Με τη γνωστή τακτική της η Άγκυρα επιχειρεί (ξανά) να προσεγγίσει τη Δύση, λίγες ημέρες πριν από τα δύο σημαντικά «ραντεβού» του Ιουνίου, τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις 14-15 Ιουνίου και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24-25 Ιουνίου, και τα δύο στις Βρυξέλλες.
Είναι μια τακτική που συνηθίζουν ν’ ακολουθούν οι Τούρκοι πριν από τα «μεγάλα ραντεβού». Να εμφανίζονται δηλαδή πιο διαλλακτικοί και να προσπαθούν να βάλουν σε δεύτερο πλάνο τις πραγματικές προθέσεις τους. Βλέπουμε ότι ο τακτικισμός αυτός ξεκίνησε λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου 2020, όταν και απέσυρε από την Ανατολική Μεσόγειο το Ορούτς Ρέιτς, καθώς τότε η Άγκυρα απειλούνταν από τις κυρώσεις της ΕΕ. Τα ίδια είδαμε να συμβαίνουν και τον Μάρτιο του 2021 όταν στην Τουρκία περίμεναν τη δημοσίευση της έκθεσης Μπορέλ, στην οποία περιγράφονταν οι κυρώσεις κατά της Άγκυρας σε περίπτωση που η Τουρκία προχωρούσε σε μονομερείς ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην εξίσωση θα πρέπει να προσθέσουμε και τα εξής: Τα σοβαρότατα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ερντογάν, αφενός με την οικονομία, αφετέρου με τις αποκαλύψεις του αρχιμαφιόζου Σεντάτ Πεκέρ. Και τις κακές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες κυρίως εξαιτίας της αγοράς των S-400.
Εν μέσω λοιπόν όλων αυτών βλέπουμε ότι ο Ερντογάν επιδιώκει να ρίξει τους τόνους, ειδικά πριν από τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο. Παρόλα αυτά θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι οι στρατηγικές θέσεις της Τουρκίας δεν αλλάζουν. Ούτε αναφορικά με την Ανατολική Μεσόγειο, ούτε για την Κύπρο, ούτε για τις ελληνοτουρκικές διαφορές. Η αποκλιμάκωση πάντα είναι μια χρήσιμη διαδικασία, αλλά όπως συνηθίζει να επαναλαμβάνει η Αθήνα απαιτούνται πράξεις από την πλευρά της Τουρκίας και κυρίως απαιτείται διάρκεια στην έμπρακτη αυτή αποκλιμάκωση.
Γι’ αυτό και μία μόλις εβδομάδα πριν από τη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν στις Βρυξέλλες, η Αθήνα σκληραίνει τη γραμμή της στο μεταναστευτικό, ένα από τα ζητήματα που η Άγκυρα έχει μετατρέψει σε «αγκάθι» μεταξύ των δύο πλευρών.
Με κοινή απόφαση των υπουργείων Εξωτερικών και Μετανάστευσης, η Τουρκία καθίσταται ασφαλής τρίτη χώρα για υπηκόους από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και τη Σομαλία. Από εδώ και στο εξής οι πρόσφυγες και μετανάστες από τις εν λόγω χώρες θα επιστρέφονται από την Ελλάδα στην Τουρκία όπου και θα καταθέτουν αίτημα ασύλου. Σημειώνεται ότι το 90% των αιτημάτων ασύλου που κατατίθενται στην Ελλάδα προέρχεται από πολίτες αυτών των πέντε κρατών.
«Ο χαρακτηρισμός της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τον περιορισμό των παράνομων μεταναστευτικών ροών και της εγκληματικής δράσης των κυκλωμάτων λαθροδιακινητών» τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.
Την ίδια ώρα η Άγκυρα επιμένει να κινείται στη γραμμή των προκλήσεων, με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας να διαφημίζει τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, προαναγγέλλοντας νέες ερευνητικές δραστηριότητες.
«Το Γιαβούζ είναι σε συντήρηση για της διαδικασίες πιστοποίησης όπως προβλέπεται κάθε 4-5 χρόνια, και όταν τελειώσουν οι εργασίες, πρώτα ο Θεός θα ξεκινήσει της γεωτρήσεις» ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ.
Απάντηση στις ακραίες αναφορές του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ περί ελληνικού επεκτατισμού και δύο κρατών στην Κύπρο έδωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.
«Εμείς προσδοκούμε και προσβλέπουμε σε αποκλιμάκωση και έργων και πράξεων και πράξεων και λόγων» δήλωσε η Αριστοτελία Πελώνη.
Σαφές μήνυμα για την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων έστειλε από την Κάσο, όπου τιμήθηκε το ολοκαύτωμα του 1824, ο υπουργός Επικρατείας.
«Οποιοσδήποτε, οποτεδήποτε επιβουλεύεται την ελληνική γη θα βρίσκει απέναντί του ολόθυμα τον ελληνισμό. Καμία παραχώρηση στην κυριαρχία μας, όλοι θα είμαστε ενιαίοι μια γροθιά» είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.
Εντύπωση προκαλούν οι εξαιρετικά ήπιοι τόνοι της επίσκεψης Τσαβούσογλου στην Γαλλία. Έπειτα από τις πολύ βαριές σκιές των τελευταίων μηνών στις σχέσεις των δύο κρατών, ο υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε διαλλακτικός σε όλα τα ευρωτουρκικά ζητήματα.
«Στην ανατολική Μεσόγειο, οι διαφορές με τον Έλληνα γείτονά μας αποτελούν πλέον αντικείμενο ενός ήρεμου διαλόγου μέσω διαφόρων μηχανισμών με την Αθήνα. Η Τουρκία δεν είχε ποτέ επεκτατική φιλοδοξία» ανέφερε σε άρθρο του στην εφημερίδα L’ Opinion ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Αμερικανικά F-15 και Ελληνικά F-16 πέταξαν πάνω από τη Λέσβο στο πλαίσιο της άσκησης “Poseidon Rage”. Οι πιλότοι εκτέλεσαν αποστολές βομβαρδισμού σε χαμηλό ύψος, καθοδηγούμενοι από στελέχη Ειδικών Επιχειρήσεων της Η’ ΜΑΚ.
Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος
www.ertnews.gr
Το άρθρο Με τακτικισμούς η Άγκυρα επιδιώκει να προσεγγίσει τη Δύση ενόψει των κρίσιμων Συνόδων εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.
source https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/politiki/mia-evdomada-prin-ti-synantisi-mitsotaki-erntogan-i-athina-sklirainei-ti-grammi-tis-sto-metanasteytiko/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου