Σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία της επένδυσης στο Ελληνικό και όσων υπόσχεται η Lamda Development στο ενημερωτικό δελτίο για την έκδοση του ομολόγου των 320 εκατ. ευρώ -του οποίου η διαπραγμάτευση στο Χ.Α. ξεκίνησε μόλις την περασμένη Τετάρτη- προκαλεί η αποχώρηση της Μαριάννας Λάτση από το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας και την ίδια την επένδυση.
Την Παρασκευή, και ενώ το Χρηματιστήριο Αθηνών υφίστατο σοβαρές πιέσεις, με πτώση σχεδόν 1%, η μετοχή της Lamda παρουσίαζε τεράστια συναλλακτική δραστηριότητα, που ξεπέρασε τα 9 εκατ. μετοχές. Η μετοχή της έκλεισε με πτώση, αλλά όπως αποκαλύφθηκε από την ανακοίνωση που εκδόθηκε αργά τη νύχτα της Παρασκευής, η Μαριάννα Λάτση αποχωρεί από την εταιρεία και την επένδυση στο Ελληνικό, έχοντας ήδη πουλήσει 8.900.000 μετοχές (αυτό έγινε στη χρηματιστηριακή συνεδρίαση της Παρασκευής), ενώ «θα εκκινήσει άμεσα διαδικασία διάθεσης συμπληρωματικού πακέτου 5.992.760 μετοχών της Lamda Development A.E. προκειμένου να διευκολυνθεί η νέα επενδυτική στρατηγική που η κα Μαριάννα Λάτση και η οικογένειά της έχουν διαμορφώσει και στην οποία δεν περιλαμβάνεται η συμμετοχή τους στη Lamda Development Α.Ε. και στο έργο του Ελληνικού».
Τα τρία μέρη της οικογενείας Λάτση (Σπύρος, Μαριάννα και Μαργαρίτα, τα παιδιά του «πατριάρχη» Γιάννη Λάτση) ελέγχουν τη Lamda μέσω της Consolidated Lamda Holdings, στην οποία πλέον παραμένουν οι οικογένειες του Σπύρου και της Μαργαρίτας Λάτση. Οι δυο τους, όπως αναφέρει με διακριτή αμηχανία η ανακοίνωση, «διατηρούν τη συμμετοχή τους στη CLH και στηρίζουν πλήρως το έργο ανάπτυξης του Ελληνικού».
Τι σημαίνει η αποχώρηση της Μαριάννας Λάτση, όταν έχει προηγηθεί η έκδοση του εταιρικού ομολόγου των 320 εκατ. ευρώ, η αύξηση κατά 650 εκατ. του μετοχικού κεφαλαίου, μια συμφωνία για κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 1,1 δισ. με τις τράπεζες Eurobank και Πειραιώς και όλο το εκκωφαντικό σόου της εκκίνησης των έργων (κατεδάφισης) στο Ελληνικό από την κυβέρνηση και την ίδια την εταιρεία; Μετοχικά, σημαίνει ότι ποσοστό περίπου 9% της Lamda αλλάζει χέρια και σχεδόν αντίστοιχο μέρος της συνολικής της κεφαλαιοποίησης (1,074 δισ. την Παρασκευή) περνάει στον έλεγχο άλλου επενδυτικού κεφαλαίου, άγνωστης προς το παρόν ταυτότητας και άγνωστων προθέσεων ως προς την τύχη της επένδυσης στο Ελληνικό.
Ξένο fund
Πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, αλλά δεν έχουν μέχρι στιγμής επιβεβαιωθεί από τη Lamda, αναφέρουν ότι πακέτο του 3% των μετοχών της Lamda που πουλήθηκε την Παρασκευή πέρασε στα χέρια βρετανικού κεφαλαίου (Brevan Howard Asset Management) το οποίο δραστηριοποιείται στην Ελλάδα έμμεσα στην αγορά ακινήτων υψηλής επενδυτικής αξίας.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο η Lamda επισημοποίησε την ουσιαστική διάλυση του επενδυτικού σχήματος Global Investment Group και την αποχώρηση της κινεζικής Fosun και της Eagle Hills από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι οποίες είχαν επιστρατευτεί για να δώσουν διεθνές κύρος στην αμφιλεγόμενη επένδυση.
Τότε η Lamda είχε ανακοινώσει διθυραμβικά ότι παίρνει τον έλεγχο του 100% της επένδυσης στο Ελληνικό και ότι για τη χρηματοδότησή του προχωρεί στην αύξηση κεφαλαίου κατά 650 εκατ. ευρώ, υποστηρίζοντας ότι «ο εθνικός χαρακτήρας του έργου και ο έλεγχος διαχείρισης που αυτός συνεπάγεται, σε συνδυασμό με τα απαιτητικά χρονοδιαγράμματα έναρξης υλοποίησης, δεν επέτρεψαν την επίτευξη συμφωνίας (σ.σ.: με τους Κινέζους και τους Αραβες) με τρόπο που να ικανοποιεί τα ανωτέρω». Και υποσχόταν ότι θα αναζητήσει άλλες στρατηγικές συνεργασίες «τόσο σε μετοχικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο επιμέρους αναπτύξεων».
Ερωτήματα
Ωστόσο, η εξέλιξη της Παρασκευής, το επισήμως ανακοινωθέν μετοχικό «διαζύγιο» της οικογενείας Λάτση και οι συνεχείς και απροσδιόριστες αλλαγές στη μετοχική σύνθεση της Lamda Development δημιουργούν σοβαρά ερωτήματα τόσο για την ειλικρίνεια της πρόσδεσης των βασικών μετόχων της στην πολυδιαφημισμένη επένδυση στο Ελληνικό όσο και για τη συνέπειά της στην εφαρμογή της σύμβασης με το ελληνικό Δημόσιο.
Και έτσι προκύπτει το κρίσιμο ερώτημα: σε ποιον πραγματικά θα μεταβιβαστούν οι μετοχές της «Ελληνικό Α.Ε.» και μέσω αυτής η κυριότητα και η χρήση των ακινήτων στον Μητροπολιτικό Πόλο, εφόσον και όταν κλείσουν οι δικαστικές εκκρεμότητες, με πρώτη την απόφαση του ΣτΕ επί των προσφυγών για την άδεια του καζίνου;
Και το ερώτημα αφορά, βεβαίως, κατ’ αρχάς τη Lamda, που οφείλει εξηγήσεις στους μετόχους ή στους πιστωτές της.
Αφορά, όμως, πολύ περισσότερο την κυβέρνηση, που έχει σπεύσει σε αλλεπάλληλες νομοθετικές εξυπηρετήσεις και επικοινωνιακή στήριξη –στα όρια της απροκάλυπτης διαφήμισης από τον πρωθυπουργό- του «εθνικού επενδυτή», αλλά οφείλει να ξέρει και να ενημερώνει και τον ελληνικό λαό σε ποιον θα περάσει, τελικά, το πολυτιμότερο και μεγαλύτερο παραθαλάσσιο «οικόπεδο» της Ελλάδας ;
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου