Πρόταση για τη δημιουργία στην Αθήνα κέντρου κράτησης μεταναστών, χωρητικότητας 400.000 ατόμων, κατέθεσε ο Βέλγος υπουργός Εσωτερικών, στη διάρκεια της άτυπης συνόδου υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε., τη Δευτέρα στο Αμστερνταμ.
Ζήτησε να απωθούνται στην Τουρκία όσοι πρόσφυγες και μετανάστες προσεγγίζουν τα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα, παρότι η τακτική των απωθήσεων, ή αλλιώς push backs, θεωρείται παράνομη, σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ε.Ε.
Ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας δήλωσε στην Καθημερινή ότι οι προτάσεις του Βέλγου ΥΠΕΣ δεν βρήκαν ανταπόκριση στους υπόλοιπους υπουργούς της διάσκεψης, ενώ μάλιστα προσέθεσε ότι ο Ιταλός ΥΠΕΣ απάντησε δεικτικά ότι ένα τέτοιο εγχείρημα για την κράτηση μισού εκατομμυρίου μεταναστών θα έπρεπε να απασχολήσει 150.000 αστυνομικούς.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της άτυπης συνόδου, ο Ελληνας υπουργός διευκρίνισε ότι δεν τέθηκε ευθέως ζήτημα εξόδου της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν.
Προσέθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι εκπρόσωποι των «μεγάλων δυνάμεων» της Ε.Ε. στηλίτευσαν τις μονομερείς ενέργειες χωρών, όπως η Σλοβενία, η Κροατία και η Ουγγαρία, να προχωρήσουν σε κλείσιμο των συνόρων τους.
Ωστόσο δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις πρόσφατες επιλογές Σλοβένων, Κροατών, Ούγγρων, κ.ά. Οι τελευταίοι, είπε ο κ. Μουζάλας, στέλνουν συνοριοφύλακες στα Σκόπια για να ελέγξουν τη ροή μεταναστών από την Ελλάδα, και ταυτόχρονα αρνούνται να πάρουν μέρος στις επιχειρήσεις του Frontex και στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης της Ε.Ε.
Σε αρκετές χιλιάδες ανέρχονται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που φτάνουν καθημερινά στην Ελλάδα, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Σύμφωνα με τον Frontex, τον Δεκέμβριο καταγράφηκαν 108.000 νέες αφίξεις μεταναστών (880.000 το 2015).
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου