ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Εορτασμός Πρωτομαγιάς: Κινητοποιήσεις με αιχμή την ελαστικοποίηση του 8ώρου

Με αιχμή των κινητοποιήσεων το εργασιακό νομοσχέδιο και την προάσπιση του οκταώρου και των εργασιακών δικαιωμάτων, εργαζόμενοι, φορείς, οργανώσεις και κόμματα της αντιπολίτευσης βγήκαν στους δρόμους και πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα στο πλαίσιο του εορτασμού της εργατικής Πρωτομαγιάς που μετατέθηκε λόγω Πάσχα.

ΑΔΕΔΥ, ΠΑΜΕ και τα Εργατοϋπαλληλικά Κέντρα Αθήνας και Πειραιά, προκήρυξαν 24ωρη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση και πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις με μαζική συμμετοχή.

Η ΑΔΕΔΥ σε μηνυμά της τονίζει ότι “ο φετινός εορτασμός συμπίπτει με μια ιδιαίτερα αρνητική συγκυρία για τους εργαζόμενους της χώρας, καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να καταργήσει τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες για τα οποία έδωσαν τη ζωή τους οι εξεγερμένοι εργάτες/τριες στο Σικάγο του 1886”

Καταγγέλλει το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που κατίθεται στη Βουλή για:

  • Κατάργηση του οκταώρου και του πενθημέρου με παράλληλη θεσμοθέτηση της δεκάωρης εργασίας.
  • Κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.
  • Έλεγχο του Μητρώου μελών και των διαδικασιών τους από το κράτος και τους εργοδότες.
  • Παρακώλυση του δικαιώματος της απεργίας.
  • Μετατροπή της συνδικαλιστικής δράσης σε ιδιώνυμο αδίκημα

Το πρωί πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλ. Κλαυθμώνος με σύνθημα “όχι στον εργασιακό μεσαίωνα, κάτω τα χέρια απο το 8ωρο”.

“Η κυβέρνηση και ο Υπουργός Εργασίας, 135 χρόνια μετά το Σικάγο, θεσπίζουν τη δεκάωρη εργασία, χωρίς υπερωριακή αμοιβή, με ατομική σύμβαση του εργαζόμενου με τον εργοδότη. Ο Υπουργός Εργασίας ψεύδεται όταν λέει ότι η δεκάωρη εργασία υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, γιατί σκόπιμα αποκρύπτει πως ναι μεν η διευθέτηση του χρόνου εργασίας προβλέπεται και σε παλιότερους νόμους, πλην όμως αυτό έπρεπε να γίνει με συλλογική σύμβαση εργασίας κι ως τώρα αυτό δεν έχει γίνει πουθενά. Και δεν έχει γίνει, γιατί κανένα συνδικάτο μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει σε τέτοια σύμβαση εργασίας, που να καταργεί το 8ωρο. (…) Η κυβέρνηση νομοθετεί την ασυδοσία που υπάρχει σήμερα στην αγορά εργασίας.Καταργεί το 8ωρο, καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αυξάνει τις υπερωρίες, περιορίζει το δικαίωμα στην απεργία, απελευθερώνει τις απολύσεις, μειώνει τη νομική προστασία των συνδικαλιστών” ανέφερε στην ομιλία του ο προεδρος της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Μπράτης.

Τα μηνύματα

Στην απεργιακή συγκέντρωση για την εργατική Πρωτομαγιά, συμμετείχε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως: «Η απάντηση σήμερα των εργαζόμενων με τη μαζική τους συμμετοχή στην απεργία είναι ένα μήνυμα: αυτή θα είναι μία κορυφαία μάχη υπεράσπισης του δικαιώματος των εργαζομένων και της λαϊκής πλειοψηφίας στη ζωή και στην αξιοπρέπεια. Και αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε μέχρι το τέλος».

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαστρεβλώνει ένα νομοσχέδιο το οποίο δεν έχει τεθεί ακόμα σε διαβούλευση σχολίασε σε συνέντευξή της η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελεία Πελώνη.

Την κατάργηση των αντεργατικών μέτρων της τελευταίας δεκαετίας και την στην άρνηση στη 10ωρη εργασία που προωθεί το νομοσχέδιο του υπουργού Εργασίας, προέταξε ως κύρια ζητήματα για τους εργαζόμενους, ο Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στο μήνυμα του για τον εορτασμό της εργατικής πρωτομαγιάς. Είμαστε όλοι σήμερα εδώ ενωμένοι, γιατί αγωνιζόμαστε να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, είπε.

“Οι προτάσεις της ΝΔ έχουν εμμονές και ιδεοληψίες, αφήνουν τον εργαζόμενο απροστάτευτο στις ορέξεις του εργοδότη” δήλωσε εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ, ο Παύλος Χρηστίδης.

Το παρών έδωσε και ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Το ΜέΡΑ 25 τονίζει ότι «οι εργασιακές σχέσεις δε ρυθμίζονται με υπουργικές αποφάσεις και κυβερνητικά νομοθετήματα. Ρυθμίζονται μέσω των συλλογικών διαπραγματεύσεων, του μοναδικού σχήματος που καθιστά τις δύο μεριές συνομιλητών ισότιμες. Διότι το μεγάλο ζητούμενο των εργασιακών είναι αυτό που αποφεύγει να αναφέρει η κυβέρνηση όπως ο διάβολος το λιβάνι: η διαπραγματευτική ισχύς. Η ισχύς των εργοδοτών είναι δεδομένη. Η ισχύς των εργαζομένων είναι μηδενική σε ατομικό επίπεδο, αλλά αποφασιστική σε συλλογικό. Χωρίς Συλλογικές Διαπραγματεύσεις, όλα τίθενται εν αμφιβόλω, όλα είναι στον αέρα».

Το ΠΑΜΕ, με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που συμμετέχουν σε αυτό, ανάμεσά τους και εργατικά κέντρα, επίσης πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο Σύνταγμα με το σύνθημα για το 8ωρο να κυριαρχεί και εδώ. “Η κατάργηση του σταθερού ημερήσιου εργάσιμου χρόνου, αυτό που ΕΕ-κυβερνήσεις και επιχειρηματικοί όμιλοι το περιέγραψαν ως «ευελιξία» στην αγορά εργασίας, φτάνει στο κόκκινο την εκμετάλλευση. Το «τέντωμα» του καθημερινού ωραρίου, η εντατικοποίηση της δουλειάς, η «διευθέτηση» του εργάσιμου χρόνου με βάση τις ανάγκες των επιχειρήσεων, σε βάρος των δικαιωμάτων και της ζωής τους, αποτελούν ισχυρά πλήγματα στην ζωή των εργαζομένων” τονίζουν, χαρακηρίζοντας το νομοσχέδιο για τα εργασιακά “αντεργατικό τερατούργημα”.

Στην απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα μίλησε ο Βάλσαμος Συρίγος, γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Κάλεσε τους εργάτες που έζησαν κατακτήσεις και δικαιώματα, συλλογικές συμβάσεις, σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας «να μη συμβιβαστούν με τη σημερινή πραγματικότητα, να μην επιτρέψουν την προπαγάνδα του αντίπαλου ότι αυτά είναι περασμένα ξεχασμένα. Να μπουν μπροστά να διεκδικήσουν, να τραβήξουν και τους νέους στη μάχη για βελτίωση του μισθού, των δικαιωμάτων».

Το ραντεβού ανανεώθηκε για την πλατιά σύσκεψη τη Δευτέρα 10 Μάη στις 6.30 μ.μ. στο Πεδίον του Άρεως καθώς τα Συνδικάτα «εντείνουν την πάλη για να μην κατατεθεί το νέο αντεργατικό έκτρωμα και να ξηλωθεί όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο».

Σημειώνεται ότι, εργατικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, οργανώσεις και συλλογικότητες της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και κατευθύνθηκαν μέχρι τη Βουλή.

Μικροένταση σημειώθηκε μετά τη λήξη του συλλαλητηρίου, όταν ομάδα αγνώστων έριξε βόμβες μολότοφ προς τις αστυνομικές δυνάμεις, στην Πανεπιστημίου, ενώ πέταξαν και μπογιές στην Τράπεζα της Ελλάδος. Οι αστυνομικές δυνάμεις τους απώθησαν κάνοντας ρίψη χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Πορείες έγιναν και στη Θεσσαλονίκη, όπου μέλη του ΠΑΜΕ, της ΑΔΕΔΥ και εργατικών σωματείων συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης.

Διαβάστε επίσης Συγκεντρώσεις και πορείες για την Εργατική Πρωτομαγιά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Η ΠΟΣΠΕΡΤ και σωματεία μέλη της όπως η ΕΤΕΡ και η ΕΤΙΤΑ επίσης συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία σήμερα Πέμπτη 6 Μαΐου. Στο πλαίσιο αυτό η ΕΡΤ δεν μεταδίδει ζωντανές εκπομπές. Συμμετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος.

Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Με απεργίες και στάσεις εργασίας συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ακινητοποιημένα θα είναι όλη την ημέρα το Μετρό (γραμμές 2&3), ο ΗΣΑΠ, τα τρόλεϊ και το Τραμ λόγω της 24ωρης απεργίας που έχουν αποφασίσει τα αντίστοιχα σωματεία εργαζομένων.

Στον Προαστιακό, θα διακοπεί η κυκλοφορία των δρομολογίων μεταξύ 10:00 – 13:00 λόγω στάσης εργασίας του προσωπικού.

Κανονικά θα κινηθούν τα λεωφορεία.

Με ανακοινώσεις τους, τα σωματεία των εργαζομένων στις συγκοινωνίες δηλώνουν αποφασισμένα να αντισταθούν στα σχέδια επιστροφής σε εργασιακό μεσαίωνα και να παλέψουν για την υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των συγκοινωνιών.

24ωρη Πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, πραγματοποιούν σήμερα τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΝΕΝ, ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ, καθώς και η ΠΝΟ με αποτέλεσμα να υπάρξουν τροποποιήσεις στο ακτοπλοΐκό πρόγραμμα.

Και η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος (Ε.Ε.Ε.Κ.Ε.) συμμετέχει στην γενική απεργία της ΑΔΕΔΥ για την Εργατική Πρωτομαγιά.

www.ertnews.gr



Το άρθρο Εορτασμός Πρωτομαγιάς: Κινητοποιήσεις με αιχμή την ελαστικοποίηση του 8ώρου εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/apergiakes-kinitopoiiseis-kai-sygkentroseis-gia-tin-protomagia/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Εορτασμός Πρωτομαγιάς: Κινητοποιήσεις με αιχμή την ελαστικοποίηση του 8ώρου Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">