ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Ραούλ Κάστρο: Kάλεσε τις ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο

O Πρόεδρος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, κάλεσε σήμερα τις ΗΠΑ να προχωρήσουν στην άρση του εμπάργκο που επιβάλλουν σε βάρος της Κούβας με στόχο να εξομαλυνθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ενώ αναγνώρισε ότι ο δρόμος προκειμένου να επιτευχθεί αυτό θα είναι μακρύς και δύσκολος. 

«Η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων είναι η αρχή μιας διαδικασίας η οποία στοχεύει στην εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, όμως αυτό δεν θα καταστεί δυνατό όσο ισχύει το εμπάργκο» επισήμανε ο Κάστρο κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε στη σύνοδο της Κοινότητας των Χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (Celac) στην Κόστα Ρίκα.

«Το βασικό πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί. Το οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό εμπάργκο, που προκαλεί τεράστιες ζημιές στους πολίτες και στην οικονομία και που συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου, πρέπει να αρθεί» πρόσθεσε ο Κουβανός ηγέτης. Είναι η πρώτη φορά που ο Ραούλ Κάστρο αναφέρεται στο θέμα αυτό μετά τις ιστορικές συνομιλίες που διεξήχθησαν την περασμένη εβδομάδα στην Αβάνα μεταξύ των δύο χωρών με επίκεντρο ζητήματα που αφορούν τη μετανάστευση, καθώς και την επαναλειτουργία των πρεσβειών.

Ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο εμφανίστηκε να στηρίζει τη νέα πολιτική προσέγγισης με τις ΗΠΑ,σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν εμπιστεύεται την Ουάσιγκτον.

Σε επιστολή του, σημειώνει συγκεκριμένα: «Δεν εμπιστεύουμαι την πολιτική των ΗΠΑ, ούτε έχω ανταλλάξει την παραμικρή λέξη μαζί τους, αυτό ωστόσο δε σημαίνει ότι απορρίπτω την ειρηνική επίλυση των διαφορών».

Πρόκειται για τα πρώτα σχόλιά του μετά την ιστορική συμφωνία ΗΠΑ - Κούβας να αρχίσουν προσπάθεια αποκατάστασης διπλωματικών και οικονομικών σχέσεων.

Οι συνομιλίες άρχισαν την προηγούμενη εβδομάδα στην Αβάνα.
Ο 88χρονος ηγέτης εμφανίζεται να υποστηρίζει τη γραμμή του μικρότερου αδελφού του και προέδρου της Κούβας, Ραούλ, ο οποίος τον διαδέχθηκε το 2008.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ραούλ Κάστρο: Kάλεσε τις ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">