ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Μία ακόμη θεωρία συνωμοσίας για τη δολοφονία του Κέννεντυ καταρρίπτεται

Μία ακόμη θεωρία συνωμοσίας για τη δολοφονία του Κέννεντυ καταρρίπτεται

57 χρόνια μετά τη δολοφονία του 35ου Αμερικανού προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Φιτζέραλντ Κέννεντυ, γνωστού και ως J.F.K., μία από τις πιο διαδεδομένες θεωρίες συνωμοσίας καταρρίπτεται
Ο Τζον Φιτζέραλντ Κέννεντυ δολοφονήθηκε στις 22 Νοεμβρίου του 1963, στην πλατεία Ντίλι, στο Ντάλας του Τέξας, από σφαίρες ελεύθερου σκοπευτή. Τα ακριβή περιστατικά της πολυσυζητημένης δολοφονίας παραμένουν μέχρι σήμερα σε μεγάλο βαθμό άγνωστα, αφήνοντας περιθώριο να δημιουργούνται διάφορες θεωρίες συνωμοσίας.

Σήμερα, οι περισσότερες θεωρίες συνωμοσίας που σχετίζονται με το φόνο του Κέννεντυ έχουν απορριφθεί. Ωστόσο, η ύπαρξη αδημοσίευτων, επίσημων κρατικών εγγράφων σχετικών με τη δολοφονία, τα περίεργα πορίσματα της βαλλιστικής εξέτασης και ο ισχυρισμός του δολοφόνου, ότι αποτέλεσε «απλά ένα υποχείριο», διατηρούν ακόμα ζωντανές κάποιες θεωρίες για το φόνο του προέδρου.

Ο Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ θεωρήθηκε ο άνθρωπος που έριξε τη θανάσιμη βολή στον Αμερικάνο πρόεδρο, ενώ δύο μέρες μετά τη σύλληψή του έπεσε και ο ίδιος από σφαίρα, κατά τη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης στην τηλεόραση κι ενώ τελούσε υπό κράτηση.

Αρκετοί μελετητές της δολοφονίας του Κέννεντυ τοποθετούν τις αποδείξεις μιας πιθανής συνωμοσίας στο Μεξικό, μία από τις πόλεις με τη δική τους ιστορία στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Ωστόσο, εντοπίστηκαν κενά κατά την ολοκλήρωση του παζλ, τα οποία αποδεικνύουν, πλέον, τον πλασματικό χαρακτήρα αυτής της θεωρίας.

Η εν λόγω θεωρία συνωμοσίας είχε ως σημείο έναρξης τον Μάρτη του 1967, όταν ήρθε στο φως η ιστορία γνωριμίας του Όσβαλντ με τον Όσκαρ Κοντρέρας Λαρτίγκε, ένα νεαρό ρεπόρτερ, όταν ο Κοντρέρας σπούδαζε ακόμα νομικές σπουδές στο Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού. Σύμφωνα με τον τελευταίο, ήταν φθινόπωρο του 1963 όταν ο Όσβαλντ παρακάλεσε τη φίλα προσκείμενη στο Φιντέλ Κάστρο πανεπιστημιακή παράταξη να τον βοηθήσει στην έκδοση βίζας για να ταξιδέψει στην Κούβα.

Η δήλωση του Κοντρέρας υπονόησε μια ύποπτη και άγνωστη ως τότε διασύνδεση του Όσβαλντ με τους κομμουνιστές της Κούβας, λίγο πριν την εκτέλεση του Κέννεντυ.

Εντούτοις, μια εξονυχιστική μελέτη του βιογραφικού του Κοντρέρας αρκεί για να φανερώσει αντιφάσεις με τη δήλωσή του. Σε μια από αυτές, παρατηρήθηκε πως ο Κοντρέρας έγραφε για τη «στήλη κουτσομπολιού» από το καλοκαίρι έως το φθινόπωρο του 1963, σε μια τοπική εφημερίδα με έδρα το Ταμπίκο, πόλη που βρίσκεται περίπου 300 μίλια μακριά από την πόλη του Μεξικού. Όταν, λοιπόν, ο Όσβαλντ είχε βρεθεί στο Μεξικό, ο Κοντρέρας βρισκόταν στο Ταμπίκο, όπου κατέγραφε τα «κουτσομπολιά» της υψηλής κοινωνίας του Μεξικού.

Οι σχετικές με το φόνο του Κέννεντυ θεωρίες συνωμοσίας προσδοκούν να δώσουν εξήγηση στην πράξη του φόνου, ως απάντηση του μεγαλύτερου αινίγματος του 20ου αιώνα. Κάπως έτσι, το Livescience καταρρίπτει την επικρατούσα θεωρία συνωμοσίας σχετικά με την ανάμιξη του Μεξικού στη δολοφονία του Κέννεντυ.


ΠΗΓΗ: Livescience, Wikipedia

ΣΥΝΤΑΞΗ: Αλεξάνδρα Πιτσούνη

www.ert.gr



source https://www.ert.gr/roi-idiseon/mia-akomi-theoria-synomosias-gia-ti-dolofonia-toy-kennenty-katarriptetai/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Μία ακόμη θεωρία συνωμοσίας για τη δολοφονία του Κέννεντυ καταρρίπτεται Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">