Οι τηλεοπτικές άδειες που θα δοθούν θα είναι τόσες ώστε να διασφαλιστεί και η βιωσιμότητα, ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, σε συνέντευξή του στο οικονομικό κανάλι SBC, αποκαλύπτοντας πως οι άδειες πανελλαδικής εμβέλειας θα είναι κάτω από πέντε.
Επισήμανε ότι είναι πανθομολογούμενο και από τις ιδιοκτησίες των μέσων ότι η διαφημιστική αγορά έχει υποστεί τέτοια καθίζηση που καθιστά τα τηλεοπτικά σχήματα μη βιώσιμα, και προσέθεσε: «Λέγαμε ότι το πρόβλημα είναι το τρίγωνο της διαπλοκής. Τι δεν θέλουμε;. Δεν θέλουμε σχήματα μη βιώσιμα, τα οποία στηρίζονται στον τραπεζικό δανεισμό, που δημιουργεί τους αδιάφανους όρους, που διαμορφώνει τις πιέσεις και προς το πολιτικό σύστημα, και το πολιτικό σύστημα πιέζει τις τράπεζες».
Επίσης ο υπουργός πρόσθεσε όσων αφορά το χάρτη συχνοτήτων «προχωρούν κανονικά και οι διαδικασίες του νέου χάρτη συχνοτήτων απ’ ό,τι με έχει ενημερώσει ο Χρήστος Σπίρτζης».
Σημεία της συνέντευξης που αφορούν την τηλεόραση
ΕΡ.: Στις τηλεοπτικές άδειες πώς διαμορφώνεται η κατάσταση αυτή τη στιγμή;
ΑΠ.: Στις τηλεοπτικές άδειες το νομοσχέδιο, πλέον, το οποίο φέραμε είναι νόμος του κράτους εδώ και κάποιους μήνες και είμαστε στο τελευταίο στάδιο της συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Όπως γνωρίζετε λάβαμε μια νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία το θωρακίζει νομικά, διότι υπήρχαν πάρα πολλά ασαφή σημεία ως προς τη νόμιμη σύνθεσή του και αυτό θα καθιστούσε την ίδια τη διαγωνιστική διαδικασία πάρα πολύ ευάλωτη σε περίπτωση που προχωρούσαμε με την υπάρχουσα σύνθεση. Άρα, πάμε με καινούργιο ΕΣΡ, με ευρεία πολιτική συναίνεση. Είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος. Τα μηνύματα είναι πάρα πολύ θετικά…
ΕΡ.: Και από την αξιωματική αντιπολίτευση;
ΑΠ.: Κυρίως. Νομίζω ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι το κρίσιμο μέγεθος για να διαμορφωθεί η απαραίτητη πλειοψηφία και νομίζω ότι πάρα πολύ σύντομα θα προχωρήσει η διαγωνιστική διαδικασία.
ΕΡ.: Εντός των επόμενων ημερών δηλαδή θα υπάρχει εκπρόσωπος…
ΑΠ.: Εντός των επόμενων ημερών πιστεύω ότι θα υπάρχει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Η πρώτη του δουλειά, όπως καταλαβαίνετε, θα είναι να προκηρύξει τις τηλεοπτικές άδειες.
ΕΡ.: Πριν πάμε σε αυτό, αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα, θα προχωρήσετε σε νομοθετική ρύθμιση; Έχουν ακουστεί και αυτά…
ΑΠ.: Δεν θα ήθελα να το επαναλάβω αυτή τη στιγμή κ. Ταλαμάγκα, διότι διαμορφώνεται μια ατμόσφαιρα καλής θέλησης και συναίνεσης. Νομίζω ότι είναι ένα πεδίο στο οποίο θα δοκιμαστεί και η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.
ΕΡ.: Άρα, θα πάμε στην προκήρυξη για τις τηλεοπτικές άδειες. Πόσες τηλεοπτικές άδειες;
ΑΠ.: Νομίζω ότι θα πρέπει να είναι τόσες ούτως ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα διαμορφωθούν βιώσιμα σχήματα. Διότι, και αυτό είναι και πανθομολογούμενο και από τις ιδιοκτησίες των τηλεοπτικών σταθμών, ότι η διαφημιστική αγορά έχει υποστεί τέτοια πτώση που αυτή η ανάπτυξη του τηλεοπτικού τοπίου καθιστά τα σχήματα μη βιώσιμα.
ΕΡ.: Και είναι ζημιογόνα τα περισσότερα.
ΑΠ.: Κύριε Ταλαμάγκα, τι λέγαμε τόσο καιρό; Λέγαμε ότι το πρόβλημα είναι το «τρίγωνο της διαπλοκής». Τι δεν θέλουμε; Δεν θέλουμε σχήματα τα οποία είναι μη βιώσιμα, τα οποία στηρίζονται σε τραπεζικό δανεισμό, που δημιουργεί τους αδιαφανείς όρους, που διαμορφώνει τις πιέσεις και προς το πολιτικό σύστημα, με τη σειρά του το πολιτικό σύστημα πιέζει τις τράπεζες…
ΕΡ.: Περίπου, κάτω από πέντε άδειες; Κάπου εκεί σε πανελλαδικό επίπεδο;
ΑΠ.: Νομίζω ότι δεν μπορώ να διαψεύσω αυτό που μόλις είπατε, διότι θα πρέπει –επαναλαμβάνω– αυτό να το θελήσουν και οι επιχειρηματίες που ασχολούνται με την τηλεόραση, να μπούμε σε ένα πεδίο το οποίο να διαμορφώνεται σε ένα πολύ σταθερό οικονομικό υπόβαθρο.
ΕΡ.: Το γεγονός, όπως κι εσείς είπατε, είναι ότι έχει πληγεί η αγορά, όπως και η δημοσιογραφική αγορά, οι μισοί σχεδόν συνάδελφοι ή υποαπασχολούνται ή είναι άνεργοι. Το γεγονός ότι αυτές οι επιχειρήσεις είναι ζημιογόνες… Υπάρχει στο μέλλον κάποιος τρόπος ακόμα και αυτές τις μιντιακές επιχειρήσεις –γιατί εμείς θέλουμε υγιείς επιχειρήσεις, να ζούνε- με κάποιο τρόπο να τις βοηθήσετε, γιατί οι περισσότερες είναι μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας; Δηλαδή, υπάρχει σ’ αυτή τη διαδικασία που θα ξεκινήσει με τις τηλεοπτικές άδειες η προοπτική να εξετάσετε κάποιους απ’ τους φόρους; Γιατί, από την άλλη πλευρά, τα κανάλια λένε ότι είναι υπέρογκοι οι φόροι.
ΑΠ.: Ναι, έχουν υπερφορολογηθεί. Μάλλον αναφέρεστε το τέλος της διαφήμισης. Όλα μπορούμε να τα συζητήσουμε. Δεν έχουμε κανένα ταμπού, στο πλαίσιο βέβαια των οικονομικών δυνατοτήτων και υποχρεώσεων της χώρας. Αλλά σε κάθε περίπτωση, νομίζω ότι πρέπει όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε ότι το τηλεοπτικό τοπίο της επόμενης μέρας θα είναι ένα νέο τηλεοπτικό τοπίο και το λέω με όρους όχι καμπής, αλλά με όρους τομής με το παρελθόν. Είναι ένα παρελθόν το οποίο δεν ξέρω ποιος νομίζει ότι τον τιμά.
ΕΡ.: Να πάμε σε κάτι άλλο, γιατί ανήκουμε και στην ομάδα των τηλεοπτικών περιφερειακών σταθμών που μεταδίδει και συνεργάζεται με το οικονομικό κανάλι SBC ανά την Ελλάδα. Τι γίνεται με τον πάροχο περιεχομένου; Και το λέμε εμείς που έχουμε πληγεί πριν από κάποιους μήνες από μια μερίδα αυτού που ονομάζουμε εμείς αμφιλεγόμενη ολιγαρχία στον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Θα προχωρήσετε στην εταιρεία;
ΑΠ.: Είμαστε υποχρεωμένοι κατά το νόμο. Δεν πρόκειται να παρανομήσουμε. Τις επόμενες μέρες και η εταιρεία συγκροτείται, προχωρούν κανονικά και οι διαδικασίες του νέου χάρτη συχνοτήτων απ’ ό,τι με έχει ενημερώσει ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος εργάζεται και αυτός ασταμάτητα. Νομίζω ότι θα είναι και αυτό μια ξεχωριστή συμβολή στη νέα πραγματικότητα. Ξέρετε, και με όρους αυτοσεβασμού του Δημοσίου θα πρέπει να υπάρχει ο πάροχος δικτύου, ο οποίος είναι κομμάτι του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Δεν είναι δυνατόν μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα να μην έχει αυτή τη δυνατότητα και να κρέμεται από τις δυνατότητες και τις αποφάσεις ενός ιδιώτη.
ΕΡ.: Κύριε υπουργέ, λένε πολλοί ότι η κριτική που δέχεστε από διάφορες πλευρές έχει γενεσιουργό αιτία την αναταραχή στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Αισθάνεστε ότι μάχεστε μια μερίδα αυτού που λέμε αμφιλεγόμενη ολιγαρχία των ΜΜΕ;
ΑΠ.: Να μου επιτρέψετε… Όχι, δεν θα το πάω αλλού. Θα κάνω μια έκκληση στους συναδέλφους σας να τηρούν τη δημοσιογραφική δεοντολογία, να μας ασκούν σφοδρή, σφοδρότατη κριτική, αλλά ποτέ να μην ξεχνούν ότι ο ρόλος τους είναι η προστασία του δημοσίου συμφέροντος με την έννοια της ενημέρωσης του πολίτη και ο ρόλος τους δεν είναι η υπεράσπιση των επιχειρηματικών συμφερόντων του ιδιοκτήτη στον σταθμό στον οποίο εργάζονται.
ΕΡ.: Εγώ θα το δεχθώ ως δημοσιογράφος, αλλά θα πρέπει κι εσείς κάποια στιγμή να βοηθήσετε και να βάλετε ένα θεσμικό πλαίσιο κι εκεί να δούμε αν δεν το δεχθούν οι δημοσιογράφοι, να δούμε πού είναι η χρυσή τομή.
ΑΠ.: Αυτό που σας είπα αφορά μια μειοψηφία. Η μεγάλη πλειοψηφία του κλάδου δοκιμάζεται και δοκιμάζεται σε πάρα πολύ δύσκολες εργασιακές συνθήκες. Κάνουμε κι εκεί τα βήματά μας με τη ρύθμιση του διαδικτυακού τοπίου, της διαδικτυακής ενημέρωσης, όπου θα οικοδομηθεί το μητρώο. Κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε με πιο καθαρούς όρους να διευκολύνουμε τον ομαλό εργασιακό βίο των ανθρώπων οι οποίοι εργάζονται στα sites.
ΕΡ.: Ένα μητρώο από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης όπου θα είναι και τα sites…
ΑΠ.: Και εκεί θα πρέπει να τηρούνται οι υποχρεώσεις και της εργατικής και της φορολογικής νομοθεσίας και της δεοντολογίας.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου