ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Πάνος Σκουρλέτης: Αποκατάσταση Συμβάσεων, Κατώτατου Μισθού, Εργασιακών Σχέσεων

Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ

Διασφάλιση της πενθήμερης εργασίας και επαναφορά της κυριακάτικης αργίας

Δραστική μείωση του ρόλου του δανεισμού - ενοικίασης εργαζομένων και των ιδιωτικών γραφείων εύρεσης εργασίας

Δραστικός περιορισμός των υπεργολαβιών και των εργολαβιών στον δημόσιο τομέα και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα

Αποκατάσταση του Εργατικού Δικαίου, των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων και των Συλλογικών Συμβάσεων, δραστικό περιορισμό των ευέλικτων μορφών εργασίας και επαναφορά του κατώτατου μισθού εξήγγειλε χθες ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης.

Η επαναφορά αφορά πρώτα  τους νέους κάτω των 25 ετών - 586 ευρώ αντί των 490 ευρώ - και στα 751 ευρώ, μετά από συνεννόηση με τους "κοινωνικούς εταίρους" και στο πλαίσιο των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων για όλους.

Ο υπουργός Εργασίας δήλωσε πως θα προωθηθεί η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, όπως και η αποκατάσταση της συλλογικής αυτονομίας στον τρόπο διαμόρφωσης των αμοιβών.

Αναφέρθηκε στον ρόλο των συνδικάτων και την αυτονομία τους τονίζοντας ότι θα επιδιώξει μαζί τους ουσιαστικό διάλογο, προανήγγειλε αναμόρφωση του συνδικαλιστικού νόμου, ενώ έκανε λόγο για άμεση κατάργηση των -εργοδοτικής έμπνευσης- ενώσεων προσώπων που λειτουργούν στις πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Τα πρώτα μέτρα:
α) διασφάλιση της πενθήμερης εργασίας και επαναφορά της κυριακάτικης αργίας,
β) δραστική μείωση του ρόλου του δανεισμού - ενοικίασης εργαζομένων και των ιδιωτικών γραφείων εύρεσης εργασίας μέσα από την ενίσχυση του ρόλου των δημόσιων φορέων προώθησης της απασχόλησης,
γ) δραστικός περιορισμός των υπεργολαβιών και των εργολαβιών στον δημόσιο τομέα και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, στις περιπτώσεις αντικειμενικά αποδεδειγμένης έλλειψης τεχνογνωσίας και υλικοτεχνικής υποδομής,
δ) περιορισμός όλων των υπόλοιπων ευέλικτων μορφών απασχόλησης, όπως ιδίως η μερική απασχόληση, η εκ περιτροπής εργασία και οι προσωρινές συμβάσεις διά της υποχρεωτικής αντικειμενικής δικαιολόγησής τους και λήψη της απαιτούμενης μέριμνας για την αντιμετώπιση των κοινωνικών συνεπειών από την ενδεχόμενη χρήση τους.

O υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,Πάνος Σκουρλέτης, στις 12 το μεσημέρι θα συναντήσει το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ, και θα τεθεί η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, και του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. 

Οι εμποροβιοτέχνες έχουν ταχθεί υπέρ της αποκατάστασης των μισθών σταδιακά μετά από διαπραγμάτευση με τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους και την κυβέρνηση. 

Παράλληλα, αναμένεται να επισημάνει την ανάγκη ενίσχυσης των δημοσίων επενδύσεων ως απαραίτητη συνθήκη για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την κατεύθυνση της σε μια τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς επισημαίνει στο «Enikonomia» ότι: «Είναι απαραίτητο να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στους κοινωνικούς εταίρους και να καθορίσουν στην συνέχεια τις αμοιβές των εργαζομένων ανάλογα με τις συνθήκες στην αγορά εργασίας. Ακόμη πρέπει να επανέλθει η επεκτασιμότητα της ισχύος των συμβάσεων σε όλες τις επιχειρήσεις ενός κλάδου για να μην δημιουργούνται ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού. Το κόστος της αυτόματης αύξησης των μισθών στα 751 ευρώ θα είναι δυσβάστακτο για χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με τους επιχειρηματίες μοιραία να οδηγηθούν σε νέες απολύσεις». 

Ίδια επιφυλακτικότητα αλλά και εσωτερικές διαφοροποιήσεις υπάρχουν στους κόλπους των λοιπών κοινωνικών εταίρων, με τους οποίους ο νέος υπουργός θα συναντηθεί τις επόμενες ημέρες.


Με στοιχεία από avgi.gr, real.gr

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Πάνος Σκουρλέτης: Αποκατάσταση Συμβάσεων, Κατώτατου Μισθού, Εργασιακών Σχέσεων Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">