ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Μάρτιν Σούλτς: «Ούτε ελληνικό δράμα, ούτε ελληνική δραχμή»

«Μερικοί ίσως δεν περίμεναν μια τόσο θριαμβευτική νίκη για τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, Την ίδια έκπληξη προκάλεσαν και κάποιες αντιδράσεις, έπειτα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δήλωσε ο Μάρτιν Σούλτς».

«Άνθρωποι διαμετρικά αντίθετοι όπως η αρχηγός του γαλλικού ακροδεξιού κόμματος, Μαρίν Λεπέν και ο Βρετανός Νάιτζελ Φάρατζ από το UKIP, έσπευσαν να σχολιάσουν τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι είναι σημάδι του αναπόφευκτου τέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως την ξέρουμε».

«Τώρα που έχουν περάσει μερικές ημέρες από τις εκλογές και η κυβέρνηση γρήγορα δημιουργήθηκε, τα σχόλια και οι πανηγυρισμοί πρέπει να κάνουν στην άκρη και την θέση τους να πάρουν η ηρεμία και ο ρεαλισμός».

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, τα προβλήματα της Ελλάδας δεν τελείωσαν τη νύχτα της Κυριακής, καθώς το δημόσιο χρέος της χώρας παραμένει 1,7 φορές μεγαλύτερο από την οικονομία της, η φορολογία συνεχίζει να πιέζει δυσανάλογα τα χαμηλά και μεσαία στρώματα και πολλές σκληρά εργαζόμενες οικογένειες υποφέρουν, ενώ κάποιοι πλούσιοι μπορούν να αψηφούν τους κανόνες και να φοροδιαφεύγουν. Ο κ. Σουλτς κάνει, μάλιστα, αναφορές και στο πρόβλημα των πελατειακών σχέσεων στην χώρα.

Σύμφωνα με τον κ. Σουλτς, μεγάλο μέρος της εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ «πηγάζει» από το γεγονός ότι είναι «ανέπαφος», αφού δεν είχε βρεθεί στην εξουσία και έτσι ήταν απλό να μιλάει όλο αυτό το διάστημα για πολιτικές κατά της λιτότητας και κατά της τρόικας.

«Κατά τη γνώμη μου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα αντιευρωπαϊκό κόμμα. Ξέρω καλά τον πρωθυπουργό, κ.Τσίπρα. Είναι ειλικρινής και χαρισματικός και επίσης πιστεύω πως είναι ένας ρεαλιστής πολιτικός»,

«Δεν μπορείς από τη μια πλευρά να απαιτείς από την Ευρώπη να δείξει ενότητα όταν πρόκειται για τη χώρα σου, όπως κάνει ο κ. Τσίπρας και μετά, ως πρώτη επίσημη ενέργεια, να σπας την κοινή ευρωπαϊκή γραμμή. Αυτό κατά την άποψή μου μακροπρόθεσμα δεν θα λειτουργήσει»,  Μάρτιν Σουλτς, αναφερόμενος στην διαφοροποίηση της κυβέρνησης από την ανακοίνωση της ΕΕ για την Ρωσία.

«Θέλω να το πω ανοιχτά, είδα με φρίκη ότι η Ελλάδα εγκατέλειψε σήμερα την κοινή θέση της ΕΕ για την Ρωσία. Πραγματικά εξεπλάγην», Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα μποϋκοτάρει στο Συμβούλιο τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας δήλωσε: «Πιστεύω ότι αυτό δεν γίνεται. Θα πρέπει να μιλήσουμε με τον κ. Τσίπρα και αυτό θα κάνω αύριο και πιστεύω ότι θα το κάνουν και άλλοι τις επόμενες μέρες. Η κυβέρνηση έχει αναλάβει εδώ και δύο μέρες, δεν πιστεύω ότι αυτή η κυβέρνηση είναι ακόμη ‘στις ράγες', αλλά ακόμη ψάχνεται. Και αυτός είναι ένας από τους λόγους που ταξιδεύω εκεί. Θέλω να μιλήσω με τον Αλέξη Τσίπρα και για το τι περιμένει εκείνος από την ΕΕ. Αλλά θα του πω επίσης τι περιμένουμε και εμείς από εκείνον. Και θα του πω αύριο ότι μοναχικοί δρόμοι στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας δεν θα είναι αυτό που θα τον βοηθήσει».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σημείωσε  «Οι Έλληνες έχουν εντελώς διαφορετικές έννοιες. Έννοιες για την καθημερινότητά τους, έννοιες για την παιδεία των παιδιών τους, για θέσεις εργασίας για τους νέους - υπάρχουν περιοχές όπου 50% των νέων είναι άνεργοι - , έχουν έννοιες για το εισόδημά τους, για τις συντάξεις τους. Αυτά είναι τα θέματα για τα οποία θα έπρεπε να συζητήσουμε μαζί του», 

Για το κούρεμα χρέους «τελείως περιττή» και «στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή πολύ πρόωρη η συζήτηση». «Πολύ σημαντικότερο είναι το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να αποκτήσει περισσότερη οικονομική ανάπτυξη και για να αποκτήσουν εργασία οι νέοι. Για αυτά θέλω να συζητήσω αύριο μαζί του. Δεν έχω καμία όρεξη να μπω σε ιδεολογική αντιπαράθεση με μια κυβέρνηση που βρίσκεται στην εξουσία μόλις δύο μέρες. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ρεαλιστικές λύσεις. Αυτό θα του προτείνω».

Θυμίζουμε: Tην πρώτη δυσαρέσκεια εκ μέρους της ελληνικής Κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα εξέφρασε η Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού, αναφορικά με την δήλωση ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία προέβη σε δήλωση «Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ», χωρίς να ερωτηθεί η ελληνική πλευρά.Μάλιστα, η δυσαρέσκεια διατυπώθηκε και σε τηλεφωνική επικοινωνία, που είχε με την ίδια, όσο και με τη μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ.

Σε ανακοίνωσή της η Γ.Γ. του πρωθυπουργού τονίζει:

«Η δήλωση "Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ" που δημοσιεύθηκε σήμερα, κυκλοφόρησε χωρίς να έχει ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για την εξασφάλιση συναίνεσης των κρατών-μελών και ειδικότερα χωρίς να εξασφαλισθεί η συναίνεση της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίζεται ότι δεν έχει τη συναίνεση της χώρας μας. Δυσαρέσκεια για τη μεθόδευση αυτή εκφράστηκε τόσο στο πλαίσιο τηλεφωνικής συνομιλίας του Πρωθυπουργού με την ΥΕ/ΕΕ κα Mogherini, όσο και στο κατάλληλο επίπεδο, από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ».

Η ίδια η κ. Μογκερίνι πριν πέντε ώρες μέσω του Twitter ανέφερε ότι μίλησε με τον Αλέξη Τσιπρα για να τον συγχαρεί και να συζητήσουν για το επόμενο Συμβούλιο Διεθνών Υποθέσεων.

Η «ένοχη» δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που εξόργισε τον Αλέξη Τσίπρα αφορούσε την Ουκρανία.

Σε αυτή καταδικάζεται η Ρωσία για τη συνεχή και αυξανόμενη υποστήριξη προς τους αυτονομιστές της Ανατολικής Ουκρανίας, μετά και από τον θάνατο αμάχων από τις «τυφλές» βολές πυροβολικού στη Μαριούπολη. Παράλληλα, καλούνται οι υπουργοί Εξωτερικών των «28» να εξετάσουν περαιτέρω κυρώσεις εναντίον της Μόσχας με σκοπό αυτή να κινηθεί προς την εφαρμογή της Συμφωνίας του Μινσκ.

Υποσημείωση: Για τον κ.Σούλτς, και γενικότερα τους πολιτικούς, υφίστανται γενικά και αόριστα όροι ανάπτυξης, ειδικότερα για τους νέους, δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι κάποιοι πολίτες στην Ελλάδα, που τάχτηκαν από τα νεανικά τους χρόνια κατά των ρουσφετιών και του πελατειακού κράτους, βρίσκονται ακόμη και σήμερα όμηροι όσων διαμόρφωναν επί δεκαετίες οι νεοφιλελεύθερες Ελληνικές κυβερνήσεις. Σήμερα το ζητούμενο πολλών πολιτών στην Ελλάδα είναι να επιστραφούν στο ακέραιο όσα ''έκλεψαν'' οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις από τους πολίτες.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Μάρτιν Σούλτς: «Ούτε ελληνικό δράμα, ούτε ελληνική δραχμή» Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">