Sunday 12, Jan 2025
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Glyfadaweb Αχαριστία, αγνωμοσύνη, και απανθρωπιά

Η αχαριστία του Ελληνικού κράτους, όπως και η αγνωμοσύνη όσων παρελαύνουν από τον κυβερνητικό θώκο, και κάθε λογής αξιώματα, - θέσεις, είναι πρωτόγνωρη.

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε επίπεδο κοινωνίας, υφίστανται διαρκείς ανακατατάξεις, και η πλειονότητα ανακαλεί, η αναθεωρεί τις επιλογές της, όσων αφορά τη στήριξη ατόμων που αποδεικνύονται στη πράξη αχάριστοι και αγνώμονες.

Προσωπικά το βιώσαμε με τον επαχθέστερο τρόπο, από άτομα τα οποία υποστηρίχτηκαν πέραν του δέοντος, τα οποία δημόσια επικαλούνται ότι από την πλευρά μας * ''δεν κάναμε τίποτα''. Σαφώς τους διαψεύδουν σειρά ενεργειών επί δεκαετίες, όπως και τα τελευταία χρόνια, τονίζοντας ότι ελλείψει πραγματικών Αριστερών, και των ενεργειών τους, κανείς από τους σημερινούς κυβερνώντες και τους διορισμένους τους δεν θα βρισκόταν εκεί που βρίσκεται.

Όταν παραλείπετε ο κυριότερος παράγοντας, ο οποίος είναι η κοινωνία, και η κρίση κάθε έντιμου και ευσυνείδητου πολίτη, όσες ενέργειες και να πράξουν ορισμένοι δεν επαρκούν. Χρειάζονται ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ. 

Όσοι κάνουν το λάθος να υποβαθμίζουν την κρίση του κοινωνικού συνόλου, το οποίο σήμερα έχει όλα τα εφόδια ώστε να μην πέφτει στην παγίδα είτε συστημικής προπαγάνδας, είτε τεχνητών εντυπώσεων, με τα δεδομένα του παρόντος ετοιμάζουν οι ίδιοι την ''σύντομη αποχώρηση'' τους.   

Πόσο αγνώμονες είναι κάποιοι που βρίσκονται σε πόστα καίρια (βουλή), και εισπράττουν μηνιάτικα των 8.000 ευρώ, όπως και οι διορισμένοι τους, ξεχνώντας ότι για να βρίσκονται σ' αυτή τη θέση, και να κουνάν συχνά αυστηρά το δάκτυλο στην τηλεόραση, η στους υφισταμένους τους, κάποιοι θυσίασαν τη ζωή τους ή την υγεία τους!

Από τους περισσότερους ανθρώπους οι αγνώμονες θεωρούνται κατώτεροι των ζώων, που συχνά δείχνουν την ευγνωμοσύνη τους στον άνθρωπο με συγκινητικό τρόπο.

Οι αγνώμονες απογοητεύουν όσους τους στήριξαν και τους βοήθησαν. Η αχαριστία τους κλιμακώνεται σε δύο μορφές. Στην πρώτη περίπτωση ο αχάριστος παραλείπει το καθήκον της ευχαριστίας, ενώ στη δεύτερη ο αγνώμων δείχνει εχθρική στάση προς όσους τον στήριξαν και τον βοήθησαν.

Πλάτων: “Είναι οδυνηρό να ακούς να σε κακολογούν μετά από μια ευεργεσία που έκανες”
Ξενοφών: “Επακόλουθο της αχαριστίας είναι η αναισχυντία”
Θεόφραστος: “Η αχαριστία είναι προδοσίααπέναντι στην ανθρωπότητα. Είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να βγάλει κάποιος από μέσα του και μεγάλη πληγή και πόνος για τον αποδέκτη της, ειδικά όταν έχει δώσει τα πάντα απο αγάπη”
Πολύβιος: “Μη ρίχνεις πέτρα στο πηγάδι που σε δρόσισε”
Καλλίμαχος: “Κανένας πιο βέβαιος εχθρός από τον αχάριστο που ευεργετήθηκε!”
Ευριπίδης: “Αγνώμων μη γίνου”
Σαίξπηρ: “Τον αχάριστο άνθρωπο, όταν τον καθίσεις στον ώμο σου, θα προσπαθήσει να ανέβει στο κεφάλι σου”!
Τουαίην: “Αν περιμαζέψεις έναν πεινασμένο σκύλο και τον ταϊσεις, δεν πρόκειται να σε δαγκώσει. Αυτή είναι η βασική διαφορά ανάμεσα στο σκύλο και τον άνθρωπο".

Η ιστορία της “πολιτικής αχαριστίας” προς τους αγωνιστές είναι συχνότατη στο νεοελληνικό κράτος. Αρκεί να θυμηθούμε το Νικηταρά τον Τουρκοφάγο.

Η ελληνική κυβέρνηση, φοβούμενη ότι το ρωσόφιλο κόμμα επεδίωκε να αντικαταστήσει τον βασιλιά Όθωνα με κάποιον Ρώσοπρίγκιπα, συνέλαβε το Νικηταρά το 1839 και τον καταδίκασε, αν και παντελώς αθώο, σε ενάμιση χρόνο φυλακή, την οποία εξέτισε στις φυλακές της Αίγινας.

Όταν αποφυλακίστηκε, ή υγεία του ήταν εξασθενημένη από τα βασανιστήρια που υπέστη κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του. Έπασχε από ζάχαρο χωρίς να το γνωρίζει, με αποτέλεσμα να χάσει σε μεγάλο βαθμό την όρασή του.

Βίωσε την αχαριστία και την αγνωμοσύνη του νεοσύστατου τότε ελληνικού κράτους, το οποίο του αρνήθηκε μια αξιοπρεπή σύνταξη ώστε να ζει αυτός και η οικογένειά του ευπρεπώς και, αντί αυτού, του χορηγήθηκε "άδεια επαιτείας" στον ναό της Ευαγγελίστριας κάθε Παρασκευή. Ο ήρωας και απελευθερωτής της χώρας, βρέθηκε να ζητιανεύει μια ημέρα την εβδομάδα έξω από μια εκκλησία.

Το 1843, όταν ο βασιλιάς Όθωνας αναγκάστηκε να δώσει σύνταγμα στην Ελλάδα, του απονεμήθηκε ο βαθμός του υποστράτηγου μαζί με μία πενιχρή σύνταξη. Πέθανε το 1849 σε ηλικία 67 ετών ξεχασμένος και πάμφτωχος. Τελευταία του επιθυμία ήταν να ταφεί δίπλα στον Κολοκοτρώνη, όπως κι έγινε.

Τέλος, χρήσιμο να εξετάζεται επιμελώς όσους εμφανίζονται επενδυμένοι με διάφορες προβιές, οι οποίες πολλές φορές είναι τόσο άρτια φορεμένες ώστε να είναι πολύ δύσκολο να αναγνωρίσεις τι υφίσταται στο εσωτερικό.

* Εμείς δεν πέσαμε σε αυτό το ολίσθημα, ( το γνωρίζουν άπαντες ) να λέμε ότι ο άλφα η ο βήτα δεν ''έκανε τίποτα''. Τοποθετηθήκαμε  κάποια στιγμή, όταν αποδεδειγμένα ορισμένοι είχαν μπει στη φάση του μηδενισμού των υπολοίπων, και λειτουργούσαν επιλεκτικά.

* Όπως είπε πρόσφατα ένα φίλος, για αρκετούς από όσους υποστηρίχτηκαν πέραν του δέοντος και αποδεικνύονται αγνώμονες  ''αυτούς δεν τους είδαμε ποτέ να πεινάσουν!'' ( Αυτή η φράση περικλείει την απόλυτη αλήθεια ) Σαφώς ο λύκος φορώντας μια προβιά, ενίοτε παριστάνει και τον  «τσέλιγκα», οπότε του δίνεται η δυνατότητα να ελέγχει το ''κοπάδι'', και παράλληλα με την άνεση του να αποχωρίζεται την προβιά και να τρώει ανενόχλητος τα ''πρόβατα'', τα οποία έκαναν το τραγικό λάθος να θεωρούν ότι ο ''λύκος'' είναι ένα από αυτά, η ο ''τσέλιγκας''.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Αχαριστία, αγνωμοσύνη, και απανθρωπιά Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">