Τέσσερα χρόνια μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά ξεκινά στη Γενεύη η άτυπη 5μερής Διάσκεψη για το Κυπριακό που οργανώνει ο ΟΗΕ για να διαπιστωθεί κατά πόσον «υπάρχει κοινό έδαφος», για επίλυση. “Είναι μία δύσκολη ημέρα, πάμε όμως για το καλύτερο» , ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος στο περιθώριο της συνόδου θα συναντηθεί με τον προεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.
Όπως αναφέρει ο διπλωματικός αναλυτής της ΕΡΤ Νίκος Μελέτης, η Λευκωσία και η Αθήνα έχουν καθαρές θέσεις: λύση στην βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια, και συγχρόνως κατάργηση εγγυήσεων και απομάκρυνση των κατοχικών δυνάμεων».«Η Τουρκία θέλει να βάλει στο τραπέζι την λύση δυο κρατών», τόνισε ο Νίκος Μελέτης «διαβρώνοντας έτσι την μέχρι τώρα βάση αναζήτησης λύσης.
Στη συνάντηση συμμετέχουν υπό την αιγίδα και την προεδρία του ΓΓ του ΟΗΕ οι ΥΠΕΞ Ελλάδας, Τουρκίας και Μ. Βρετανίας, ο Πρόεδρος της Κύπρου και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης. Σε ρόλο παρατηρητή θα είναι αξιωματούχος της Κομισιόν.
Κατά την πτήση του προς τη Γενεύη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, έκανε λόγο για «κρίσιμη για την Κύπρο συνάντηση» και δήλωσε ότι «μεταβαίνουμε με αποφασιστικότητα και με την πολιτική βούληση, προκειμένου να δημιουργήσουμε ή να συνδράμουμε να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις, ώστε επιτέλους να ξεκινήσει ή να επαναρχίσει μια ουσιαστική διαπραγμάτευση».
Από τη δική του μεριά, ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, επέμεινε ότι «πλέον η Κύπρος μπήκε σε μια νέα εποχή, έχει εξαφανιστεί η διαδικασία συμφωνίας στη βάση ομοσπονδίας», αλλά και ότι ψευδοκράτος και Τουρκία στηρίζουν «δύο ίσα κυρίαρχα κράτη το ένα δίπλα στο άλλο, τα οποία να συνεργάζονται». Πρόσθεσε μάλιστα κατά τη συνάντησή του χθες με τον Ταγίπ Ερντογάν, ότι «δεν έχει νόημα να χάσουμε άλλα 50 χρόνια να διαπραγματευόμαστε στο τραπέζι, αφού στην Κύπρο υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη».
Παράλληλα, την ώρα που όλοι αναγνωρίζουν τη σημασία του Κυπριακού για την ευρωατλαντική συνοχή σε μια περιοχή κρίσιμη για την αναμέτρηση με Ρωσία και Κίνα, η Αμερικανίδα πρέσβειρα στη Λευκωσία, Τζούντιθ Γκάρμπερ, εξέφρασε την ελπίδα «όλες οι πλευρές θα προσεγγίσουν τις συνομιλίες αυτήν την εβδομάδα εποικοδομητικά και με επαρκή πραγματισμό και ευελιξία για να καταστεί εφικτή η εξεύρεση κοινού εδάφους, να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων».
Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μιλώντας χτες στο Ευρωκοινοβούλιο επανέλαβε ότι η ΕΕ «είναι έτοιμη να βάλει στο τραπέζι μια θετική ατζέντα» στις σχέσεις της με την Τουρκία «αλλά αναλογική και αναστρέψιμη», επισημαίνοντας ότι απαιτείται πρόοδος μεταξύ άλλων σε Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό.
“Η ΕΕ δεν θα δεχτεί στενότερους δεσμούς με την Τουρκία, εάν ο Ταγίπ Ερντογάν δεν αλλάξει πορεία”, είναι το μήνυμα στην ‘Αγκυρα από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ.
Το πράσινο φως από τα Ηνωμένα Έθνη περιμένει η task force ανώτερων στελεχών της ευρωπαϊκής διπλωματίας που ήδη βρίσκεται στη Γενεύη.
“Βρίσκονται στο σημείο και να βοηθήσουν τα Ηνωμένα Έθνη στις τρέχουσες προσπάθειές τους με όποιο τρόπο μπορούν” τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πίτερ Στάνο.
Ωστόσο, η Άγκυρα υποδαυλίζει το κλίμα της έντασης στο Αιγαίο. Προαναγγέλλει με παράνομη navtex τη δέσμευση περιοχών στην καρδιά του αρχιπελάγους για άσκηση έρευνας και διάσωσης, ενώ με άλλη ναυτική οδηγία ζητά την ακύρωση ελληνικής δραστηριότητας επαναφέροντας το έωλο επιχείρημα της αποστρατικοποίησης των νησιών.
Πηγή: ΕΡΤ, Επιμέλεια -Ρεπορτάζ: Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Κατερίνα Φρύσσα, Ανταπόκριση από Κύπρο: Μανιάνα Καλογεράκη, Ανταπόκριση από Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα
www.ertnews.gr
Το άρθρο Πενταμερής για το Κυπριακό: Γραμμή άμυνας έναντι των τουρκικών αξιώσεων “για λύση δυο κρατών” εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.
source https://www.ertnews.gr/frontpage/pentameris-gia-to-kypriako-grammi-amynas-enanti-ton-toyrkikon-axioseon-quot-gia-lysi-dyo-kraton-quot/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου