“Με τις πρώτες ενδείξεις κάμψης του τωρινού πανδημικού κύματος, θα πρέπει να περάσουμε σε μια άρση του πλήρους lockdown και στην εφαρμογή στοχευμένων μέτρων που θα επιτρέψουν τον συνδυασμό και κάποιας λειτουργίας της κοινωνίας και της οικονομίας, αλλά ταυτόχρονα και την μη επέκταση του ιού” επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή “Από τις έξι” ο Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας. Εκτίμησε ωστόσο ότι κάτι τέτοιο για τις επόμενες 10 ημέρες δεν φαίνεται εφικτό, ενώ επισήμανε πως “είμαστε δύο βήματα πριν αποδώσει ο εμβολιασμός”.
Την ανάγκη να προχωρήσει οπωσδήποτε ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων, τόνισε από την πλευρά του ο Σπύρος Παπαϊωάννου, διευθυντής καρδιολογικής κλινικής στο Ναυτικό νοσοκομείο και δήλωσε ότι “τα στρατιωτικά νοσοκομεία είναι πανέτοιμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας”.
“Είμαστε μπροστά σε ένα νέο φαινόμενο και πρέπει να το κατανοήσουν οι πάντες. Την κυριαρχία του βρετανικού στελέχους, που έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και απαιτεί προσαρμογή στη νέα συνθήκη. Μέτρα που απέδιδαν έως τώρα δεν αποδίδουν τόσο. Χρειάζεται να κάνουμε όλοι ένα μικρό βήμα προς την πιο αποφασιστική τήρηση μέτρων προφύλαξης” επισημαίνει ο καθηγητής δημόσια Υγείας Π. Παναγιωτόπουλος ενώ εμφανίζεται άκρως αντίθετος, με τη χρήση βίας για την επιβολή τους.
“Οι σκηνές βίας στη Νέα Σμύρνη είναι απολύτως αντίθετες με κάθε αρχή της δημόσιας υγείας” επισημαίνει και προσθέτει “πρέπει όλοι να επιχειρήσουμε να πείσουμε και για την ανάγκη των μέτρων και για τον τρόπο εφαρμογής τους. Οι συναινέσεις είναι απολύτως απαραίτητες. Δυστυχώς αυτό δεν έχει εισακουστεί. Φτάνουμε σε ένα οριακό σημείο, που χωρίς πολιτικές και κοινωνικές συνεννοήσεις δεν γίνεται”
Όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών τονίζει πως “Είμαστε δυο βήματα πριν αποδώσει ο εμβολιασμός. Ο εμβολιασμός είναι το μεγάλο όπλο. Ακόμη και μετά τη διενέργεια δεκάδων εκατομμυρίων δόσεων σε όλο τον κόσμο έχει αποδειχθεί ότι όλα τα εμβόλια είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά και εξαιρετικά ασφαλή. Δεν πρέπει κανένας να έχει δισταγμό να εμβολιαστεί. Είναι κομβικό και μπορεί να μας οδηγήσει έξω από αυτή τη μεγάλη πίεση του όλοι υφιστάμεθα”.
Η εκτίμησή του για τους επόμενους μήνες είναι πως “Όσο επεκτείνεται ο εμβολιασμός μπορούμε να προσβλέπουμε σε μια σαφώς καλύτερη εξέλιξη για το καλοκαίρι. Έχει να κάνει με τον εμβολισμό και με τη βελτίωση του καιρού αναμφίβολα. Το πιθανότερο είναι ότι η προστασία από τον εμβολιασμό διαρκεί για ένα χρόνο ίσως και δύο, γιατί η ανοσία που δημιουργεί το εμβόλιο είναι πραγματικά πολύ ισχυρή. Αναμένεται να έχει μια διάρκεια ικανή για να ξεπεράσουμε το κύμα της πανδημίας“.
“Ο πιο σοβαρός παράγοντας κινδύνου για σοβαρή νόσο Covid είναι η ηλικία” σημειώνει ο καθηγητής και υπογραμμίζει πως “Η παρουσία τους στα νοσοκομεία είναι μικρότερη με την πρόοδο του εμβολιασμού”. Ταυτόχρονα ξεκαθαρίζει ότι “Το βρετανικό στέλεχος δεν φαίνεται να “προτιμάει” νεαρότερες ηλικίες. Έχει αυξηθεί το σύνολο των κρουσμάτων, άρα αναλογικά έχουν αυξηθεί τα κρούσματα και σε νεαρότερες ηλικίες”.
” Τα στρατιωτικά νοσοκομεία είναι πανέτοιμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας”
Στη μάχη κατά του κορονοϊού ρίχνονται και τα στρατιωτικά νοσοκομεία και ο Σπύρος Παπαϊωάννου, διευθυντής καρδιολογικής κλινικής στο Ναυτικό νοσοκομείο, επισημαίνει πως “Υπάρχει σχεδιασμός και στρατηγική για αντιμετώπιση της πανδημίας στα στρατιωτικά νοσοκομεία”. Η εκτίμησή του είναι ότι “σιγά-σιγά θα αποκλιμακωθεί η κατάσταση, λόγω και των εμβολιασμών, αλλά και της αλλαγής των κλιματολογικών συνθηκών”.
Όπως επισημαίνει, “σύμφωνα με την εξέλιξη της πανδημίας αλλά και την βρετανική μετάλλαξη, η νόσος τώρα εκδηλώνεται κατά την 3η με 5η ημέρα. Παλιότερα ήταν κατά 7η με 10η. Το κύμα είναι πιο επιθετικό, γι΄αυτό βλέπουμε να εκδηλώνουν τη νόσο και νεαρότερες ηλικίες” και εκφράζει την αισιοδοξία ότι “με λίγη υπομονή από τους πολίτες και τους σωστούς χειρισμούς από την πολιτεία θα ξεπεράσουμε το πρόβλημα”.
Όσον αφορά στους εμβολιασμούς, διευκρινίζει πως “Πρέπει να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός. Ο ιός δεν κάνει διακρίσεις στις ηλικίες. Αυτή τη στιγμή ο μέσος όρος ηλικίας στις ΜΕΘ covid είναι μικρότερος. Ανάλογα με το γονιδιακό προφίλ του καθενός ο κάθε οργανισμός αναπτύσσει αντισώματα , που σύμφωνα με τις κλινικές μελέτες που έχουν γίνει, είναι για 6 με 8 μήνες. Πρέπει να καλυφθεί εμβολιαστικά το 60% του πληθυσμού και να προχωρήσει οπωσδήποτε ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων. Θα βοηθήσει και το εθνικό σύστημα υγείας” υπογραμμίζει.
Πηγή: ΕΡΤ
www.ertnews.gr
Το άρθρο Με την κάμψη του επιδημιολογικού κύματος “βλέπουν” σταδιακό άνοιγμα οι εμπειρογνώμονες (video) εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.
source https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/me-tin-kampsi-toy-kymatos-stadiako-anoigma-vlepoyn-oi-empeirognomones/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου