ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Ηχηρό μήνυμα στην Αθήνα από την ΕΚΤ

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε στην Αθήνα η χθεσινοβραδινή απόφαση της ΕΚΤ από τις 11 Φεβρουαρίου να μη δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις για χορήγηση ρευστότητας.

Στα ανώτερα κλιμάκια της ΕΚΤ στη Φραγκφούρτη είχαν αποφασίσει να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στην Αθήνα ότι χωρίς πρόγραμμα οι κάνουλες παροχής ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες και κατ' επέκταση στην ελληνική οικονομία θα κλείσουν.


Και αυτό έπραξαν λίγες ώρες μετά τη συνάντηση Ντράγκι – Βαρουφάκη. Μάλιστα η χρονική συγκυρία επιβεβαιώνει και όσους μετά τη συνάντηση διέγνωσαν το «βαρύ» κλίμα μεταξύ των δύο ανδρών.  


Όπως εξηγεί η ΕΚΤ, η απόφασή της ελήφθη καθώς «επί του παρόντος δεν είναι δυνατό να υποτεθεί η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος στήριξης». Με δεδομένο ότι το αξιόχρεο της χώρας μας είναι πολύ χαμηλό, οι ελληνικές εγγυήσεις γίνονταν δεκτές ως εχέγγυα από την ΕΚΤ μόνο υπό την προϋπόθεση πως η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα στήριξης.

Η ανησυχία για δημοσιονομικό εκτροχιασμό της Αθήνας και επιστροφή στους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς οδήγησε στη χθεσινή απόφαση. Κάπως έτσι αποφασίστηκε να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα στην Αθήνα που σε πρώτη φάση μπορεί να μη δημιουργεί πρόβλημα στις ελληνικές τράπεζες αφού προηγουμένως είχε εγκριθεί η χρηματοδότησή τους μέσω του ELA, αλλά προϊδεάζει για το μέλλον.


Το ΥΠΟΙΚ τονίζει πως η Αθήνα παραμένει σταθερή στους στόχους του προγράμματος κοινωνικής σωτηρίας που ενέκρινε με την ψήφο του ο ελληνικός λαός και προσθέτει πως η απόφαση της Ευρωτράπεζας «δεν αντανακλά σε καμία περίπτωση αρνητικές εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας».
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ηχηρό μήνυμα στην Αθήνα από την ΕΚΤ Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">