Mετά απο 20 ημέρες παραμονή στην Αργεντινή και την Ουρουγουάη και ενόψει της έναρξης της 6ης Παγκόσμιας Συνάντησης για την Οικονομία των Εργαζομένων, για την άμεση δημοκρατία και την αυτοδιαχείριση, σας κάνω μια πρώτη ενημερώση για τα πιο ενδιαφέροντα γεγονότα και καταστάσεις που μέχρι τώρα έχω καταγράψει. Βέβαια το γεγονός που συζητιέται έντονα και στα μέσα ενημέρωσης και ιδιαίτερα στα κινήματα αυτές τις ημέρες είναι η εξαφάνιση Santiago Maldonado, για την οποία ήδη σας έχω ενημερώνει.
Όσον αφορά τα υπόλοιπα θέματα θα ξεκινήσω από την ιστορία και τα ιστορικά μνημεία, μιας και αυτό είναι όπως γνωρίζετε το θέμα που θα παρουσιάσω στην 6η Διεθνή Συνάντηση.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον διαπίστωσα ότι η εισήγηση για τα ιστορικά μνημεία, έχει διαβασθεί και απο ανθρώπους που ασχολούνται με την ιστορία αλλά και από μέλη κινημάτων και είχα την ευκαιρία να συζητήσω μαζί τους και να αναταλλάξουμε σκέψεις τόσο για το περιεχόμενο όσο και για την ανάληψη πρωτοωβουλιοών και τη δημιουργία ομάδων που θα ασχοληοθύν με τα ιστορικά μνημεία στις γειτονιές τους.
Στην Ουρουγουάη η ερευνήτρια στο Instituto Cuesta Duarte του Μοντεβίδεο, Αndreina Moreira, ακτιβίστρια σε πολλά κινήματα, με το σύντροφο Enrique Kantzenstein, μετά από πολύωρη συζήτηση που κάναμε στο σπίτι τους έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τη δημιουργία ομάδων και θα ξεκινήσουν άμεσα να ενημερώνουν τα μέλη των κινημάτων στα οποία συμμετέχουν.
Στην Αργεντινή επίσης είχα μια πολύωρη συζήτηση με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Μπουένος Άιρες, Jerry Brignone, ο οποίος όχι μόνο έδειξε ενδιαφέρον για την εισήγηση, αλλά μου ζήτησε να συζητήσουμε σε ραδιοφωνικό σταθμό του Μπουένος Άιρες που έχει μία εκπομπή για την τέχνη, την ιστορία και τον πολιτισμό. Κανονίσαμε η συζήτηση στο ραδιόφωνο να γίνει το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου και εκτός από την εισήγηση θέλει να μιλήσουμε γενικότερα για την αρχαία ελληνική ιστορία, για την οποία όπως μου είπε ο λαός της Αργεντινής έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Βέβαια από τα ιστορικά μνημεία που επισκέφθηκαμε όπως και από τους ανθρώπους που μίλησα πήρα και εγώ πολύτιμες γνώσεις για την ιστορία των δύο χωρών, όπως και ενδιαφέροντα υλικά (έντυπα, μπροσούρες και βιβλία), τόσο για την περίοδο της αποικιοκρατίας και για τους εθνικοαπελεθερωτικούς αγώνες που ξεκίνησαν με την ηγεσία του Σαν Μαρτίν, όσο και για την πρόσφατη ιστορία με τις χούντες που επέβαλαν οι Αμερικάνοι καθώς και τα κινήματα αντίστασης στις χούντες, αλλά και ανατροπής του καπιταλισμού συνολικά, που ως γνωστόν, είναι πολλά στη Λατινική Αμερική.
Με συναγωνιστές και συναγωνίστριες από τις δύο χώρες επισκεφθήκαμε πολλά ιστορικά μνημεία και μουσεία. Ξεχωριστό όμως ενδιαφέρον και για τις δύο χώρες, έχουν οι παλιές πόλεις που κτίστηκαν γύρω από τα πρώτα λιμάνια, τα οποία έφτιαξαν οι αποικιοκράτες, η Μπόκα στο Μπουένος Άιρες και το λιμάνι του Μοντεβιδέο. Αυτό όμως που μου με συγκίνησε ιδιαίτερα ήταν η δίωρη περιήγηση και ξενάγηση που είχαμε στα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και αισθητικής κτίρια της πρώην σχολής εμπορικού ναυτικού, ένα από τα οπία χρησιμοποίησε η τελευταία χούντα στην Αργεντινή (1976-1983), σαν χώρους βασανιστηρίων και μοιάζει με μικρό Άουσβιτς. Από το κoλαστήριο αυτό εξαφανίσθηκαν όπως μας είπε η ξεναγός, 5000 αγωνιστές, από τους 30000 εξαφανισμένους από την Αργεντινής, στους οποίους, μετά από πολά βασανιστήρια τους έκαναν μία ένεση αναισθησίας και τους πετούσαν από τα στρατιωτικά αεροπλάνα στον Ατλαντικό Ωκεανό.
Το πιο συγκινητικό μάλιστα ήταν ότι το απόγευμα της ίδιας ημέρας συναντήσαμε τις μανάδες, όσες βέβαια ζουν ακόμη, των εξαφανισμένων αγωνιστών στην κινητοποίηση που οργανώνουν επί 40 χρόνια κάθε Πέμπτη στην ιστορική πλατεία του Μπουένος Άιρες, Plaza de Mayo. Όπως καταλαβαίννετε η ιστορική ενημέρωση είναι πλούσια και θα έχουμε πολλά να πούμε στα σεμινάρια ιστορίας και σε άλλες εκδηλώσεις.
Κάτι που επίσης μου έκανε εντύπωση από την πρώτη ημέρα που ήλθα είναι η λειτουργία του ξενοδοχείου Bauen, όπου διαμένουμε. Είναι ένα ξενοδοχείο με 20 ορόφους, που προσφέρει καλή ποιότητα υπηρεσιών, έχει 130 εργαζόμενους/ες και βρίσκεται στο κέντρο του Μουένος Άιρες. Από από το 1993 λειτουργεί με αυτοδιαχείριση, που σημαίνει ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι αποφασίζουν για όλα τα θέματα και έχει πολύ καλά οικονομικά αποτελέσματα.
Εκτός όμως απο την πετυχημένη οικονομικά λειτουργία του σαν αυτοδιαχειριζόμενη επιχείρηση, το ξενοδοχείο είναι ανοιχτό στην κοινωνία, αφού στα αμφθέατρα που έχει αλλά και σε άλλους πολυχώρους οργανώνονται θεατρικές παραστάσεις (είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε μια για τον Κάφκα), συναυλίες, λογοτεχνικές, κοινωνικές και επιστημονικές εκδηλώσεις. Επίσης είναι διαθέσιμο για να οργανώνουν εκδηλώσεις, σχολεία, συνδικαλιστικές οργανώσεις, σύλλογοι και άλλοι κοινωνικοί φορείς. Είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μια εξαιρετική εκδήλωση ενός σχολείου, αφού εδώ είναι χειμώνας και τα σχολεία λειτουργούν. Για το ξενοδοχείο περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στο www.bauenhotel.com.ar
Στην Ουρουγουάη, στο Μοντεβίδεο, με ιδίαιτερο ενδιαφέρον παρακολούθησα τη λειτουργία μιας ανοιχτής αυτοδιαχειριζόμενης καταναλωτικής αγοράς που λειτουργεί με ανοιχτή συνέλευση παραγωγών και καταναλωτών και κάθε μήνα διακινεί στα σπίτια των κατοίκων 15 τόνους καταναλωτικά αγαθά (κάθε είδους τρόφιμα και ποτά, καθαριστικά είδη, οικιακά σκεύη κ.α) που προέρχονται από αυτοδιαχειζόμενες επιχειρήσεις και ατομικούς παραγωγούς από όλη τη χώρα. Η διακίνηση γίνεται με ειδικό πούλμαν ποιυ διαθέτει ο Οργανισμός Συγκοινωνιών μετά από πρόταση του σωματείου των εργαζόμενων στις συγκοινωνίες, ενώ οι τιμές είναι πολύ χαμηλότερες από τα σούπερμάρκετ. Περισσότερες πληροφορίες για το συνεταιρισμό υπάρχουν στο fb στη διεύθυνση mercado popular de subsistencia.
Στο Μοντεβίδεο επίσης φιλοξενήθηκα σε σπίτια φίλων, ορισμένα από τα οποία ανήκουν σε οικιστικούς συνεταιρισμούς, cooperativas de vivencia ονομάζονται εδώ, που είναι πολύ σύγχρονα και προσφέρονται σε οικογένειες που έχουν μέσο εισόδημα με ελληνικές αναλογίες μέχρι 700 δολάρια το μήνα και με τιμάριθμο πολύ χαμηλότερο από την Ελλάδα. Οι κατοικίες σε τετραγωνικά είναι ανάλογα με τα μέλη των οικογενειών (το ζευγάρι που με φιλοξένησε έχει μια κόρη και το σπίτι είναι 85 τεραγωνικά) Τα σπίτια δεν μπορούν να πουληθούν, αλλά μπορούν να μεταβιβασθούν στα παιδιά. Εάν δεν υπάρχουν παιδιά η συνέλευση της κοοπερατίβας αποφασίζει να δοθεί η κατοικία σε άλλη οικογένεια. Ο κοοπερατιβισμός στις κατοικίες στην Ουρουγουάη είναι κατά κάποιον τρόπο θεσμικά κατοχυρωμένος και φυσικά πρωταρχικό συστατικό του είναι η αυτοδιαχείριση.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επίσης είχαν οι δύο εκδηλώσεις στις οποίες πήρα μέρος στο Μοντεβίδεο. Η μία είχε θέμα ”Οι σχέσεις των δύο φύλων στις αυτοδιαζειριζόμενες επιοχειρήσεις”, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της οργάνωσης FUCVAM και ήταν ενταγμένη στα πλαίσια της προετοιμαίας της Διεθνούς Συνδιάσκεψης. Το ενδιαφέρον της συζήτησης ήταν στο πώς μπορεί η ισοτιμία ανάμεσα στα δύο φύλα που υπάρχει στις εργασιακές σχέσεις στις αυτοδιαχειριζόμενες επιχειρήσεις να επηρεάσες και τις υπόλοιπες κοινωνικές και προσωπικές σχέσεις ανάμεσα στα δύο φύλα. Για το θέμα αυτό θα γίνει και στη Διεθνή Συνάντηση ειδική συζήτηση.
Η δεύτερη εκδήλωση αφορούσε ένα θέμα που και στη χώρα μας αποτελεί αντικείμενο αγωνιστικών διεκδικήσεων και είναι το θέμα του νερού. Η εκδήλωση ήταν οργανωμένη από την συνδικαλιστική οργάνωση P.I.T-C.N.T και ήταν ενταγμένη στα πλαίσια της προετοιμασίας της συμμετοχής της αντιπροσωπείας των κινημάτων της Ουρουγουάης στην παγκόσμια συνάντηση των κινημάτων εναντίον της ιδιωτικοποίησης του νερού που θα γίνει στην πόλη Μπραζίλια της Βραζιλίας απο τις 24 έως τις 28 Μαρτίου του 2018. Το πολύ ενδιαφέρον από την εκδήλωση αυτή ήταν η εμπειρία από τους αγώνες που έγιναν εδώ για να πάρουν το νερό πίσω από τις πολυεθνικές, μια από τις οποίες ήταν η γνωστή γαλλική Σουέζ, που θέλει να αγοράσει την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ στην Ελλάδα. Τελικά με τους αγώνες τους τα κινήματα πέτυχαν, και να διώξουν τις πολυεθνικές από τη χώρα, αλλά και να γίνει τον Οκτώβριο του 2004 δημοψήφισμα το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα όχι μόνο μπει στο Σύνταγμα της χώρας διάταξη που προστατεύει το νερό σαν δημόσιο αγαθό, αλλά και να θεσμοθετηθεί συνταγματικά η συμμετοχή των πολιτών στη διαχείριση του.
Αυτή είναι η ενημέρωση από τις πρώτες 20 ημέρες.
Από την Τετάρτη 23 Αυγούστου άρχισε η δεκαήμερη περίοδος της 6ης Διεθνούς Συνάντησης, στην οποία συμμετέχουν 200 εκπρόσωποι αυτοδιαχειριζόμενων επιχειρήσεων και κινημάτων από 25 χώρες και περιολαμβάνει μία εβδομάδα επισκέψεις και ενημέρωση σε αυτοδιαζειριζόμενα εργοστάσια και άλλες επιχειρήσεις του Μπουένος Άιρες και ένα τριήμερο με παρουσίαση εισηγήσεων, συζητήσεων και εργαστηρίων που θα γίνει σε ένα αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο στην πόλη Πιγουέ, 600 περίπου χιλιόμετρα από το Μπουένος Άιρες,
Στη Συνέχεια θα υπάρξει για μία εβδομάδα επίσκεψη στην περιοχζή του Εσκέλ, στην Παταγονία, στην οροσειρά των Άνδεων, όπου με τη βοήθεια συναγωνιστών θα ενημερωθούμε για τη λειτουργία του προστατευόμενου ορεινού εθνικού πάρκου του Εσκέλ και παράλληλα θα έχουμε επικοινωνία με ιθαγενείς Mapuche, για να συζητήσουμε και για την καθμερινή ζωή τους και κυρίως για τους αγώνες που κάνουν για να προστατέψοπυν τη γή τους, από την εκποίηση που επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση της Αργεντινής. Τέλος θα υπάρλει και ένα δεκαήμερο στη Χιλή, όπου θα έχουμε συναντήσεις με κινήματα και θα επισκεφθούμε και εκεί αυτοδιαχειριζόμενες επιχειρήσεις.
Για όλες τις δραστηρότητες, τις ενημερωτικές επισκέψεις που έχουν γίνει υπάρχει πολύ υλικό (φωτογραφίες και βίντεο), που θα παρουσιασθεί σε εκδηλώσεις που θα γίνουν και στην Αττική, αλλά και σε άλλες περιοχές,
Προς το παρόν επισυνάπτω ενδεικτικά λίγες φωτογραφίες από τις μέχρι τώρα δράσεις και επισκέψεις στο πολύ περιληπτικό κείμενο της πρώτης ενημέρωσης. Περισσότερες φωτογραφίες θα αναρτηθούν στο facebook της Εναλλακτικής Δράσης.
H επόμενη ενημέρωση θα γίνει μετά το τέλος των δεκαήμερων επισκέψεων και εργασιών της Διεθνούς Συνάντησης και αφού επιστρέψουμε στο Μπουένος Άιρες από την Παταγονία.
Μάκης Σταύρου
Σημείωση του ''Γ'': Στη δική μας χώρα έχουμε την ιδιαιτερότητα του συνεταιρισμού μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, καθώς και μεγάλου αριθμού τέως ΠΑΣΟΚ, και κάτι ανάλογο με πολλά ακόμα αστικά κόμματα, ακόμα και στο δήμο Γλυφάδας, όμως, ο βαθμός αποδώσεως για το κοινωνικό σύνολο είναι αμφίβολος.
Όσον αφορά τα υπόλοιπα θέματα θα ξεκινήσω από την ιστορία και τα ιστορικά μνημεία, μιας και αυτό είναι όπως γνωρίζετε το θέμα που θα παρουσιάσω στην 6η Διεθνή Συνάντηση.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον διαπίστωσα ότι η εισήγηση για τα ιστορικά μνημεία, έχει διαβασθεί και απο ανθρώπους που ασχολούνται με την ιστορία αλλά και από μέλη κινημάτων και είχα την ευκαιρία να συζητήσω μαζί τους και να αναταλλάξουμε σκέψεις τόσο για το περιεχόμενο όσο και για την ανάληψη πρωτοωβουλιοών και τη δημιουργία ομάδων που θα ασχοληοθύν με τα ιστορικά μνημεία στις γειτονιές τους.
Στην Ουρουγουάη η ερευνήτρια στο Instituto Cuesta Duarte του Μοντεβίδεο, Αndreina Moreira, ακτιβίστρια σε πολλά κινήματα, με το σύντροφο Enrique Kantzenstein, μετά από πολύωρη συζήτηση που κάναμε στο σπίτι τους έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τη δημιουργία ομάδων και θα ξεκινήσουν άμεσα να ενημερώνουν τα μέλη των κινημάτων στα οποία συμμετέχουν.
Στην Αργεντινή επίσης είχα μια πολύωρη συζήτηση με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Μπουένος Άιρες, Jerry Brignone, ο οποίος όχι μόνο έδειξε ενδιαφέρον για την εισήγηση, αλλά μου ζήτησε να συζητήσουμε σε ραδιοφωνικό σταθμό του Μπουένος Άιρες που έχει μία εκπομπή για την τέχνη, την ιστορία και τον πολιτισμό. Κανονίσαμε η συζήτηση στο ραδιόφωνο να γίνει το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου και εκτός από την εισήγηση θέλει να μιλήσουμε γενικότερα για την αρχαία ελληνική ιστορία, για την οποία όπως μου είπε ο λαός της Αργεντινής έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Βέβαια από τα ιστορικά μνημεία που επισκέφθηκαμε όπως και από τους ανθρώπους που μίλησα πήρα και εγώ πολύτιμες γνώσεις για την ιστορία των δύο χωρών, όπως και ενδιαφέροντα υλικά (έντυπα, μπροσούρες και βιβλία), τόσο για την περίοδο της αποικιοκρατίας και για τους εθνικοαπελεθερωτικούς αγώνες που ξεκίνησαν με την ηγεσία του Σαν Μαρτίν, όσο και για την πρόσφατη ιστορία με τις χούντες που επέβαλαν οι Αμερικάνοι καθώς και τα κινήματα αντίστασης στις χούντες, αλλά και ανατροπής του καπιταλισμού συνολικά, που ως γνωστόν, είναι πολλά στη Λατινική Αμερική.
Με συναγωνιστές και συναγωνίστριες από τις δύο χώρες επισκεφθήκαμε πολλά ιστορικά μνημεία και μουσεία. Ξεχωριστό όμως ενδιαφέρον και για τις δύο χώρες, έχουν οι παλιές πόλεις που κτίστηκαν γύρω από τα πρώτα λιμάνια, τα οποία έφτιαξαν οι αποικιοκράτες, η Μπόκα στο Μπουένος Άιρες και το λιμάνι του Μοντεβιδέο. Αυτό όμως που μου με συγκίνησε ιδιαίτερα ήταν η δίωρη περιήγηση και ξενάγηση που είχαμε στα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και αισθητικής κτίρια της πρώην σχολής εμπορικού ναυτικού, ένα από τα οπία χρησιμοποίησε η τελευταία χούντα στην Αργεντινή (1976-1983), σαν χώρους βασανιστηρίων και μοιάζει με μικρό Άουσβιτς. Από το κoλαστήριο αυτό εξαφανίσθηκαν όπως μας είπε η ξεναγός, 5000 αγωνιστές, από τους 30000 εξαφανισμένους από την Αργεντινής, στους οποίους, μετά από πολά βασανιστήρια τους έκαναν μία ένεση αναισθησίας και τους πετούσαν από τα στρατιωτικά αεροπλάνα στον Ατλαντικό Ωκεανό.
Το πιο συγκινητικό μάλιστα ήταν ότι το απόγευμα της ίδιας ημέρας συναντήσαμε τις μανάδες, όσες βέβαια ζουν ακόμη, των εξαφανισμένων αγωνιστών στην κινητοποίηση που οργανώνουν επί 40 χρόνια κάθε Πέμπτη στην ιστορική πλατεία του Μπουένος Άιρες, Plaza de Mayo. Όπως καταλαβαίννετε η ιστορική ενημέρωση είναι πλούσια και θα έχουμε πολλά να πούμε στα σεμινάρια ιστορίας και σε άλλες εκδηλώσεις.
Κάτι που επίσης μου έκανε εντύπωση από την πρώτη ημέρα που ήλθα είναι η λειτουργία του ξενοδοχείου Bauen, όπου διαμένουμε. Είναι ένα ξενοδοχείο με 20 ορόφους, που προσφέρει καλή ποιότητα υπηρεσιών, έχει 130 εργαζόμενους/ες και βρίσκεται στο κέντρο του Μουένος Άιρες. Από από το 1993 λειτουργεί με αυτοδιαχείριση, που σημαίνει ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι αποφασίζουν για όλα τα θέματα και έχει πολύ καλά οικονομικά αποτελέσματα.
Εκτός όμως απο την πετυχημένη οικονομικά λειτουργία του σαν αυτοδιαχειριζόμενη επιχείρηση, το ξενοδοχείο είναι ανοιχτό στην κοινωνία, αφού στα αμφθέατρα που έχει αλλά και σε άλλους πολυχώρους οργανώνονται θεατρικές παραστάσεις (είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε μια για τον Κάφκα), συναυλίες, λογοτεχνικές, κοινωνικές και επιστημονικές εκδηλώσεις. Επίσης είναι διαθέσιμο για να οργανώνουν εκδηλώσεις, σχολεία, συνδικαλιστικές οργανώσεις, σύλλογοι και άλλοι κοινωνικοί φορείς. Είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μια εξαιρετική εκδήλωση ενός σχολείου, αφού εδώ είναι χειμώνας και τα σχολεία λειτουργούν. Για το ξενοδοχείο περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στο www.bauenhotel.com.ar
Στην Ουρουγουάη, στο Μοντεβίδεο, με ιδίαιτερο ενδιαφέρον παρακολούθησα τη λειτουργία μιας ανοιχτής αυτοδιαχειριζόμενης καταναλωτικής αγοράς που λειτουργεί με ανοιχτή συνέλευση παραγωγών και καταναλωτών και κάθε μήνα διακινεί στα σπίτια των κατοίκων 15 τόνους καταναλωτικά αγαθά (κάθε είδους τρόφιμα και ποτά, καθαριστικά είδη, οικιακά σκεύη κ.α) που προέρχονται από αυτοδιαχειζόμενες επιχειρήσεις και ατομικούς παραγωγούς από όλη τη χώρα. Η διακίνηση γίνεται με ειδικό πούλμαν ποιυ διαθέτει ο Οργανισμός Συγκοινωνιών μετά από πρόταση του σωματείου των εργαζόμενων στις συγκοινωνίες, ενώ οι τιμές είναι πολύ χαμηλότερες από τα σούπερμάρκετ. Περισσότερες πληροφορίες για το συνεταιρισμό υπάρχουν στο fb στη διεύθυνση mercado popular de subsistencia.
Στο Μοντεβίδεο επίσης φιλοξενήθηκα σε σπίτια φίλων, ορισμένα από τα οποία ανήκουν σε οικιστικούς συνεταιρισμούς, cooperativas de vivencia ονομάζονται εδώ, που είναι πολύ σύγχρονα και προσφέρονται σε οικογένειες που έχουν μέσο εισόδημα με ελληνικές αναλογίες μέχρι 700 δολάρια το μήνα και με τιμάριθμο πολύ χαμηλότερο από την Ελλάδα. Οι κατοικίες σε τετραγωνικά είναι ανάλογα με τα μέλη των οικογενειών (το ζευγάρι που με φιλοξένησε έχει μια κόρη και το σπίτι είναι 85 τεραγωνικά) Τα σπίτια δεν μπορούν να πουληθούν, αλλά μπορούν να μεταβιβασθούν στα παιδιά. Εάν δεν υπάρχουν παιδιά η συνέλευση της κοοπερατίβας αποφασίζει να δοθεί η κατοικία σε άλλη οικογένεια. Ο κοοπερατιβισμός στις κατοικίες στην Ουρουγουάη είναι κατά κάποιον τρόπο θεσμικά κατοχυρωμένος και φυσικά πρωταρχικό συστατικό του είναι η αυτοδιαχείριση.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επίσης είχαν οι δύο εκδηλώσεις στις οποίες πήρα μέρος στο Μοντεβίδεο. Η μία είχε θέμα ”Οι σχέσεις των δύο φύλων στις αυτοδιαζειριζόμενες επιοχειρήσεις”, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της οργάνωσης FUCVAM και ήταν ενταγμένη στα πλαίσια της προετοιμαίας της Διεθνούς Συνδιάσκεψης. Το ενδιαφέρον της συζήτησης ήταν στο πώς μπορεί η ισοτιμία ανάμεσα στα δύο φύλα που υπάρχει στις εργασιακές σχέσεις στις αυτοδιαχειριζόμενες επιχειρήσεις να επηρεάσες και τις υπόλοιπες κοινωνικές και προσωπικές σχέσεις ανάμεσα στα δύο φύλα. Για το θέμα αυτό θα γίνει και στη Διεθνή Συνάντηση ειδική συζήτηση.
Η δεύτερη εκδήλωση αφορούσε ένα θέμα που και στη χώρα μας αποτελεί αντικείμενο αγωνιστικών διεκδικήσεων και είναι το θέμα του νερού. Η εκδήλωση ήταν οργανωμένη από την συνδικαλιστική οργάνωση P.I.T-C.N.T και ήταν ενταγμένη στα πλαίσια της προετοιμασίας της συμμετοχής της αντιπροσωπείας των κινημάτων της Ουρουγουάης στην παγκόσμια συνάντηση των κινημάτων εναντίον της ιδιωτικοποίησης του νερού που θα γίνει στην πόλη Μπραζίλια της Βραζιλίας απο τις 24 έως τις 28 Μαρτίου του 2018. Το πολύ ενδιαφέρον από την εκδήλωση αυτή ήταν η εμπειρία από τους αγώνες που έγιναν εδώ για να πάρουν το νερό πίσω από τις πολυεθνικές, μια από τις οποίες ήταν η γνωστή γαλλική Σουέζ, που θέλει να αγοράσει την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ στην Ελλάδα. Τελικά με τους αγώνες τους τα κινήματα πέτυχαν, και να διώξουν τις πολυεθνικές από τη χώρα, αλλά και να γίνει τον Οκτώβριο του 2004 δημοψήφισμα το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα όχι μόνο μπει στο Σύνταγμα της χώρας διάταξη που προστατεύει το νερό σαν δημόσιο αγαθό, αλλά και να θεσμοθετηθεί συνταγματικά η συμμετοχή των πολιτών στη διαχείριση του.
Αυτή είναι η ενημέρωση από τις πρώτες 20 ημέρες.
Από την Τετάρτη 23 Αυγούστου άρχισε η δεκαήμερη περίοδος της 6ης Διεθνούς Συνάντησης, στην οποία συμμετέχουν 200 εκπρόσωποι αυτοδιαχειριζόμενων επιχειρήσεων και κινημάτων από 25 χώρες και περιολαμβάνει μία εβδομάδα επισκέψεις και ενημέρωση σε αυτοδιαζειριζόμενα εργοστάσια και άλλες επιχειρήσεις του Μπουένος Άιρες και ένα τριήμερο με παρουσίαση εισηγήσεων, συζητήσεων και εργαστηρίων που θα γίνει σε ένα αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο στην πόλη Πιγουέ, 600 περίπου χιλιόμετρα από το Μπουένος Άιρες,
Στη Συνέχεια θα υπάρξει για μία εβδομάδα επίσκεψη στην περιοχζή του Εσκέλ, στην Παταγονία, στην οροσειρά των Άνδεων, όπου με τη βοήθεια συναγωνιστών θα ενημερωθούμε για τη λειτουργία του προστατευόμενου ορεινού εθνικού πάρκου του Εσκέλ και παράλληλα θα έχουμε επικοινωνία με ιθαγενείς Mapuche, για να συζητήσουμε και για την καθμερινή ζωή τους και κυρίως για τους αγώνες που κάνουν για να προστατέψοπυν τη γή τους, από την εκποίηση που επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση της Αργεντινής. Τέλος θα υπάρλει και ένα δεκαήμερο στη Χιλή, όπου θα έχουμε συναντήσεις με κινήματα και θα επισκεφθούμε και εκεί αυτοδιαχειριζόμενες επιχειρήσεις.
Για όλες τις δραστηρότητες, τις ενημερωτικές επισκέψεις που έχουν γίνει υπάρχει πολύ υλικό (φωτογραφίες και βίντεο), που θα παρουσιασθεί σε εκδηλώσεις που θα γίνουν και στην Αττική, αλλά και σε άλλες περιοχές,
Προς το παρόν επισυνάπτω ενδεικτικά λίγες φωτογραφίες από τις μέχρι τώρα δράσεις και επισκέψεις στο πολύ περιληπτικό κείμενο της πρώτης ενημέρωσης. Περισσότερες φωτογραφίες θα αναρτηθούν στο facebook της Εναλλακτικής Δράσης.
H επόμενη ενημέρωση θα γίνει μετά το τέλος των δεκαήμερων επισκέψεων και εργασιών της Διεθνούς Συνάντησης και αφού επιστρέψουμε στο Μπουένος Άιρες από την Παταγονία.
Μάκης Σταύρου
Σημείωση του ''Γ'': Στη δική μας χώρα έχουμε την ιδιαιτερότητα του συνεταιρισμού μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, καθώς και μεγάλου αριθμού τέως ΠΑΣΟΚ, και κάτι ανάλογο με πολλά ακόμα αστικά κόμματα, ακόμα και στο δήμο Γλυφάδας, όμως, ο βαθμός αποδώσεως για το κοινωνικό σύνολο είναι αμφίβολος.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου