Ο θάνατος του μεγάλου ποδοσφαίρου της Αργεντινής Ντιέγκο Μαραντόνα προκάλεσε σκηνές πένθους σε όλο τον κόσμο, με τους οπαδούς να συγκεντρώνονται για να αποτίσουν φόρο τιμής σε έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες όλων των εποχών.
Ο νικητής του Παγκοσμίου Κυπέλλου, εθνικός ήρωας στη χώρα του, πέθανε μετά από καρδιακή προσβολή την Τετάρτη σε ηλικία 60.
Παρόλο που ο Μαραντόνα έχει κερδίσει εκατομμύρια ευρώ κατά την ποδοσφαιρική του καριέρα και τις συμφωνίες για διαφημίσεις, τα δημοσιεύματα σε διεθνή μέσα αναφέρουν ότι η περιουσία του θρύλου του ποδοσφαίρου ανέρχεται στις 100.000 δολάρια.
Σημειώνεται ότι η περιουσία του υπολογιζόταν το 1992 στα 100 εκατομμύρια δολάρια, όταν όμως την ίδια εποχή είχαν ξεκινήσει και οι δικαστικές υποθέσεις του για ναρκωτικά στη Νάπολη και οι οφειλές προς την ιταλική εφορία.
Οι ιταλικές φορολογικές αρχές τον είχαν στο στόχαστρο για σειρά ετών, κατηγορώντας τον για ευρεία φοροδιαφυγή στα χρόνια που πέρασε στη Νάπολη (1984-1992).
Τον Οκτώβριο του 2013 όταν ταξίδεψε στο Μιλάνο, για μια τηλεοπτική εκπομπή, η ιταλική εφορία τον ενημέρωσε επισήμως, σύμφωνα με το πρακτορείο ΑΡ, πως θα παγώσει την περιουσία του στη χώρα για να πληρωθεί το χρέος του.
Ένα χρέος που η κρατική Equitalia υπολόγιζε ότι ξεπερνούσε τα 50 εκατομμύρια δολάρια.
Η υπόθεση κατέληξε, σύμφωνα με το ΑΡ που επικαλείται τον ιταλικό Τύπο, με την κατάσχεση των περιουσιακών του στοιχείων στην Ιταλία, στοιχίζοντας στον Μαραντόνα 39 εκατομμύρια δολάρια. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι ιταλικές αρχές είχαν κατάσχει τα σκουλαρίκια του και τα δύο χρυσά ρολόγια Rolex που είχε στην κατοχή του.
Η κατάληξη αυτής της περιπέτειας με τις φορολογικές οφειλές στο ιταλικό κράτος είναι εξίσου θολή. Ο ίδιος είχε δηλώσει στην «Corriere della Serra» το 2016 πως το αδιανόητα μεγάλο χρέος είχε αποπληρωθεί, με τον πρόεδρο της Νάπολης να τον διαψεύδει λίγο αργότερα, δηλώνοντας το 2017, πως σκόπευε να τον κάνει πρεσβευτή της ομάδας μόλις τακτοποιούσε τις εκκρεμότητές του με το ιταλικό κράτος.
Αν και πόσα χρωστάει ακόμα στην εφορία της Ιταλίας δεν είναι σαφές, ιταλικές πηγές μιλούν πάντως για ένα υπόλοιπo 37 εκατ. ευρώ.
Τρεις ημέρες εθνικού πένθους έχουν αρχίσει στην Αργεντινή, όπου σμήνη θαυμαστών φώναζαν το όνομα Μαραντόνα λίγο μετά την ανακοίνωση του θανάτου του.
«Δεν μπορώ να το πιστέψω», είπε ένας οπαδός, ο Francisco Salaverry, στο πρακτορείο ειδήσεων AFP. "Είναι απίστευτο. Ο καθένας καταλήγει να είναι θνητός. Νιώθει σαν ένα κακό όνειρο."
Οι θαυμαστές που αναζητούν ένα μέρος για να θρηνήσουν έλκονται προς το ορόσημο του Οβελίσκου στο κέντρο του Μπουένος Άιρες. Εκατοντάδες φορούσαν τα διάσημα μπλε-άσπρα εθνικά χρώματα της Αργεντινής. Πολλοί από αυτούς που μαζεύτηκαν κλαίω «Λίγες φορές στη ζωή μου ένιωσα τον πόνο που έχω σήμερα», έγραψε ένας διά βίου οπαδός, Mauricio Passadore στα κοινωνικά μέσα.
Ένας αγώνας μεταξύ του Sport Club Internacional και του πρώην κλαμπ της Maradona Boca Juniors αναβλήθηκε την Τετάρτη.
Στο στάδιο Diego Maradona, το οποίο φιλοξενεί το κλαμπ Argentinos Juniors όπου έπαιζε ως παιδί και αργότερα έκανε το επαγγελματικό του ντεμπούτο, ξεκίνησαν τα πυροτεχνήματα και έπαιζε μουσική.
Εδώ, οι οπαδοί του κλαμπ φωνάζουν το όνομα της Μαραντόνα έξω από το γήπεδο.
Ο Μαραντόνα ήταν καπετάνιος όταν η Αργεντινή κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986, σημειώνοντας το διάσημο γκολ εναντίον της Αγγλίας στους προημιτελικούς. Η εμβληματική αθλητική στιγμή είδε τον τερματοφύλακα της Αγγλίας να σπεύσει να χτυπήσει τη μπάλα, αλλά ο Μαραντόνα πήδηξε και χρησιμοποίησε το χέρι του για να το αγγίξει στο άδειο δίχτυ.
Ο διαιτητής απέτυχε να το εντοπίσει , πυροδοτώντας οργισμένες διαμαρτυρίες από τους Άγγλους παίκτες.
Οι Ιταλοί οπαδοί του συγκεντρώθηκαν επίσης έξω από το στάδιο San Paolo της Νάπολης, όπου αναμμένα κεριά και σημαίες τοποθετήθηκαν γύρω από την είσοδο.
"Πάντα στις καρδιές μας. Ciao Diego", έγραψε ο σύλλογος στο Twitter.
Εκατοντάδες θαυμαστές συγκεντρώθηκαν στους δρόμους των Ισπανικών Συνοικιών της πόλης. "Στη Νάπολη, είναι βασιλιάς", είπε μια γυναίκα στο RaiNews24.
"Ο Ντιέγκο έκανε τους ανθρώπους μας να ονειρεύονται", δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Λουίγκι Ντε Μαγίστρης.
Ζήτησε επίσης να μετονομαστεί το γήπεδο της Νάπολης Μαραντόνα, τον οποίο χαρακτήρισε ως «ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών».
Υπήρξαν επίσης αφιερώματα εκτός της Αργεντινής και της Ιταλίας. Ένα λεπτό σιγή έγινε πριν από τους αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ της Τετάρτης, αλλά παρόμοιες πράξεις μνήμης πραγματοποιήθηκαν σε πολλες χώρες και σε όλα τα επίπεδα του αθλήματος.
Σημείωση του ΓΛΥΦΑΔΑ WEB: Καλά αν ζούσε στην Τερψιθέα Γλυφάδας , ουυυυυ.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου