Με τη συμμετοχή πολλών εκπαιδευτικών, και ειδικότερα από τα νότια προάστια Αττικής, στο πλαίσιο του δημοσίου διαλόγου για την παιδεία διεξάγει στο κατάμεστο δημαρχιακό μέγαρο Γλυφάδας, την Πέμπτη 7 Απρίλη, η εκδήλωση "Το παρόν και το μέλλον του Δημόσιου Σχολείου", στην οποία ακούστηκαν πολλές, διαφορετικές, και ενδιαφέρουσες προτάσεις - απόψεις σχετικά με την παιδεία.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο υπουργός Νίκος Φίλης, καθώς και ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Β.Β.Β, και της Γλυφάδας, και πλήθος συμπολιτών μας.
Βασικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν οι Μάκης Κουζέλης (πρόεδρος Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών) και Χάρης Αθανασιάσης (ιστορικός της Εκπαίδευσης - αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) οι οποίοι μίλησαν για την Δημοκρατική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση την οποία χρειάζεται ο τόπος μας.
Στη συνέχεια δόθηκε ο λόγος σε αρκετούς από τους παρευρισκομένους, οι οποίοι τοποθετήθηκαν για την παιδεία με συγκεκριμένες τοποθετήσεις, προτάσεις, απόψεις, και ερωτήματα.
Παρουσίασε ιδιαίτερο ενδιαφέρων η ομιλία του υπουργού, στο τέλος της εκδήλωσης, όπου υπήρξαν και κάποια νέα, όπως είναι η επεξεργασία την οποία κάνει το υπουργείο για πτυχία γλωσσομάθειας στην δημόσια εκπαίδευση, καθώς και πιστοποίηση γνώσης * Η/Υ.
Ο υπουργός Νίκος Φίλης τόνισε στην ομιλία του ''η παιδεία υποφέρει οικονομικά, πρέπει να αλλάξει και να αναβαθμιστεί, η πόρτα του υπουργείου είναι ανοιχτή για προτάσεις και σαφώς εξαρτάται από τους εκπαιδευτικούς το επίπεδο δημοκρατίας και μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας. "Η δύναμη κάθε εκπαιδευτικής αλλαγής βρίσκεται στα χέρια των εκπαιδευτικών, τους οποίους τιμάμε για την προσφορά και το έργο τους"
Συγκεκριμένα ο υπουργός ανέφερε ακόμα ό, τι πρέπει να υπάρξει κατάργηση του μαθήματος των θρησκευτικών από τα σχολεία, δεδομένου ό, τι η εκκλησία δεν αποτελεί θεσμοθετημένο πολιτικά Δημοκρατικό φορέα, ώστε να παρεμβαίνει στο έργο των πολιτικών κομμάτων, και των κυβερνήσεων στη χάραξη πολιτικών η οποία θα ισχύει στα σχολεία της χώρας μας.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Νίκος Φίλης απάντησε σε ερώτημα τοποθέτηση σχετικά με τα πολυκλαδικά λύκεια, τα οποία σαφώς καταργήθηκαν με το Ν. 2525/97 διότι κόστιζαν πολλά χρήματα. Επίσης αναφέρθηκε ό, τι πρέπει να εξεταστεί και η αλλαγή των βιβλίων τα οποία είναι παλιά, και έχουν εκδοθεί πριν από 15 και περισσότερα χρόνια.
Όπως αναφέρθηκε ο στρατηγικός στόχος της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας είναι το Ενιαίο Σχολείο Θεωρίας και Πράξης με την αξιοποίηση των θετικών χαρακτηριστικών από την εμπειρία του Πολυκλαδικού Λυκείου.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου