ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Το ενδεχόμενο κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας για την “κρατική αεροπειρατεία” στη Σύνοδο της ΕΕ

Οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της ΕΕ θα συζητήσουν στη σημερινή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ της Λευκορωσίας στην οποία υποχρεώθηκε αεροσκάφος της Ryanair με σκοπό τη σύλληψη Λευκόρωσου αντιφρονούντα, με ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε στελέχη του κρατικού μηχανισμού του Αλεξάντρ Λουκασένκο. Το αεροσκάφος της Ryanair εκτελούσε πτήση από την Ελλάδα στη Λιθουανία.

Στο διήμερο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το πρόγραμμα περιλάμβανε συζητήσεις για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, την κλιματική αλλαγή, τη Ρωσία και το Brexit. Όμως εκπρόσωπος του προέδρου Σαρλ Μισέλ κατέστησε σαφές ότι η Λευκορωσία προστέθηκε στην ατζέντα.

«Οι συνέπειες και οι πιθανές κυρώσεις θα συζητηθούν» στη Σύνοδο Κορυφής, ανέφερε ο εκπρόσωπος. Αυτό το «συμβάν άνευ προηγουμένου» δεν «θα μείνει χωρίς συνέπειες», διεμήνυσε ο ίδιος ο κ. Μισέλ, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Ο Σαρλ Μισέλ κάλεσε παράλληλα τις αρχές της Λευκορωσίας να απελευθερώσουν αμέσως τον Ρόμαν Προτάσεβιτς, Λευκορώσο δημοσιογράφο, ο οποίος συνελήφθη καταζητούμενος για εξτρεμισμό.

Η ΕΕ έχει επιβάλει σταδιακές κυρώσεις στο καθεστώς Λουκασένκο της Λευκορωσίας, ήδη από τον Οκτώβριο του 2020, ως αντίδραση στις νοθευμένες προεδρικές εκλογές τον Αύγουστο του 2020, καθώς και στον εκφοβισμό και τη βίαιη καταστολή ειρηνικών διαδηλωτών, μελών της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφων. Στο καθεστώς κυρώσεων έναντι της Λευκορωσίας υπάγονται συνολικά 88 άτομα και 7 οντότητες. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο γιος του και σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, Βίκτορ Λουκασένκο, καθώς και πρόσωπα της πολιτικής ηγεσίας και της κυβέρνησης. Στις 10 Μαίου, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ είχε ανακοινώσει ότι η ΕΕ ετοιμάζει νέες κυρώσεις σε βάρος του Μινσκ που υποστηρίζεται από τη Μόσχα.

Εξωτερικές σχέσεις

Η Ρωσία είναι ένα από τα βασικά θέματα της σημερινής πρώτης ημέρας της Συνόδου. Στην πρόσκλησή του προς τους ευρωπαίους ηγέτες, ο Σαρλ Μισέλ τονίζει: «Θα έχουμε μια στρατηγική συζήτηση για τη Ρωσία. Οι παράνομες και προκλητικές κινήσεις της συνεχίστηκαν σε κράτη-μέλη της ΕΕ και όχι μόνο, με πιο πρόσφατη τη λεγόμενη «λίστα των μη φιλικών κρατών». Μια φιλική συζήτηση μεταξύ μας θα μπορούσε να πλαισιωθεί από έκθεση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ και της Επιτροπής, μαζί με τις πέντε κατευθυντήριες αρχές για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας».

Εξάλλου, στο δείπνο των ηγετών θα συζητηθούν οι σχέσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου, μετά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας εμπορίου. «Αυτή η συμφωνία, καθώς και η συμφωνία αποχώρησης και τα πρωτόκολλά της, θα πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως και αποτελεσματικά, προς το συμφέρον μιας αμοιβαία επωφελούς σχέσης και στενής συνεργασίας», τονίζει ο Σαρλ Μισέλ στην πρόσκλησή του προς τους 27 ηγέτες της ΕΕ.

‘Αλλα θέματα εξωτερικής πολιτικής που θα εξεταστούν εν συντομία είναι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, καθώς και οι προετοιμασίες για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ στα μέσα Ιουνίου.

Το θέμα της πανδημίας και της κλιματικής αλλαγής θα συζητηθεί τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου, 25 Μαΐου, που ξεκινάει στις 10.30 π.μ. ώρα Ελλάδος.

Κλιματική αλλαγή

Θα διεξαχθεί συζήτηση σχετικά με τη δράση της ΕΕ για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Τον Δεκέμβριο του 2019 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενστερνίστηκε τον στόχο να έχει καταστεί η ΕE κλιματικά ουδέτερη έως το 2050. Έναν χρόνο αργότερα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε επί δεσμευτικού ενωσιακού στόχου για καθαρή εσωτερική μείωση των εκπομπών κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 σε σύγκριση με το 1990. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Δεκεμβρίου 2020, οι ηγέτες θα επιδιώξουν να παράσχουν πρόσθετη καθοδήγηση προς την Επιτροπή όσον αφορά τις προσεχείς προτάσεις της.

Θα δοθεί συνέχεια στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2020, όπου οι ηγέτες συμφώνησαν επί δεσμευτικού ενωσιακού στόχου για καθαρή εσωτερική μείωση των εκπομπών κατά τουλάχιστον 55 % έως το 2030 σε σύγκριση με το 1990.

Οι ηγέτες θα επιδιώξουν να παράσχουν πρόσθετη καθοδήγηση στην Επιτροπή για τις επικείμενες προτάσεις της σχετικά με το κλίμα. Στις αρχές Μαΐου το Συμβούλιο ενέκρινε το συμβιβαστικό κείμενο για το ευρωπαϊκό νομοθέτημα για το κλίμα, ύστερα από προσωρινή συμφωνία επί της πρότασης, στην οποία κατέληξαν οι διαπραγματευτές του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Απρίλιο.

www.ertnews.gr



Το άρθρο Το ενδεχόμενο κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας για την “κρατική αεροπειρατεία” στη Σύνοδο της ΕΕ εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertnews.gr/eidiseis/diethni/to-endechomeno-kyroseon-kata-tis-leykorosias-gia-tin-quot-kratiki-aeropeirateia-quot-sti-synodo-tis-ee/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Το ενδεχόμενο κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας για την “κρατική αεροπειρατεία” στη Σύνοδο της ΕΕ Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">