Στις 8 Δεκεμβρίου συμπληρώνονται 80 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου ηθοποιού Θύμιου Καρακατσάνη το 1940 στα Ταμπούρια του Πειραιά. Σπούδασε στο Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν, εργάστηκε ως βασικό στέλεχος στο Θέατρο Τέχνης και έπειτα στο ελεύθερο θέατρο. Ο Θύμιος Καρακατσάνης ταυτίστηκε με τις αριστοφανικές κωμωδίες, καθώς οι ερμηνείες του υπήρξαν χαρακτηριστικές και τον καθιέρωσαν ως αριστοφανικό ηθοποιό ενώ στην πλούσια διαδρομή του ερμήνευσε πολλούς και διαφορετικούς ρόλους σε έργα του ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου.
Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ και την εκπομπή «Θέατρο της Δευτέρας» τον Θύμιο Καρακατσάνη και την εμβληματική ερμηνεία του στον ρόλο του Αρνόλφ («πνευματώδης, φρικτός, αξιολύπητος και γκροτέσκ συγχρόνως») στην απολαυστική παράσταση «Σχολείο Γυναικών» του Μολιέρου, μια από τις πρώτες μεγάλες κωμωδίες του Γάλλου συγγραφέα, σκανδαλώδες έργο για την εποχή του, που αποτέλεσε σταθμό του παγκόσμιου θεάτρου και ρεπερτορίου.
ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ
ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ του Μολιέρου
(video)
Το «Θέατρο της Δευτέρας», παραγωγής 1979, παρουσιάζει την κωμωδία ηθών του Μολιέρου, «Σχολείο Γυναικών» (1662) σε μετάφραση Κώστα Βάρναλη, σκηνοθεσία Γιώργου Εμιρζά και τηλεσκηνοθεσία Δάφνης Τζαφέρη.
Παίζουν ακόμη οι ηθοποιοί: Όλια Λαζαρίδου (Αγνή), Αλμπέρτο Εσκενάζυ (Οράτιος), Γιώργος Γεωγλέρης (Κρυζάλντ), Χρήστος Βαλαβανίδης (Γιαννάκης), Χρυσούλα Διαβάτη (Γεωργία), Βασίλης Τσάγκλος (Ορόντ, πατέρας του Οράτιου), Κωνσταντίνος Τζούμας (Συμβολαιογράφος) και Πέτρος Ζαρκάδης (Αλέν). Τα σκηνικά και κοστούμια ήταν του Γιάννη Κύρου και η μουσική επιμέλεια του Ζακ Μεναχέμ.
Το κείμενο της μετάφρασης του έργου από τον Κώστα Βάρναλη πρωτοδημοσιεύτηκε το 1967 από τις Εκδόσεις «Κέδρος». Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε η έκδοση με την απόδοση στα νεοελληνικά από τον Βάρναλη του «Μισάνθρωπου» του Μολιέρου.
Στο «Σχολείο Γυναικών», ο Μολιέρος αναφέρεται σε ένα καυτό πρόβλημα του καιρού του, την οικογένεια, καυτηριάζοντας τα ήθη της εποχής του σε σχέση με το θέμα του γάμου και της επιλογής συζύγου. Παράλληλα, θίγει μέσα από μια προοδευτική ματιά το επίμαχο ζήτημα της εκπαίδευσης των κοριτσιών, η οποία εξακολουθούσε να κυριαρχείται από συντηρητικά πρότυπα, και εισάγει νέες αντιλήψεις όπως, της καλλιέργειας της ελεύθερης βούλησης ως προς την επιλογή συζύγου, της ισοτιμίας και του σεβασμού της προσωπικότητας των γυναικών που προσέκρουε στην παραδοσιακή αστική ηθική.
Κεντρικός ήρωας του έργου ο αστός μεσήλικας Αρνόλφ που θέλει να παντρευτεί αλλά τυραννιέται από την εμμονή ότι θα τον απατήσει η γυναίκα του. Φανατικός μισογύνης, παίρνει υπό την προστασία του το από τεσσάρων χρονών κοριτσάκι την Αγνή, φροντίζοντας να την αναθρέψει μέσα στον τρόμο της αμαρτίας με σκοπό να την παντρευτεί, γαλουχημένη με τα πιστεύω του. Η κοπέλα μεγαλώνει υπό την επιτήρηση δύο άξεστων υπηρετών και αποκομμένη από τον κόσμο για να παραμείνει αφελής και αγράμματη, στοιχεία που ο Αρνόλφ θεωρεί απαραίτητα σε μια καλή και υπάκουη σύζυγο.
Όμως η τύχη φέρνει στην πόλη τον νεαρό Οράτιο, που ερωτεύεται την Αγνή και καταφέρνει να της κλέψει την καρδιά. Μετά από μια σειρά κωμικών παρεξηγήσεων, όπου ο Αρνόλφ προσπαθεί ανεπιτυχώς να απομακρύνει τον Οράτιο, η λύση δίνεται με τους δύο νέους να ενώνονται με τα δεσμά του γάμου και τον Αρνόλφ να αποχωρεί ηττημένος.
Ημερομηνία πρώτης προβολής: 30 Απριλίου 1979
Διάρκεια: 1 ώρα και 40 λεπτά
Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr
www.ert.gr
source https://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/thymios-karakatsanis-8-dekemvrioy-1940/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου