ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Εργαστήριο Γουχάν: Ειδικοί καταγγέλλουν μη τήρηση των επιπέδων ασφάλειας στην έρευνα του ertnews.gr

Πειράματα με πανδημικούς ιούς διεξάγονταν στο Εργαστήριο της Γουχάν, χωρίς να τηρούνται σε όλες τις περιπτώσεις τα πρωτόκολλα ασφαλείας και με υψηλό βαθμό επικινδυνότητας αποκαλύπτουν ειδικοί που μιλούν στο ertnews.gr.

Έρευνα: Κώστας Δαβάνης – Εύη Τσιριγωτάκη 

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί τις τελευταίες ημέρες η παγκόσμια κοινότητα τις συνεχιζόμενες αποκαλύψεις γύρω από το Ιολογικό Ινστιτούτο της Γουχάν, τα πειράματα που διεξαγόταν εκεί με κορoνοϊούς  και την τήρηση των επιπέδων ασφάλειας, αλλά και την επιχειρηματολογία που έχει αναπτυχθεί, εξαιτίας της οποίας ενδυναμώθηκε περισσότερο από ποτέ η υπόθεση διαφυγής του ιού από το συγκεκριμένο ή συνεργαζόμενο εργαστήριο.

Παρόλου που στις 30 Μαρτίου 2021, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Π.Ο.Υ.  που διεξήγαγαν εντατική έρευνα διάρκειας μόλις δυο εβδομάδων στην Κίνα, παρουσίασε τέσσερα σενάρια προέλευσης του ιού, πολύ γρήγορα και δεδομένου της πληθώρας των αποκαλύψεων των τελευταίων ημερών, αυτά περιορίστηκαν σε τουλάχιστον δύο.

Το πρώτο και πιο γνωστό, εστίασε στη φυσική προέλευση ιού και τη μετάδοσή του στον ανθρώπινο πληθυσμό μέσω ενδιάμεσου ξενιστή, ενώ το δεύτερο υποστήριξε πως ο Sars-Cov-2 διέφυγε από εργαστήριο. Η αυξημένη επιστημονική εστίαση σε αυτά τα δυο σενάρια, θεωρείται πλέον εκ των ουκ άνευ, γεγονός που καταδεικνύεται από τις πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες. Ωστόσο, η διαρροή από εργαστήριο της Γουχάν που μέχρι πρότινος κινούνταν στη σφαίρα μιας συνωμοσιολογικής προσέγγισης βρήκε γρήγορα πρόσφορο έδαφος δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για εμβάθυνση της έρευνας.

 Και όπως θα ήταν αναμενόμενο, η συζήτηση γύρω από το αίνιγμα μιας πιθανής διαρροής-διαφυγής του ιού προσέλαβε πολιτικά, επιστημονικά αλλά και συναισθηματικά χαρακτηριστικά καθώς η απάντηση στα προκύπτοντα ερωτήματα δεν θα γινόταν εύκολη, ελλείψει μάλιστα επαρκών μέχρι στιγμής αποδεικτικών στοιχείων.

2009 – Εργαστήριο Γουχάν – θάλαμος με επίπεδο ασφαλείας BSL3 (EPA/ZHOU CHAO)

 Η επιστημονική αναταραχή για την έρευνα προέλευσης του ιού 

Ακριβώς αυτή η επιστημονική αβεβαιότητα συνέχισε να τροφοδοτεί διαρκώς εντεινόμενες αμφιβολίες σε όλα τα επίπεδα. Επαρκής λόγος για την δημιουργία πολιτικής και επιστημονικής αναταραχής. H χαρακτηριστική φράση προ ημέρων του επικεφαλής διαχείρισης της κρίσης του κορονοιού του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Δρ. Μάικ Ραίαν ότι η πολιτικοποίηση της συγκεκριμένης προέλευσης του ιού είναι «δηλητήριο για την επιστήμη» ήταν απλά το κερασάκι στην τούρτα. Και αν η ανεξάρτητη επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του Π.Ο.Υ που βρέθηκε στην Κίνα αφιέρωσε μόλις τρεις από τις συνολικά 144 σελίδες του πορίσματος της στο ενδεχόμενο διαρροής από το εργαστήριο της Γουχάν με τον χαρακτηρισμό «εξαιρετικά απίθανη», η συμπληρωματική δήλωση του επικεφαλής του Π.Ο.Υ Δρ. Τένδρος στην συνέντευξη τύπου για το πόρισμα ότι το σενάριο αυτό  δεν πρέπει να καταπέσει αλλά να ερευνηθεί ενδελεχώς, άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. 

