Η πρώην αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη απαντώντας στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου Δημήτρη Βενιέρη στην εκπομπή Focus PRESS, είπε μεταξύ άλλων τα εξής:
Για το προσφυγικό:
Ένα ευρωπαϊκό, ένα διεθνές θέμα η κυβέρνηση με συνεχείς διολισθήσεις κατάφερε να το κάνει κάτι σαν το «ανατολικό ζήτημα» την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, να το μετατρέψει σε ζήτημα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, με το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο να ενισχύει το «γκριζάρισμα» ολόκληρων περιοχών. Η κυβέρνηση κατόρθωσε να γίνει η Ελλάδα ένα τεράστιο hotspot.
Αν δεν θέλουμε να δημιουργηθεί μια βόμβα, με το προσφυγικό να κάθεται πάνω σε τρία μνημόνια, και ένα τέταρτο να έρχεται, αυτό με το ΔΝΤ, πρέπει να κάνουμε κάτι άμεσα. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την απειλή χρήσης βέτο, ακόμη και το ίδιο το βέτο, για να ανοίξουν τα σύνορα, γιατί αυτή είναι σήμερα η μόνη λύση για το προσφυγικό. Και βέβαια πρέπει να σταματήσει η παραβίαση της συνθήκης της Γενεύης και του διεθνούς δικαίου για τους πρόσφυγες.
Για το χρέος:
Η επιμήκυνση του χρέους πέρα από το 2042, μέχρι το 2060, το 2070 ή κι ακόμα παραπέρα, είναι πολιτική ταφόπετρα, γιατί το χρέος είναι αυτό που δένει χειροπόδαρα. Το χρέος βρίσκεται πίσω απ’ την παραχώρηση της κυριαρχίας, της κατάστασης που δημιουργήθηκε ξανά μετά τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου και της υπογραφής του μνημονίου πέρυσι τον Αύγουστο, που το υπέγραψαν όλοι μαζί, κι ας κάνουν τώρα οι υπόλοιποι τους πονηρούς - όπως ήταν και επί των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων: Μιας κυβέρνησης που δεν κυβερνά και μιας Βουλής που κατ’ ουσία δεν αποφασίζει. Με μια τρόϊκα που, όπως συζητήθηκε και στο Ευρωκοινοβούλιο, δεν έχει καν νομιμοποίηση. Το χρέος είναι αυτό που βρίσκεται πίσω από τη φορολογική λαίλαπα, τη διάλυση του ασφαλιστικού, τις περικοπές δαπανών που έχουν οδηγήσει στη γνωστή κατάσταση στην υγεία και στην παιδεία. Αν δεν θέλουμε να χαθούν οι επόμενες γενιές – όχι μόνο τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας – και η προοπτική της χώρας να είναι σε βάθος γενιών κάτι παραπάνω από μια χώρα υπερηλίκων που ζουν από τα εμβάσματα των παιδιών τους που ζουν και δουλεύουν στο εξωτερικό, αυτή η πολιτική πρέπει να ανατραπεί.
Απαντώντας στην ερώτηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αριστερό κόμμα:
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ακόμα ως στρατηγικό του στόχο το σοσιαλισμό, αυτό δεν έχει αλλάξει. Όμως δεν έχει σημασία τι ήσουν ή ποιος είσαι, η πολιτική που υπηρετείς είναι αυτή που σε διαμορφώνει. Παρά τη μεγάλη ελπίδα που διέτρεξε την προηγούμενη άνοιξη ολόκληρη τη χώρα, η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις υπογραφές που έβαλε, όχι βεβαίως με τον ίδιο τρόπο με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, είναι μνημονιακή πολιτική, είναι πολιτική λιτότητας, δένει τους ανθρώπους μέσω του χρέους με τους φόρους και με το κόψιμο των κοινωνικών δαπανών.
Είναι η νεοφιλελεύθερη πολιτική κι αυτή είναι, σήμερα, η κατεξοχήν δεξιά πολιτική. Ας σκεφτούμε επίσης ότι σπατάλησε το σημαντικότερο κεφάλαιο που μπορεί να έχει μια κυβέρνηση, το 62% του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα, που δεν ήταν ΣΥΡΙΖΑ αλλά προερχόταν από όλα τα πολιτικά ρεύματα.
Αυτή είναι η σοβαρότερη αγωνιστική παρακαταθήκη. Με ρωτάτε γιατί αυτό δεν εκφράστηκε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Ήταν εκλογές ταχείας «πολιτικής εκκαθάρισης» της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, πριν ακόμη ο κόσμος συνειδητοποιήσει τι τον περίμενε. Στο μέλλον αυτή την παρακαταθήκη θα την βρούμε και πάλι μπροστά μας.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου