Ελληνικό: Αιτήσεις και ενέργειες για την διατήρηση του υδατόπυργου στην πρώην Αμερικανική βάση από τη πλευρά κατοίκων της περιοχής.
Το «σήμα κατατεθέν» της πόλης του Ελληνικού να χαρακτηριστεί διατηρητέο αποτελεί την αξίωση των κατοίκων μακράν πέρα από πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες. Οι κάτοικοι της περιοχής ενεργούν ως δημότες.
Έχουν ξεκινήσει μια σειρά από ενέργειες διατήρησης του υδατόπυργου στο Ελληνικό , από τη πλευρά κατοίκων της περιοχής , καθώς και ημών , διότι έπειτα της παραχώρησης του τέως αεροδρομίου στην LAMDA Λάτση , τοποθετηθήκαμε δημόσια αναφορικά με την διατήρηση των τεχνικών έργων, όπως είναι ο υδατόπυργος , καθώς επίσης , και για μια σειρά άλλων εγκαταστάσεων ,υποδομών, κ.α. τα οποίο κάλλιστα μπορούν να συνυπάρξουν με οτιδήποτε θα υλοποιηθεί μελλοντικά.
Με αιτήσεις προς το Υπουργείο Πολιτισμού , και συγκεκριμένα την υπηρεσία μνημείων και τεχνικών έργων, κάτοικοι του Ελληνικού αξιώνουν την διατήρησή του.
Αίτηση προς το Υπουργείο Πολιτισμού
Καλημέρα σας, θα ήθελα να σας επισημάνω για μια τεχνική κατασκευή που βρίσκεται εντός του χώρου της πρώην αμερικάνικης βάσης του Ελληνικού, αναφέρομαι στον υδατόπυργο εντός της πρώην αμερικάνικης βάσης επι της λεωφόρου Βουλιαγμένης, στην κατεύθυνση προς Γλυφάδα, η χρησιμότητα του ήταν για το σύστημα υδρορροής πυρόσβεσης της αμερικάνικης βάσης και λειτουργούσε ως αντίβαρο για την υψηλή πίεση της υδρορροής.
Ο συγκεκριμένος υδατόπυργος έχει ύψος 36 μέτρα και η δεξαμενή που βρίσκεται στην κορυφή του έχει ύψος 5,5 μέτρα , διάμετρο 8,2 μετρά και αποτελείται απο 6 χαλύβδινους πυλώνες.
Είναι τύπου των αεροδρομίων, καθώς φέρει ερυθρόλευκο χρώμα, είχε κόκκινο φανό στην κορυφή του καζανιού που το βράδυ φώτιζε για τα αεροπλάνα, εχει ιδιαίτερη άξια καθώς θεωρείται ως ενα βιομηχανικό αρχιτεκτονικό μνημείο της νεότερης περιόδου στο σύστημα υδρορροών, ο υδατόπυργος ήταν ενταγμένος στα συστήματα ασφάλειας των διαδρόμων των αεροσκαφών και της βάσης, και κατασκευάστηκε το 1952.
Θέλω να σας επισημάνω πως ο συγκεκριμένος υδατόπυργος δεν εχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέος με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να αποξηλώθει απο την θέση του καθώς ο χώρος είναι, πλέον, ιδιοκτησία της LAMDA DEVELOPMENT.
Σημειώνω πως έχω έρθει σε επαφή για το θέμα και με τον δήμαρχο Ελληνικού-Αργυρούπολης, τον κ. Γιάννη Κωνσταντάτο και μου απάντησε πως δεν μπορεί να κάνει τίποτα γι' αυτό το ζήτημα αφου ο υδατόπυργος δεν είναι ιδιοκτησία του δήμου. Ήδη δυο υδατόπυργοι εχουν χαρακτηριστεί διατηρητέοι, οπως γνωρίζετε, και αυτοί ειναι της Δραπετσώνας της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ και στην πρώην στρατιωτική πόλη στο Γουδί.
Επίσης, πέραν της ιδιαίτερης βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του άξιας, ο υδατόπυργος συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία της πόλης του Ελληνικού καθώς ήταν ενα χαρακτηριστικό τοπόσημο της περιοχής και του ευρύτερου νοτιανατολικού τομέα των Αθηνών, συνδέει και ιστορικές αναφορές και γεγονότα της νεότερης ιστορίας, την είσοδο της Ελλάδος ως μέλος του ΝΑΤΟ, τις αντιδράσεις για την έξοδο των βάσεων, το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού και το σημείο αναφοράς του κόσμου για ραντεβού και συναντήσεις.
Τέλος σας επισυνάπτω και φωτογραφίες του συγκεκριμένου υδατόπυργου που βρίσκεται εντός της πρώην αμερικάνικης βάσης , παλιά , και πως είναι σήμερα , καθώς και φωτογραφίες ανάλογων υδατόπυργων διατηρητέων στις ΗΠΑ στο GreenVille στο Μισισίπι και στο Minet της βόρειας Ντακότα.
Παρακαλώ όπως επιληφθείτε για τον χαρακτηρισμό του συγκεκριμένου υδατόπυργου ως διατηρητέου νεότερου μνημείου.
Δείτε φωτογραφίες πως διατηρήθηκαν στις ΗΠΑ , καθώς επίσης στην Κύπρο που ο υδατόπυργος χαρακτηρίζεται «σήμα κατατεθέν» της πόλης.
Αν και εσείς θέλετε να παραμείνει ο υδατόπυργος του Ελληνικού , από τα ελάχιστα πλέον στοιχεία που μελλοντικά θα σηματοδοτούν την περιοχή που γνωρίσαμε και ζήσαμε , μπορείτε να κάνετε μια αίτηση - αναφορά στην υπηρεσία τεχνικών έργων του Υπουργείου Πολιτισμού στο email: ynmteaasek@culture.gr
# Σας γνωστοποιούμε ότι η τεχνική υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού δεν έχει δώσει ακόμα έγκριση για αποξήλωση του υδατόπυργου.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου