ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Έλληνας έλαβε το «Νόμπελ» για νέους επιστήμονες- «Γεφυρώνει» βιολογική και τεχνητή νοημοσύνη (Video)

Έλληνας έλαβε το «Νόμπελ» για νέους επιστήμονες- «Γεφυρώνει» βιολογική και τεχνητή νοημοσύνη (Video)

Ο 40χρονος καθηγητής Νανοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, στη Μεγάλη Βρετανία, Δρ. Θέμης Προδρομάκης είναι μεταξύ των φετινών νικητών του Βραβείου Μπλαβάτνικ, γνωστού και ως βραβείου «Νόμπελ» για επιστήμονες κάτω των 42 ετών.

Η διάκριση αποτελεί αναγνώριση της ήδη πολυετούς εργασίας του πάνω στα «memristors» και τη «γέφυρα» που δημιουργούν μεταξύ βιολογικής και τεχνητής νοημοσύνης. «Αναπτύσσουμε μια νέα μορφή ηλεκτρονικών κυκλωμάτων που ονομάζονται memristor σύντμηση του memory-resistor, που σημαίνει «μνημονική αντίσταση» ή «αντιστάτης με μνήμη» και υπόσχεται να φέρει την επανάσταση στην αρχιτεκτονική των υπολογιστών επιτρέποντάς μας να συνδέσουμε την μικρο ή νάνο ηλεκτρονική με τη βιολογία» είπε μιλώντας στην εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ3.

Τα memristor αντικαθιστούν τα τρανζίστορ, τα οποία για πάνω από 70 χρόνια χρησιμοποιούνται ως τα βασικά συστατικά των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων.

«Τις τελευταίες εφτά δεκαετίες η πρόοδος που έχουμε δει στην τεχνολογία μέσω των ηλεκτρονικών στηρίζεται πάνω στα τρανζίστορ. Τα smartphones αξιοποιούν 15-20 δισεκατομμύρια τρανζίστορ. Για να υπάρξει πρόοδος στα ηλεκτρονικά πρέπει να βάζουμε όλο και πιο πολλούς από αυτούς τους διακόπτες στα τρανζίστορ που αποθηκεύουν υπό τη μορφή 0 και 1. Η βασική διαφορά που εισάγουμε εμείς είναι ότι όχι μόνο εισάγουμε πολύ μικρότερα στοιχεία από τα τρανζίστορ, τα οποία καταναλώνουν πολύ μικρότερη ενέργεια, αλλά και αποθηκεύουν όχι μόνο σε μορφή 0 και 1, αλλά αποθηκεύουν πολλές διακριτές καταστάσεις μνήμης» σημείωσε ο κ. Προδρομάκης. Η έρευνά της ομάδας του έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη χωρητικότητα υπολογιστικής μνήμης, που λειτουργεί πιο γρήγορα και με μικρότερη κατανάλωση ισχύος. «Η έρευνά μας θέτει τις βάσεις για την υλοποίηση πρωτότυπων συστημάτων που ξεπερνούν κατά πολύ τις δυνατότητες των συμβατικών ηλεκτρονικών και φέρνουν την τεχνητή νοημοσύνη ένα βήμα πιο κοντά μας. Επιτρέπει νέου είδους εφαρμογές στη βιοιατρική», καθώς όπως εξήγησε η εγκεφαλική λειτουργία με τις συνάψεις και τους νευρώνες έχει παρόμοια χαρακτηριστικά. Όπως είπε ο κ. Προδρομάκης το βραβείο απονεμήθηκε στον ίδιο και την ερευνητική του ομάδα «γιατί δείξαμε ότι αυτή η τεχνολογία μπορεί να είναι γέφυρα μεταξύ βιολογίας και ηλεκτρονικών, μεταξύ βιολογικής και τεχνητής νοημοσύνης». Ο ίδιος προέβλεψε ότι στο μέλλον, δυνητικά τέτοια τσιπάκια θα μπορούν να αντικαταστήσουν περιοχές του ανθρώπινου εγκεφάλου που έχουν δυσλειτουργία και να αποκατασταθούν έτσι προβλήματα σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ ή παρόμοιες ασθένειες. Η ερευνητική του ομάδα εργάζεται και πάνω στα ηθικά διλήμματα και τα ζητήματα ασφάλειας που προκύπτουν από ένα τέτοιο σύστημα, και υπενθύμισε ότι η τεχνολογία μπορεί να εφαρμοστεί για καλό ή για κακό, φέροντας ως παράδειγμα την πυρηνική ενέργεια.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΝΙΚΟΣ ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗΣ

www.ert.gr



source https://www.ert.gr/roi-idiseon/ellinas-elave-to-nompel-gia-neoys-epistimones-gefyronei-viologiki-kai-techniti-noimosyni-video/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Έλληνας έλαβε το «Νόμπελ» για νέους επιστήμονες- «Γεφυρώνει» βιολογική και τεχνητή νοημοσύνη (Video) Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">