Ολοκληρώνονται σήμερα στη Γενεύη οι εργασίες της Άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό χωρίς να διαφαίνεται μέχρι τώρα οποιαδήποτε σύγκλιση. Όλα δείχνουν πως η σημερινή ημέρα θα είναι και η καθοριστική για την έκβαση της διάσκεψης. Τις δύο πλευρές φαίνεται πως τις χωρίζει χάσμα.
Η τουρκοκυπριακή πλευρά επισημοποίησε την πρόταση για διχοτόμηση, ίδρυση δύο ανεξαρτήτων κρατών και στην ουσία νομιμοποίηση της τουρκικής εισβολής και Κατοχής, πρόταση που ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ κατέστησε σαφές ότι η θέση για δύο κράτη στην Κύπρο δεν είναι αποδεκτή.
Παραμένουμε σταθεροί στις θέσεις μας ότι θα πρέπει να υπάρξει σεβασμός στις παραμέτρους των ψηφισμάτων, στις Συμφωνίες Κορυφής, στο έργο που έχει παραχθεί μέχρι σήμερα, τόνισε ο Αντόνιο Γκουτέρες.
Στη δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο επιμένει και η Τουρκία επικαλούμενη το αφήγημα της κόπωσης από τις πολυετείς συζητήσεις που δεν οδηγούν πουθενά . Ο πρόεδρος Ερντογάν προσδοκά από αυτή τη στάση πολιτικά οφέλη στο εσωτερικό της χώρας σε περίπτωση που γίνονταν κάποια βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα το θέμα του Κυπριακού χρησιμοποιείται ως εργαλείο για να αποκοιμηθούν οφέλη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο μεταξύ στον Τουρκικό τύπο προβάλλεται μια προσπάθεια εξισλαμισμού στα κατεχόμενα, παρά τις έντονες αντιδράσεις που σημειώνονται. Ωστόσο αν και είναι εμφανής η επιμονή στα δύο κυρίαρχα και ισοδύναμα κράτη, από πλευράς Ερντογάν και Τατάρ, φαίνεται ότι υπάρχουν έντονες διεργασίες στο παρασκήνιο.
Μεγάλη απογοήτευση εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης για τα όσα η τουρκοκυπριακή πλευρά υπέβαλε γραπτώς στην άτυπη διάσκεψη, στη Γενεύη, που συγκάλεσε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ.
Σε δηλώσεις του, μετά την ολοκλήρωση της ολομέλειας των μερών της άτυπης διάσκεψης στη Γενεύη, ο Ν. Αναστασιάδης είπε ότι «παραμένουμε σταθεροί στις θέσεις μας ότι θα πρέπει να υπάρξει σεβασμός στις παραμέτρους των ψηφισμάτων, στις Συμφωνίες Κορυφής, στο έργο που έχει παραχθεί μέχρι σήμερα, στη δήλωση της 25ης Νοεμβρίου του 2019 και βεβαίως στην επιστολή του ΓΓ της 26ης Οκτωβρίου που λέει ότι θα πρέπει να εργαστούμε στη βάση της δουλειάς που έχει παραχθεί μέχρι σήμερα.
Στο παρασκήνιο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δίνεται μάχη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μέσω ειδική απεσταλμένης.
Η σημερινή συζήτηση χαρακτηρίζεται εξόχως δύσκολη όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος της ΕΡΤ, Νίκος Μέλετης, καθώς ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για να αποφευχθεί το αδιέξοδο, έριξε στο τραπέζι την πρόταση τοποθέτησης ειδικού απεσταλμένου κάτι που αναμένεται να συζητηθεί σήμερα . Αν ως τόσο υπάρξει αδιέξοδο και σε αυτή την προτεινόμενη λύση, είναι σαφές ότι οι ευθύνες θα βαρύνουν την τουρκοκυπριακή πλευρά .
Η Ελλάδα από χθές δια του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια διατύπωσε την σαφή θέση ότι δεν μπορεί να αναζητηθεί εναλλακτικό πλαίσιο λύσης του Κυπριακού ζητήματος καθώς αυτό είναι δεδομένο και βεβαίως τάχθηκε υπερ της κατάργησης των εγγυήσεων και υπέρ της απομάκρυνσης των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί. Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ μιας λειτουργικής λύσης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να εξασφαλιστεί η ανεξαρτησία του μηχανισμού που θα λαμβάνει αποφάσεις η Κύπρος εντός της Ε.Ε. ‘Έτσι καθίσταται σαφές ότι η Τουρκία δεν θα μπορεί μέσω της Κύπρου να έχει «πόδι» και συμμετοχή στις αποφάσεις της Ε.Ε.
Αποστολή Γενεύη: Νίκος Μελέτης
Ανταπόκριση, Λευκωσία: Μανιάνα Καλογεράκη
Ανταπόκριση, Κωνσταντινούπολη: Αριάνα Φερεντίνου
www.ertnews.gr
Το άρθρο Άτυπη Πενταμερής: Δύσκολη μέρα – Παρασκηνιακές διεργασίες για διαπραγματεύσεις μέσω ειδικής απεσταλμένης (video) εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.
source https://www.ertnews.gr/frontpage/atypi-pentameris-dyskoli-mera-paraskiniakes-diergasies-gia-diapragmateyseis-meso-eidikis-apestalmenis-video/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου