει με ένα τεράστιο Δέλτα, και σαφώς όχι μια τρυπημένη σπηλιά.
Στη φωτογραφία κάτω μπορείτε να δείτε το μέγεθος της πύλης.



  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Λίγο πριν τις εκλογές πρέπει να σκεφτείς πως συνολικά είστε οι κάτοικοι της Αιξωνής Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">