ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Φαρμακοποιοί την εποχή της Covid 19 και του 2ου lockdown

Φαρμακοποιοί την εποχή της Covid 19 και του 2ου lockdown

«Εκείνο που άλλαξε περισσότερο στη δουλειά μας είναι το ότι δεν μπορούν εύκολα οι πελάτες να συναντήσουν τους γιατρούς τους για να πάρουν τις συνταγές.» δηλώνει ο φαρμακοποιός Μιχράν Εσαγιάν. Μιλώντας πίσω από Plexi Glass και φορώντας τη μάσκα σημειώνει στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» ότι οι περισσότεροι παίρνουν άυλες συνταγές μέσω SMS.

Όπως εξηγεί ο έμπειρος Κομοτηναίος φαρμακοποιός ο γιατρός στέλνει ένα SMS στον πελάτη και δίνει ένα νούμερο βάσει του νούμερου αυτού μπαίνουν οι φαρμακοποιοί στο Πρόγραμμα του ΕΟΔΥ και βρίσκουν τη συνταγή. «Υπάρχουν», όπως λέει, «πελάτες που δεν ξέρουν να διαβάζουν το κινητό τους. Μας φέρνουν το τηλέφωνο και βρίσκουμε πολλά μηνύματα. Άλλοι ξεχνάνε τις συνταγές και πρέπει ο γιατρός να τις επανεκδώσει. Αυτό είναι ένα δύσκολο σημείο για μας διότι εκτός του ότι πρέπει να τις «εκτελέσω» να ψάξω τα φάρμακα, πρέπει να τις βρω και στο κινητό του ασθενούς. Αυτό έχει κάποιες δυσκολίες.»
Όπως τονίζει ο κος Εσαγιάν η επικοινωνία των ασθενών με τους γιατρούς τους είναι ένα θέμα «κάποιοι γιατροί δουλεύουν , κάποιοι δεν δουλεύουν. Άλλοι παίρνουν τα μέτρα τους και δέχονται μόνο με ραντεβού και καλά κάνουν. Κι αυτό δημιουργεί μια «ανωμαλία» στο σύστημα χορήγησης των φαρμάκων.»

Ο κος Μιχράν Εσαγιάν, φαρμακοποιός μίλησε στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες»

Οι αλλαγές αυτές αναδεικνύουν για μια ακόμη φορά και την εξοικείωση ή μη με την τεχνολογία. «Οι πιο εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, με τη χρήση του κινητού εν προκειμένω, είναι περισσότερο τα νέα παιδιά. Οι μεγάλοι σε ηλικία δυσκολεύονται.» παρατηρεί ο Κομοτηναίος Φαρμακοποιός και προσθέτει « Όσοι είναι πάνω από τα 60 δυσκολεύονται πάρα πολύ. Μερικοί βαριούνται να ανοίξουν και το κινητό τους, μας το δίνουν και μας ζητούν να βγάλουμε άκρη πίσω από το plexi glass.»
Όσον αφορά στην συμπεριφορά των πελατών του, διακρίνει κι εκείνος, όπως και οι περισσότεροι συνάδελφοί του, περισσότερο άγχος. «Η χρήση της τεχνολογίας τους αγχώνει. Αγχώνονται επίσης όταν δεν μπορούν να βρουν εύκολα τον γιατρό τους. Έχω πελάτη που πήρε φάρμακο τον 9ο μήνα και ακόμη δεν το έχει γράψει. Κάπως έτσι σημειώνεται μια δυσκολία στη ρευστότητα και μετακυλύεται το άγχος στους φαρμακοποιούς.» παρατηρεί.
Μια αλλαγή που σημειώθηκε αθόρυβα, αλλά ουσιαστικά έχει να κάνει και με το ωράριο λειτουργίας. «Έχει αλλάξει το ωράριο. Τα φαρμακεία λειτουργούν με συνεχές ωράριο, 08:00 με 16:00. Ούτως η άλλως Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή πηγαίναμε στο σπίτι αργά, τώρα πηγαίνω στο σπίτι στις έξι , τρώω μεσημεριανό στις έξι. Το ότι δεν μπορώ να έρθω το απόγευμα να δουλέψω είναι ένα άγχος κι αυτό. Έχω κλειστεί κι εγώ στο σπίτι. Όπως όλος ο κόσμος. Αυτό δημιουργεί άλλα προβλήματα γνωστά σε όλους. Θεωρώ, όμως, ότι είναι αναγκαία τα μέτρα. Η καμπύλη στο διάγραμμα πήγαινε τελείως ανοδικά, αυτό είχε ξεκινήσει από τον Οκτώβριο.»
Τέλος, δεν παραλείπει να καταθέσει την αγωνία του για την πορεία της οικονομίας. «Δεν ξέρω τι θα γίνει με την οικονομία.» λέει και περιγράφει « Μαγαζιά κλειστά, οι ανάγκες τρέχουν. Κι αυτό δημιουργεί ένα πρόβλημα. Ούτως ή άλλως υπήρχε ένα οικονομικό πρόβλημα, αλλά τώρα γίνεται μεγαλύτερο.»
Φώτο: Μιχράν Εσαγιάν, φαρμακοποιός ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

www.ert.gr



source https://www.ert.gr/perifereiakoi-stathmoi/komotini/farmakopoioi-tin-epochi-tis-covid-19-kai-toy-2oy-lockdown/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Φαρμακοποιοί την εποχή της Covid 19 και του 2ου lockdown Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">