Από τον Εφιάλτη στον Ιούδα
«Την προδοσία πολλοί αγάπησαν, τον προδότη ουδείς»
Αρχαία Ελλάδα 480 π.Χ.
Ήταν 480 π.Χ. όταν μπροστά στον πολυπληθέστατο στρατό των Περσών, ο Λεωνίδας με 300 Σπαρτιάτες και 700 Θεσπιείς προέβαλε γενναία αντίσταση. Όταν ο Ξέρξης του απέστειλε αγγελιαφόρο και του ζήτησε να παραδώσει τα όπλα και να παραδοθεί, ο Σπαρτιάτης βασιλιάς απάντησε «Μολών λαβέ», δηλαδή «έλα να τα πάρεις», θέλοντας έτσι να τον προκαλέσει να δώσει μάχη και να αποδείξει την αξία του.
Κατά την διάρκεια της μάχης των Θερμοπυλών ο Εφιάλτης πήγε στον Ξέρξη προκειμένου να του δώσει πληροφορίες για τα στενά στα οποία μάχονταν οι Έλληνες πολεμιστές και οδήγησε τους Πέρσες στα νώτα των Σπαρτιατών.
Ο Εφιάλτης έλαβε μια πλούσια χρηματική αμοιβή, με την οποία κατέφυγε για αρκετά χρόνια στη Θεσσαλία, καθώς ήταν επικηρυγμένος. Όταν επέστρεψε στη γενέτειρά του, τον αναγνώρισε ο συμπατριώτης του, ο Αθηνάδης ο Τραχίνιος, και τον σκότωσε. Ο Αθηνάδης τιμήθηκε ως ήρωας και ο Εφιάλτης έγινε ένας από τους διασημότερους προδότες της ιστορίας.
Ιουδαία 33 μ.Χ.
Έπειτα από 513 χρόνια ο Ιούδας, ένας από τους δώδεκα μαθητές του Ιησού, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για το ταμείο του Ιησού και των μαθητών του, πρόδωσε τον Ιησού με αντίτιμο «τριάντα αργύρια».
Σύμφωνα με την περιγραφή στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη, ο Ιούδας πρόδωσε τον Ιησού με αντίτιμο «τριάντα αργύρια» υποδεικνύοντάς τον με ένα φιλί στους στρατιώτες του αρχιερέα Καϊάφα, ο οποίος έπειτα παρέδωσε τον Ιησού στους στρατιώτες του Πόντιου Πιλάτου και τελικά οδηγήθηκε στην σταύρωση.
Οι περισσότεροι Χριστιανοί σήμερα θεωρούν τον Ιούδα προδότη. Η λέξη «Ιούδας» είναι σε πολλές γλώσσες συνώνυμη του προδότη.
Γλυφάδα 2021 μ.Χ.
Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα η Ιστορία είναι ανεξάντλητη σε περιπτώσεις προδοσίας - προδοτών , οι οποίοι για τα ιδιοτελή κ.α. συμφέροντα, άλλοτε πρόδωσαν την πατρίδα, άλλοτε τους φίλους και συνεργάτες, και σε άλλες περιπτώσεις τους συναδέλφους και τους 'συντρόφους'.
Ο όρος «προδότης» χρησιμοποιείται και στην πολιτική ορολογία - τυπικά ως ύβρις - εναντίον κρατικών αξιωματούχων που θεωρείται ότι απέτυχαν να ενεργήσουν προς το καλύτερο συμφέρον των ψηφοφόρων.
Προδοσία
Με τον όρο προδοσία, από το ρήμα προδίδω, χαρακτηρίζεται γενικότερα η οποιαδήποτε αθέτηση υποχρεώσεων έναντι διαπιστευμένων μέσα σε μια σχέση κοινωνική, μεταξύ ατόμων, ή οργανώσεων, ή μεταξύ και αυτών τούτων, ατόμων και οργανώσεων, ή ακόμα και σε διεθνείς σχέσεις, μεταξύ κυβερνήσεων συμμάχων χωρών, π.χ. προδοσία φίλων, συνεταίρων, σωματείων, συμβαλλομένων εταιρειών, ή μελών ή υπαλλήλων μετ΄ αυτών κ.λπ.
π.χ. η «προδοσία του Ιούδα» για «τριάκοντα αργύρια». Αυτός που διενεργεί προδοσία ονομάζεται προδότης, θηλυκό προδότρια, και στον πληθυντικό προδότες.
Προδότης
- αυτός που προδίδει την πατρίδα του
- ≈ συνώνυμα: δωσίλογος,
- που καταδίδει πρόσωπο σε εχθρούς
- ≈ συνώνυμα: καταδότης, σπιούνος, ρουφιάνος, Ιούδας Ισκαριώτης
- που αθετεί ηθικές υποχρεώσεις
- που εγκαταλείπει φίλους ή οικείους σε ώρα ανάγκης
- ≈ συνώνυμα: άπιστος
- που φανερώνει μυστικά
- ≈ συνώνυμα: καρφί, πληροφοριοδότης, χαφιές
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου