Του Γιάννη Κουρδομένου
Από την παρούσα ημέρα, 3/10/2016, ο ''ΓΛΥΦΑΔΑ WEB'' θα ασχολείται αποκλειστικά με το Ελληνικό ΣΥΝΤΑΓΜΑ, και επιλεκτικά με ζητήματα τα οποία άπτονται του Ελληνικού Συντάγματος.
Δεδομένων όσων ισχύουν το τελευταίο χρονικό διάστημα όσων αφορά την διένεξη εκκλησίας - πολιτείας, εκφράζουμε δημόσια την δυσαρέσκειά μας για όσα ακολουθούνται από τα εκκλησιαστικά συμφέροντα, τα οποία δεν έχουν κανένα δικαίωμα να παρεμβαίνουν σε επίπεδο πολιτικής και πολιτείας.
Δεδομένης της επιστολής του Αρχιεπίσκοπου Αθηνών Ιερώνυμου προς τον πρωθυπουργό επισημαίνουμε '' H Oρθόδοξη Eκκλησία της Eλλάδας, να τηρεί τους απαρασάλευτατους ιερούς αποστολικούς και συνοδικούς κανόνες, όπως και τις ιερές παραδόσεις εντός των εκκλησιών, και ουδεμία παρέμβαση από τη πλευρά της, τόσο στην πολιτεία, όσο και στην πολιτική.''
'Αρθρο 13 του Ελληνικού Συντάγματος : (Θρησκευτική Ελευθερία)
1. Η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης είναι απαραβίαστη. Η απόλαυση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων δεν εξαρτάται από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις καθενός.
2. Kάθε γνωστή θρησκεία είναι ελεύθερη και τα σχετικά με τη λατρεία της τελούνται ανεμπόδιστα υπό την προστασία των νόμων.
Κάνουμε σαφή αναφορά στο άρθρο 13 του Συντάγματος, δεδομένου ότι εμείς προσωπικά, ως Έλληνες πολίτες δεν δεχόμαστε την ορθοδοξία ως πίστη μας, και αποτελούσε αναφαίρετο δικαίωμά μας ( συνταγματικό ) να λειτουργούμε σε καθημερινή βάση ( από τα ερτζιανά της αρχαίας Αιξωνής ) και να δοξολογούμε τους θεούς μας. ( Μα το Δία υπήρξε πολλάκις τέλεση ιεροσυλίας και ασέβειας από τη πλευρά ημιμαθών και ενός συστήματος υπηρέτησης πολιτικοοικονομικών διαπλεκόμενων, οι οποίοι εν ώρα λειτουργίας παρενέβησαν «εις τον ναό της πίστεως μας». ) Αναφορικά με όσα έχουν ισχύσει επανειλημμένα εν ώρα λειτουργίας θα υπάρξουν προσφυγές στην δικαιοσύνη.
Όσων αφορά την διένεξη μεταξύ υπουργού παιδείας και εκκλησίας «Το σχολείο προετοιμάζει πολίτες και όχι πιστούς, αυτό είναι δουλειά του κατηχητικού», τονίζει ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, υπεραμυνόμενος της αλλαγής του τρόπου διδασκαλίας των θρησκευτικών στα σχολεία.
«Η διαθεματική και βιωματική διδασκαλία έχουν προκαλέσει την αντίδραση όσων πιστεύουν ότι η σχολική αίθουσα πρέπει να λειτουργεί σαν άμβωνας και υποτιμούν τη σημασία της επίδρασης του θρησκευτικού φαινομένου στο σύνολο της τέχνης και κατ’ επέκταση στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών», αναφέρει ο κ. Φίλης, ενώ ερωτηθείς για τις αντιδράσεις ο εκτιμά πως η κοινωνία δεν διχάζεται. «Όσοι ακραίοι κύκλοι επιχειρήσουν να προκαλέσουν αναστάτωση στα σχολεία για τα θρησκευτικά θα αντιληφθούν ότι δεν είμαστε στην εποχή των ταυτοτήτων. Η ίδια η βαθιά κρίση που ζούμε έχει διαφοροποιήσει τους πολίτες και τους θεσμούς», σημειώνει.
Όπως επισημαίνει, «δεν πρόκειται για μια σύγκρουση Πολιτείας-Εκκλησίας», καθώς υπουργείο και Εκκλησία συνεργάζονται «στο πλαίσιο των συνταγματικά διακριτών τους ρόλων». Τονίζει ωστόσο ότι «την ευθύνη για την εκπαίδευση την έχουν τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, το ΙΕΠ και το υπουργείο».
Ο υπουργός δεν σχολιάζει την επιστολή του Αρχιεπισκόπου στον πρωθυπουργό, σημειώνοντας πάντως πως περιμένει τη συνεδρίαση της Ιεραρχίας την άλλη βδομάδα, αλλά και «να αποδοκιμαστεί η αντιχριστιανική επίθεση» που έχει εξαπολύσει εναντίον του «ο θιασώτης της Χρυσής Αυγής μητροπολίτης Αμβρόσιος», ώστε «να μη δημιουργείται η εντύπωση ότι η εκκλησιαστική διοίκηση καλύπτει τέτοιες ολοκληρωτικές συμπεριφορές».
Τονίζει παράλληλα ότι «θα ήταν λάθος η Εκκλησία να εισβάλει και πάλι στην πολιτική, όπως συνέβη την εποχή του Χριστόδουλου, χωρίς τότε να ωφεληθεί ούτε η ίδια ούτε η κοινωνία». «Η εποχή της 'δεξιάς του Κυρίου' έχει παρέλθει», προσθέτει.
Για τις δηλώσεις του για τον ρόλο της Εκκλησίας στη χούντα και την κατοχή απαντά πως «προφανώς και δεν αφορά όλους τους ανθρώπους της Εκκλησίας». «Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, μεγάλο μέρος του λαϊκού κλήρου σε αντίθεση με τη μεγάλη πλειονότητα των ιεραρχών, συμμετείχε στην Αντίσταση.Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας η εκκλησιαστική διοίκηση συνεργάστηκε με τη χούντα, πολλοί έμειναν σιωπηλοί και ελάχιστοι αντιτάχθηκαν», σημειώνει.
Γ.Κ: Το ανάλογο ίσχυσε και στην Αιξωνή, ( Γλυφάδα ) όπου η κατά τόπους εκκλησιαστική διοίκηση κράτησε σιγή ιχθύος σε όσα μεθοδεύτηκαν κατά της δικής μας «πίστεως», και γνωρίζουμε ότι σε αρκετές περιπτώσεις δίνει χείρα βοηθείας σε συγκεκριμένους πολιτικούς κύκλους οι οποίοι εκλέγονται αιρετοί στην διοίκηση του δήμου.Με νέα επιστολή, αυτή τη φορά προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τους αρχηγούς των κομμάτων, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, αναφέρεται στο θέμα των Θρησκευτικών και ασκεί αυστηρή κριτική στον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη, για τη συμπεριφορά του απέναντι στην Εκκλησία.
Ειδικότερα ο Αρχιεπίσκοπος εκφράζει τη δυσφορία του για τις δηλώσεις και τις απόψεις που διατύπωσε ο Νίκος Φίλης για τον ρόλο της Εκκλησίας. Παράλληλα γίνεται κριτική με πολλά και ιδιαίτερα αναλυτικά παραδείγματα στο νέο πρόγραμμα σπουδών των Θρησκευτικών.
Κατατίθεται πρόταση της Εκκλησίας. Όπως τονίζεται το να έχουν οι νέοι θρησκευτική μόρφωση, δεν είναι κατάλοιπο σκοταδισμού ή κάποιας ξεπερασμένης συντηρητικής ιδεολογίας, αλλά μορφωτική επιλογή, με σαφή παιδαγωγική στοχοθεσία, η οποία δεσμεύει την Πολιτεία, ακόμα και εάν οι προσωπικές πολιτικές θέσεις των υπεύθυνων ή οι κομματικές αντιλήψεις οποιουδήποτε χώρου δεν συμφωνούν με αυτό.
Γ.Κ: Από τη πλευρά της εκκλησίας γίνετε νύξη ώστε οι νέοι να έχουν θρησκευτική μόρφωση, η οποία ''δεσμεύει την Πολιτεία'', και πραγματικά δεν αντιλαμβανόμαστε πως δεσμεύεται η πολιτεία να παρέχει θρησκευτική μόρφωση όσων αφορά την ορθοδοξία. Αν αποτελεί δέσμευση της πολιτείας να παρέχει ορθόδοξη θρησκευτική μόρφωση στους νέους, τονίζουμε ότι επί δεκαετίες παράλληλα της λειτουργίας μας, θέταμε σειρά προτάσεων, τις οποίες είχαμε αποστείλει σε αρμοδίους υπουργούς - κυβερνήσεις, κ.α., ώστε να συμπεριληφθεί η Ελληνική αρχαία θρησκεία υπό την αιγίδα της πολιτείας και συγκεκριμένα του Υπουργείου Πολιτισμού ως πολιτιστική κληρονομιά των προγόνων μας στο παρόν της χώρας.Και συμπληρώνεται: «Στην μοναδική συνάντηση που διοργανώθηκε από το Ι.Ε.Π. με την συμμετοχή Επιτροπής της Εκκλησίας της Ελλάδος, το αίτημα της Επιτροπής ήταν σαφές: η έναρξη ουσιαστικού, επιστημονικά τεκμηριωμένου και δομημένου διαλόγου, προκειμένου να τεθούν ουσιαστικές βάσεις, ώστε με ασφάλεια να τύχουν εφαρμογής στην εκπαίδευση οι αλλαγές, που θα αποφασισθούν για το μάθημα.
Το αίτημα αυτό δεν απαντήθηκε ποτέ από το Ι.Ε.Π., ούτε υπήρξε πρόσκληση για άλλη συνάντηση. Το αίτημά μας για ανοικτό και ουσιαστικό διάλογο παραμένει σε εκκρεμότητα, αλλά με προαπαιτούμενο την έναρξή του από μηδενική βάση».
Τέλος αναφέρουμε ότι ούτε τα δικά μας αιτήματα απαντήθηκαν επί δεκαετίες διακυβερνήσεων στη χώρα μας, και επιτέλους η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στις ρίζες της, οι οποίες είναι όσα δημιούργησε ο αρχαίος πολιτισμός των Ελλήνων.
* Αναφέρουμε ότι η ορθόδοξη εκκλησία έχει στην κατοχή της δυο ραδιοφωνικούς σταθμούς, και ένα τηλεοπτικό, ενώ ο πρωτεργάτης του χώρου των FM, και εν γένει των ιδιωτικών - δημοτικών κ.α. ραδιοτηλεοράσεων, και παράλληλα εκφραστής του Ελληνικού Πολιτισμού έχει δεχθεί σειρά καταχρηστικών διώξεων και κατασχέσεων, το οποίο συνεπάγεται παραβίαση του Ελληνικού Συντάγματος ''Αρθρο 13'' όσων αφορά την Θρησκευτική Ελευθερία.
* Ριζοσπαστισμός ίσον υπεράσπιση όσων αδικούνται κόντρα στους προνομιούχους. ( Ακόμα και ως άθεος, που μας χαρακτηρίζουν, υποστηρίζω μέχρι τέλους την επαναφορά όλων των παραδοσιακών στοιχείων της χώρας μας, διότι αυτός είναι ο αρχικός πολιτισμός του τόπου και πρέπει να τελούν υπό την αιγίδα της πολιτείας, όπως και την επιστροφή όλων των ληστεμένων αρχαίων από την Ελλάδα στο τόπο τους. )
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου