ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Ο φθόνος θα οδηγήσει τους πρόσκαιρα ωφελημένους σε διαρκείας χαμένους !

Είναι κοινός παραδεκτό, και στο τόπο μας, ότι αρκετοί άνθρωποι και σαφώς πολιτικοί - αιρετοί, αντί να εργάζονται για το καλύτερο, φαίνεται πως είναι διατεθειμένοι να χάσουν, με την προϋπόθεση ότι ο γείτονάς τους, και οι υπόλοιποι θα βρίσκονται σε χειρότερη θέση από τους ιδίους.

''Γ.Κ'': Πάρα πολλά από όσα τεκμηριώνονται σε επιστημονικό επίπεδο επί των ημερών μας, αποτελούσαν καθημερινά μεταδιδόμενα του ''ΓΛΥΦΑΔΑ FM'', πριν από δεκαετίες, σε εποχές που δεν υφίστατο διαδίκτυο και κινητά τηλέφωνα, και ένα εξ αυτών ήταν ο φθόνος - ζήλια. ( Αρκετές φορές είχα επισημάνει ότι είμαι ένας από τους κορυφαίους ψυχιάτρους του πλανήτη, και ίσως ορισμένοι να ειρωνεύτηκαν εκείνη τη περίοδο, όμως ο χρόνος πάντα με επαληθεύει δια μέσω πρόσφατων ερευνών και μελετών.)

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πιστεύουν ότι φθονούν τους άλλους, η τουλάχιστον έτσι θέλουν να δείχνουν στην δημόσια λειτουργία τους, όμως οι επιστήμονες, και συγκεκριμένα οι ψυχολόγοι, διαπιστώνουν ότι πολύ συχνά ο φθόνος είναι ο λόγος που η πλειονότητα των ανθρώπων συμπεριφέρεται εις βάρος των υπολοίπων.

Η πλειονότητα των ανθρώπων αντί να εργάζεται με γνώμονα το καλύτερο, φαίνεται πως λειτουργούν με γνώμονα να  χάσουν, με την προϋπόθεση ότι ο γείτονάς τους και οι υπόλοιποι θα βρεθούν σε χειρότερη θέση από αυτήν στην οποία βρίσκονται οι ίδιοι. ( Τουλάχιστον εμείς στην Γλυφάδα και ειδικότερα την Τερψιθέα γνωρίζουμε από πρώτη χέρι τι σημαίνει διαμορφωμένος κοινωνικός φθόνος.)

Σύμφωνα με μελέτη Ισπανών επιστημόνων το πιο συχνό στοιχείο της προσωπικότητας που διαμορφώνει την ανθρώπινη συμπεριφορά φαίνεται πως είναι η ζήλια. Λέγοντας ζήλια οι ερευνητές σαφώς δεν εννοούν την ερωτική ζήλια, αλλά το να θέλει κάποιος να είναι πάντα σε καλύτερη θέση από τους άλλους και να προσπαθεί να αποτρέψει το αντίθετο.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances και έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Carlos III της Μαδρίτης (UC3M), στο Πανεπιστήμιο της Σαραγόσα, και σε άλλα ερευνητικά κέντρα της Ισπανίας, και οι επιστήμονες ανέλυσαν διεξοδικά τις απαντήσεις που έδωσαν 541 άτομα σε εκατοντάδες κοινωνικά διλήμματα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι άνθρωποι μπορούν να ταξινομηθούν σε τέσσερις βασικούς τύπους προσωπικότητας:

1) τους ζηλιάρηδες (30%)
2) τους αισιόδοξους (20%),
3) τους απαισιόδοξους (20%),
4) τους καλόπιστους (20%)

Υπάρχει και μία πέμπτη κατηγορία (το 10%) που δεν ταιριάζει σε καμία από τις παραπάνω περιγραφές και χαρακτηρίσθηκε ως απροσδιόριστη.

Κυρίαρχος ο φθόνος

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν παιχνίδια για να ελέγξουν αν οι παίκτες θέλουν να αποφασίσουν τη συνεργασία μεταξύ τους για μια δυνητικά μεγαλύτερη πληρωμή για τα δύο μέρη, ή να ενεργήσουν μόνοι τους αλλά να πάρουν μια μικρότερη αμοιβή.

Ζήτησαν από τους εθελοντές να συμμετάσχουν σε ζευγάρια τα οποία άλλαζαν όχι μόνο σε κάθε γύρο, αλλά κάθε φορά που άλλαζε ένα δίλημμα. Με αυτό τον τρόπο είτε έπρεπε να βρίσκουν διαρκώς νέους τρόπους συνεργασίας είτε να καταφύγουν στην αδιαφορία για τους άλλους ή ακόμα και στην προδοσία.

Με βάση τις απαντήσεις, οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή που τους χώρισε σε κατηγορίες αναλόγως με την επικρατέστερη συμπεριφορά τους.

Το μεγαλύτερο μέρος των παικτών (30%) απεδείχθη ότι ήσαν ζηλιάρηδες: Δεν τους ενδιέφερε τι θα επιτύγχαναν, αρκεί να λάμβαναν καλύτερη αμοιβή από τους άλλους. Περιγράφοντας τον τύπο προσωπικότητας που χαρακτηρίζεται από ζήλια, οι ερευνητές είπαν ότι οι άνθρωποι αυτοί φαίνεται να συμπεριφέρονται με βάση το φθόνο και εκδηλώνουν έλλειψη εμπιστοσύνης. Αποτρέπουν τους άλλους από τη λήψη περισσότερων πόρων σε σχέση με τον εαυτό τους, ακόμη και αν, με τον τρόπο αυτό, θα μειωθεί το δικό τους όφελος.

''Γ.Κ'' Το συγκεκριμένο φαινόμενο αυτούσια το συναντάμε και στη δική μας πραγματικότητα, όπου ορισμένοι βρέθηκαν, όπως βρέθηκαν, εκεί που βρέθηκαν, και δεν πράττουν όσα οφείλουν για τους υπολοίπους, σαφώς από ζήλια και φθόνο, γνωρίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί το δικό τους όφελος, και είναι απλά ζήτημα χρόνου.

Το 20% ήταν αισιόδοξοι και πίστευαν ότι τόσο οι ίδιοι όσο και ο συμπαίκτης τους θα έκαναν την καλύτερη επιλογή και για τους δύο.

Άλλο ένα 20% ήταν απαισιόδοξοι καθώς οι επιλογές τους γίνονταν μονίμως με κριτήριο το «μη χείρον βέλτιστον».

Επίσης ένα άλλο 20% ήταν καλόπιστοι οι οποίοι συνεργάζονταν εύκολα με όλους χωρίς να δίνουν σημασία αν θα κέρδιζαν ή θα έχαναν.

Ο καθηγητής Yamir Moreno, από το Πανεπιστήμιο της Σαραγόσα, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη είπε: ''Τα αποτελέσματα αντιτίθενται σε ορισμένες θεωρίες, για παράδειγμα σ’ αυτή που δηλώνει ότι τα άτομα είναι ορθολογικά και κατεξοχήν λογικά πλάσματα''.

Υποσημείωση:  Άλλωστε μη ξεχνάς κ. κορυφαίε ''συνάδελφε'' ψυχολόγε, Σταύρο, όσα μου είχες πει ιδιαιτέρως πριν από δυο χρόνια, για τα τεκταινόμενα σε τοπικό επίπεδο, τα οποία σαφώς συνάδουν με την εν λόγω φετινή πρόσφατη έρευνα, και απλά θυμίζω ότι αποτελούσαν τοπικά μεταδιδόμενα του ''ΓΛΥΦΑΔΑ FM'' προ δεκαετιών. 

Δεν χρειάζεται η ζήλια και ο φθόνος, δεν είναι καλός οδηγός, χρειάζεται πολιτικός και διευρυμένος εγκέφαλος. Τι να θυμηθείς, τι να θυμηθώ, και τι να ξεχάσουμε, από την λειτουργία ορισμένων, οι οποίοι δεν συνέβαλαν ώστε να υπάρξει και η δική μας συμβολή στους υπολοίπους.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ο φθόνος θα οδηγήσει τους πρόσκαιρα ωφελημένους σε διαρκείας χαμένους ! Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">