Λίγες ημέρες αργότερα οι αποκαλύψεις του Αμερικανού ερευνητή Νίκολας Γουέιντ, ο οποίος εξέτασε έγγραφα, τις ερευνητικές σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας και κάθε διαθέσιμη πηγή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πιθανότατα ο ιός έχει διαφύγει από το ιολογικό ινστιτούτο της Γουχάν σε έρευνες «gain of function» (κέρδους λειτουργίας) από εργαστήρια επιπέδου ασφάλειας BLS2 και BLS4, τις οποίες χρηματοδοτούσαν εμμέσως μέσω της Eco Health Alliance οι ΗΠΑ, όντας σε γνώση του Δρ. Φάουτσι, προκάλεσαν σοκ. Μάλιστα έκανε λόγο πως αρκετά πειράματα φαίνεται ότι διεξαγόταν υπό υγειονομικές συνθήκες ασφάλειας επιπέδου «οδοντιατρείου», μια παραδοχή την οποία πολλοί ερευνητές του χώρου απλά επιβεβαίωσαν στο ertnews.gr, ως καθημερινή πολλές φορές λειτουργία.

Ακολούθησαν οι γνωστές αποκαλύψεις ερευνητών στην βρετανική Daily Mail που υποστήριξαν πως διαθέτουν ισχυρές ενδείξεις πως ο «τέλειος» αυτός ιός δημιουργήθηκε στο εργαστήριο καθώς δεν έχει αφήσει «αποτυπώματα» της εξελεγκτικής του πορείας καθώς και η ανοιχτή επιστολή 18 επιφανών επιστημόνων στο περιοδικό Science, οι οποίοι ζήτησαν από τον Π.Ο.Υ να εξετάσει με ακρίβεια τόσο την φυσική προέλευση του ιού όσο και την πιθανή εργαστηριακή διαρροή στην Γουχάν.  

Το αίτημα για έρευνα από τις ΗΠΑ 

Έτσι προέκυψε η εντολή Μπάιντεν για κινητοποίηση των μυστικών υπηρεσιών προκειμένου να διερευνηθούν και ανα αποκαλυφθούν πιθανά νέα στοιχεία μέσα σε 90 ημέρες, ώστε να ενημερωθεί το κογκρέσο. Παράλληλα ξεκίνησαν έρευνες και από την βρετανική ΜΙ6, ενώ καταγράφηκε και η απαίτηση του Δρ. Φάουτσι να δημοσιοποιηθούν από την Κίνα οι ιατρικοί φάκελοι τριών επιστημόνων του ιολογικού ινστιτούτου της Γουχάν που φέρεται να ασθένησαν βαριά τον Νοέμβριο του 2019 (αποκάλυψη της Wall Street Journal) κάτι στο οποίο δεν έχει απαντήσει η κινεζική πλευρά με σαφήνεια, αλλά και τους φακέλους 6 σπηλαιολόγων που ερευνούσαν νυχτερίδες (χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό αυτοπροστασίας) περισυλλέγοντας κορονοϊούς το 2012 τρεις εκ των οποίων απεβίωσαν. Παράλληλα εντάθηκαν οι δημόσιες τοποθετήσεις καταξιωμένων επιστημόνων που ναι μεν υποστήριξαν την φυσική προέλευση του, δεν αποκλείουν όμως πλέον ανοιχτά πως ο ιός μπορεί να προήλθε από διαρροή στο εργαστήριο.   

 Ο ρόλος της Ευρώπης και ο Π.Ο.Υ 

 Το ίδιο διάστημα των τελευταίων τριών εβδομάδων στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι τόνοι παρέμειναν χαμηλοί. Προσεκτικές τοποθετήσεις κυρίως υπο την σκιά των αποκαλύψεων του Φεβρουάριου του 2020 από το France3, ότι η Ε.Ε και η Γαλλία χρηματοδοτούσαν από το 2015 την κατασκευή των εργαστηρίων υψηλής ασφάλειας του ιολογικού ινστιτούτου στην Γουχάν αλλά και της χρηματοδότησης ερευνών στο συγκεκριμένο ινστιτούτο το οποίο κατά τους ευρωπαίους αξιωματούχους «συνδράμει αποφασιστικά στην πρόληψη νέων ασθενειών». Παράλληλα ουδέποτε δημοσιοποιήθηκε η έκταση των συνεργασιών που έχει το Ινστιτούτο της Γουχάν με πολλά ευρωπαϊκά ερευνητικά ινστιτούτα αλλά και οι χρηματοδοτήσεις του.  

Μπροστά σε αυτή στην έκρηξη των αμφιβολιών, ευρωβουλευτές της πολιτικής ομάδας ταυτότητας και δημοκρατίας κατέθεσαν στα τέλη Μαίου 2021 ερώτηση στην ευρωπαϊκή επιτροπή, ώστε να αποκαλυφθεί τόσο το επίπεδο συμμετοχής και συνεργασίας της ΕΕ με το ιολογικό ινστιτούτο της Γουχάν, όσο και τις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει η ίδια η ΕΕ στην αναζήτηση της προέλευσης του ιού.   

Λίγες ημέρες πριν ολοκληρωθεί η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας του Π.Ο.Υ το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου, ήρθε πλέον και η ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού ότι προσδιορίζει μια δεύτερη αποστολή εμπειρογνωμόνων στην Κίνα, όταν οι επιστήμονες του αποφανθούν σχετικά με τις απαιτούμενες μελέτες για την εμβάθυνση της έρευνας και σε αυτό το πεδίο. Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν πως η κίνηση αυτή προήλθε τόσο από την πίεση που δέχτηκε ο Οργανισμός από την αποφασιστικότητα ορισμένων κρατών όπως οι ΗΠΑ να μην περιμένουν και να διεξάγουν ξεχωριστές έρευνες κραδαίνοντας τη δύναμη και τη θέλησή τους.   

AP

 Τα πειράματα κέρδους Λειτουργίας 

Πειράματα σε εργαστήρια υψίστης ασφαλείας με κορονοϊούς για την μελέτη του παθογόνου υπάρχουν εδώ και δεκαετίες σε ολόκληρη την υφήλιο, ουδέποτε όμως αναφέρθηκαν σοβαρά περιστατικά, αν και με τον κοινό ιό της γρίπης σημειώθηκαν κάποια που προκάλεσαν έντονη επιστημονική συζήτηση για τα επίπεδα ασφάλειας. Ωστόσο εκείνα τα πειράματα που στην επιστημονική κοινότητα φέρουν τον τίτλο „Gain of Function“ (Κέδρους -λειτουργίας) παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. 

   Με τα πειράματα αυτά οι επιστήμονες προσπαθούν εδώ και χρόνια να κατανοήσουν καλύτερα τις λειτουργίες των πρωτεϊνών από κάθε είδους οργανισμό, συμπεριλαμβανομένων ιών και βακτηρίων. Οι ερευνητές τροποποιούν τους ιούς προκειμένου, για παράδειγμα, να αναγνωρίσουν πώς πρέπει να σχεδιαστούν τα συστατικά του περιβλήματος του ιού έτσι ώστε ο ιός να συνδέεται καλά με τα ανθρώπινα κύτταρα ή τι είδους αλλαγές πρέπει να συμβούν έτσι ώστε ο ιός να μην αναγνωρίζεται πλέον από ανθρώπινα αντισώματα.

Το γνωστότερο πείραμα gain of function με κορονοιό και ιούς της γρίπης 

 Ένα από τα λίγα γνωστά πειράματα τέτοιου είδους με κορονοϊό παρουσιάστηκε το 2015 στο περιοδικό “Nature Medicine“. Ερευνητές από την Γουχάν γύρω από την γνωστή ως «Batwoman» της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας Δρ. Σι της Γουχάν και τον Ραλφ Μπάριτς από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας είχαν βρει ένα κορονοϊό που περιείχε συστατικά διαφόρων ιών. Πήραν την ακίδα πρωτεΐνης από τον κορονοϊό που βρέθηκε σε νυχτερίδες και την ενσωμάτωσαν σε έναν ιό που προήλθε από το Sars-CoV-1, ο οποίος εξαπλώθηκε το 2002/2003.  

Αυτός ο νέος κορονοϊός έκανε τα μολυσμένα εργαστηριακά ποντίκια να αρρωσταίνουν και να αναπτύσσουν πνευμονία. Επιπλέον, μπόρεσε να διεισδύσει σε ανθρώπινα κύτταρα σε πειράματα κυτταρικής καλλιέργειας. Αλλά αυτή η ενέργεια από μόνη της δεν είναι σε θέση να προκαλέσει πανδημία, αποτέλεσε ωστόσο μια απόδειξη και μια προειδοποίηση ότι οι κορονοϊοί από νυχτερίδες θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνοι για τον άνθρωπο. Τίποτα δεν είναι γνωστό όμως αν οι ερευνητές έκαναν το επόμενο βήμα και ανέλυσαν τη μολυσματικότητα αυτών των ιών. Ωστόσο κατά τη διάρκεια της σειράς δοκιμών, ο ιός μπορεί να αλλάξει με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να μεταδοθεί μέσω αερολυμάτων στον αέρα. Μόνο τότε θα μπορούσε το παθογόνο να προκαλέσει επιδημία ή ακόμη και πανδημία. 

 Ανάλογο πείραμα με την ίδια πρακτική και την χρήση ιών της γρίπης προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό στην ερευνητική κοινότητα. Εκείνη την εποχή, η ομάδα με επικεφαλής τον Ολλανδό ιολόγο Ρον Φουσιέρ από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Εράσμους στο Ρότερνταμ είχε μολύνει κουνάβια στο εργαστήριο με ιούς της γρίπης H5N1. Μετά από δέκα μεταφορές ρινικών εκκρίσεων που περιείχαν ιό από μια ομάδα ζώων στην άλλη, οι ιοί της γρίπης είχαν μεταλλαχθεί κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούν να μεταδοθούν μέσω αερολυμάτων.   

 Λίγο αργότερα, ο ερευνητής Γιοσιχίρο Καβαόκα, που εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Μάντισον, ανακοίνωσε επίσης ότι είχε επιτύχει κάτι παρόμοιο με έναν ιό γρίπης που αποτελείτο από μια πρωτεΐνη του H5N1 ενσωματωμένη σε έναν H1N1 που κυκλοφορεί σε ανθρώπους.Έτσι δημιουργήθηκαν εύκολα μεταδοτικοί ιοί γρίπης. Οι ιοί της κατηγορίας H5N1 θεωρούνται πιθανές αιτίες για πανδημίες. Δεν είναι όμως σαφές εάν οι τροποποιημένοι ιοί θα μπορούσαν να έχουν μολύνει άτομα. Αυτό όμως δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί, καθώς τα κουνάβια και οι άνθρωποι αντιδρούν με πολλούς τρόπους στους ιούς της γρίπης.

 Μετά από έντονες συζητήσεις που προκλήθηκαν με τα πειράματα αυτά, η έρευνα με κυρίως με πιθανούς πανδημικούς ιούς όπως η γρίπη ή το Sars-CoV-1 απαγορεύτηκαν στις ΗΠΑ το 2014, ωστόσο, η απαγόρευση καταργήθηκε εν μέρει το 2017, ενώ εκδόθηκαν οδηγίες σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.  

 Μάλιστα ο επιδημιολόγος Μάρκ Λίπσιτς από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ έχει ζητήσει εδώ και καιρό να εγκαταλειφθούν οποιασδήποτέ μορφής πειράματα gain of function που παράγουν ιούς που μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο και επίσης να έχουν νέες ιδιότητες που μπορούν ενδεχομένως να προκαλέσουν πανδημία. Νέες ιδιότητες είναι, για παράδειγμα, η δυνατότητα μεταφοράς μέσω αερολυμάτων, η καλύτερη σύνδεση με ανθρώπινα κύτταρα ή η διαφυγή όσον αφορά την ανοσοαπόκριση. Τέτοιες που μπορεί να αποτελέσουν τη «ραχοκοκαλιά» μίας πανδημίας…   

 Άλλοι πάλι επιστήμονες επισημαίνουν ότι απαιτείται αυτού του είδους η έρευνα για να προσδιοριστούν ποιες γενετικές αλλαγές είναι υπεύθυνες για την ευκολότερη μόλυνση. «Μόνο αν το γνωρίζετε, μπορείτε να παρακολουθήσετε ιούς που αναπτύσσονται στη φύση σε ένα δεύτερο βήμα και, εάν είναι απαραίτητο, να προσδιορίσετε ακόμη και εάν ένας ιός που είναι αχαλίνωτος σε ζώα έχει ήδη αυτό το πανδημικό δυναμικό», κατέληξε ο ίδιος.  

 Αλλά και η Σίλκε Στερτς, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, τόνισε ότι οι ιοί που δημιουργήθηκαν μέσω γενετικών αλλαγών και πειραμάτων παρείχαν σημαντικές γνώσεις για τη γενετική και τις ιδιότητες των ιών. Αλλά ακόμη και αν διεξήχθη έρευνα τέτοιου είδους, με κορονοϊούς νυχτερίδων, δεν σημαίνει ότι το Sars-CoV-2 που προκάλεσε την πανδημία το φθινόπωρο του 2019 προέκυψε από αυτό.  

 Η προστασία και η ασφάλεια των εργαστηρίων στην Ευρώπη 

 Όλα τα παραπάνω εγείρουν το ερώτημα πόσο προστατευμένα είναι τα εκατοντάδες εργαστήρια, στα οποία ερευνητές σε όλο τον κόσμο χειρίζονται μερικές φορές εξαιρετικά επικίνδυνα παθογόνα και πόσο ασφαλή είναι τα εργαστηριακά πειράματα με ιούς.    

 Το Γερμανικό Ινστιτούτο Φριντριχ Λόφλερ, ερευνά σε εργαστήρια υψηλής ασφάλειας μολυσματικές ασθένειες σε ζώα για περισσότερα από 110 χρόνια στο νησί Ρίεμς της Βαλτικής Θάλασσας το οποίο συνδέεται μόνο με την ηπειρωτική χώρα με φράγμα.  

Εργαστήριο Γουχάν – Επίπεδο ασφαλείας BSL2 (AP)

Ο επικεφαλής του ινστιτούτου Δρ. Μεττενλαίτερ, όπως ανέφερε, δεν αποκλείει κατά 100 % ότι ένας ιός ή άλλη βιολογική ουσία μπορεί δυνητικά να διαρρεύσει από ένα εργαστήριο, ωστόσο το θεωρεί απίθανο με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, για τον SARS-CoV-2  ότι έγινε μια εργαστηριακή διαρροή για την οποία δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής τουλάχιστον αποδείξεις. 

Στο ινστιτούτο του λειτουργεί εργαστήριο με το υψηλότερο επίπεδο βιοασφάλειας, χαρακτηρισμένο ως BLS4. Είναι ένα από τα τρία στον κόσμο όπου διατηρούνται και τα ζώα. Τα παθογόνα που χειρίζονται οι εργαζόμενοι εκεί είναι από τα πιο επικίνδυνα μεταξύ των οποίων ο Έμπολα, ο πυρετός της Κριμαίας-Κονγκό, και ο ιός Νιπάχ, εξαιτίας του οποίου το 75 % των ανθρώπων που μολύνονται πεθαίνουν.  

 Τα εργαστήρια και οι χώροι των ζώων βρίσκονται υπό μόνιμη αρνητική πίεση. Με αυτόν τον τρόπο, όπως υποστηρίζει το γερμανικό ινστιτούτο εάν εισέλθει ιός, δεν μπορεί να διαφύγει από το εργαστήριο μέσω του αέρα. Επιπλέον, οι χώροι είναι εξοπλισμένη με τα λεγόμενα διπλά φίλτρα σωματιδίων υψηλής απόδοσης και κανένας ιός δεν μπορεί να διαφύγει μέσω του συστήματος εξαερισμού. Παράλληλα όλα τα συστήματα λειτουργούν με ένα δεύτερο σύστημα στο παρασκήνιο, το οποίο στη συνέχεια ξεκινά, εφόσον υπάρξει απώλεια ρεύματος.   

Ωστόσο είναι σίγουρο ότι μπορούν να εμφανιστούν διαρροές από εργαστήρια. Για παράδειγμα σε ένα εργαστήριο στη βορειοδυτική Κίνα, σύμφωνα με την Επιτροπή Υγείας Λανζού της Κίνας, οι εργαζόμενοι χρησιμοποίησαν απολυμαντικά που έχουν λήξει. Στη συνέχεια, τα βακτήρια μπήκαν στο περιβάλλον μέσω του συστήματος εξαερισμού. Το αποτέλεσμα ήταν περισσότερα από 3.000 άτομα να μολυνθούν με παθογόνα Brucella, τα οποία συχνά προκαλούν πυρετό και ρίγη, αλλά μερικές φορές επίσης βλάπτουν τα ανθρώπινα όργανα.  

 Ανάγκη για αυστηροποίηση των πρωτοκόλλων βιοασφάλειας   

Ανεξάρτητα από την προέλευση του κορονοϊού, οι ειδικοί λένε ότι ήρθε η ώρα να αυστηροποιηθούν τα πρωτόκολλα των εργαστηρίων βιοασφάλειας. 

Την προηγούμενη εβδομάδα, δυο ερευνητές στον τομέα της βιοασφάλειας δημοσίευσαν τον πρώτο ολοκληρωμένο χάρτη των εργαστηρίων επίπεδου βιοασφάλειας 4 (BSL-4), όπου οι επιστήμονες εργάζονται με τους πιο θανατηφόρους παθογόνους μικροοργανισμούς υπό συνθήκες υψηλής ασφάλειας. 

Ο χάρτης περιλαμβάνει 59 εργαστήρια, μαζί με κάποιες πληροφορίες σχετικά με τα πρωτόκολλα βιοασφάλειας. Τα περισσότερα βρίσκονται στην Ευρώπη, αν και είναι διασκορπισμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Ρωσία και διάφορες χώρες εκτός ΕΕ. Υπάρχουν 14 στη Βόρεια Αμερική και 13 στην Ασία. 

«Ένα από τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη μελέτη μας είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει κάποιου είδους συμφωνία μεταξύ των χωρών, έτσι ώστε να ακολουθούν όλες τα ίδια πρότυπα. Σήμερα αυτό εξαρτάται από την εκάστοτε χώρα», λέει η Φίλιππα Λέντζος ερευνήτρια βιοασφάλειας στο King’s College του Λονδίνου, μιλώντας αποκλειστικά στο ertnews.gr και την Εύη Τσιριγωτάκη

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παρέχει υποδείξεις και όχι κανόνες, με αποτέλεσμα κάθε χώρα να εφαρμόζει τους δικούς της κανόνες. Ωστόσο, λέει η ερευνήτρια, τα περισσότερα εργαστήρια (BSL-4) στην Ευρώπη, είναι διαγνωστικά και όχι ερευνητικά εργαστήρια τα οποία ερευνούν επικίνδυνους παθογόνους ιούς. 

Εργαστήριο Γουχάν – Shi Zhengli (AP)

Τα επίπεδα ασφάλειας στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν 

«Το εργαστήριο της Γουχάν λειτουργεί σύμφωνα με πρότυπα BSL4, αλλά υπάρχουν και άλλα εργαστήρια στο Ινστιτούτο Ιολογίας που δεν είναι BSL4, αλλά BSL2 και BSL3. Το εργαστήριο BSL4 βρίσκεται στην ίδια πανεπιστημιούπολη», εξηγεί η ερευνήτρια. 

Δεν είναι σαφές τι συνέβη, καθώς δεν μας δίνεται πλήρης πρόσβαση σε όλα τα αρχεία ή τις δημοσιεύσεις. Αυτό που φαίνεται να έχει συμβεί είναι ότι ένα μεγάλο μέρος των ερευνών για τον κορονοϊό έγινε σε εργαστήρια BSL2 και BSL3. Από ό,τι φαίνεται, η πιο αμφιλεγόμενη εργασία δεν έγινε σε εργαστήριο BSL4. 

«Κατά τη γνώμη μου, ο ιός μπορεί να διέφυγε από κάποιο εργαστήριο αλλά όχι απαραίτητα από το ινστιτούτο ιολογίας, καθώς υπάρχουν και άλλα εργαστήρια που μελετούν κορονοϊούς στη Γουχάν. Οπότε, ναι είναι πιθανό να προήλθε από κάποιο εργαστήριο και αυτή η θεωρία θα έπρεπε να είχε ληφθεί υπόψη σοβαρά από την αρχή, πριν από ενάμισι χρόνο, αλλά δυστυχώς δεν έγινε έτσι», λέει η Λέντζος. 

Παρόλα αυτά, δεν έχουμε αδιάσειστα στοιχεία για καμία από τις δυο θεωρίες. Αυτό που έχουμε τώρα είναι έμμεσες ενδείξεις που συνηγορούν υπέρ μιας πιθανής διαρροής από εργαστήριο, ενώ δεν έχουμε νέα στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι προήλθε από την φύση. Δεν έχουμε δει ενδείξεις για ενδιάμεσα ζώα, όπου ο ιός θα μπορούσε να έχει μεταπηδήσει από μια νυχτερίδα σε ένα ενδιάμεσο ζώο-ξενιστή και στη συνέχεια στον άνθρωπο. Ωστόσο, μερικές φορές χρειάζεται χρόνος για να το ανακαλύψουμε. 

«Πρέπει να έχουμε μια αξιόπιστη έρευνα. Μπορείτε να δείτε την επιρροή του Πεκίνου σε όλη τη διάρκεια της έρευνας και στα συμπεράσματα που προέκυψαν. Παρόλα αυτά δε νομίζω ότι μια νέα έρευνα θα καταλήξει σε νέα συμπεράσματα. Θα αποκτήσουμε περισσότερες πληροφορίες, αλλά δεν νομίζω ότι θα έχουμε μια οριστική απάντηση», λέει η ερευνήτρια. 

Έρευνα “Gain of Function” – Ποια πειράματα πρέπει να απαγορευθούν 

Το 2004, οι Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής των ΗΠΑ δημοσίευσαν μια έκθεση με τίτλο «Η βιοτεχνολογική έρευνα στην εποχή της τρομοκρατίας», στην οποία απαριθμούν επτά «πειράματα που προκαλούν ανησυχία» και θα πρέπει να απαγορευτούν. Πρόκειται για τα εξής: 

– Επίδειξη του τρόπου με τον οποίο μπορεί να καταστεί ένα εμβόλιο αναποτελεσματικό 

– Μεταβίβαση ανθεκτικότητας σε αντιβιοτικά ή αντιιικούς παράγοντες 

– Ενίσχυση της μολυσματικότητας ενός παθογόνου μικροβίου ή μετατροπή ενός μη μολυσματικού μικροβίου σε μολυσματικό 

– Αύξηση της μεταδοτικότητας ενός παθογόνου 

– Μεταβολή του εύρους ξενιστών ενός παθογόνου 

– Ενίσχυση της ικανότητας ενός παθογόνου να αποφεύγει διαγνωστικές ή ανιχνευτικές μεθόδους 

– «Οπλοποίηση» ενός βιολογικού παράγοντα ή μιας τοξίνης 

Ως απάντηση στην έκθεση αυτή, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) των ΗΠΑ δημιούργησαν την Εθνική Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή Βιοασφάλειας (NSABB), αλλά επέτρεψαν να συνεχιστεί η αμφιλεγόμενη έρευνα. 

Μια σειρά εργαστηριακών ατυχημάτων (Anthrax lab incident, CDC influenza lab incident, smallpox lab incident) ώθησε τα NIH το 2014 να σταματήσουν τη χρηματοδότηση της συγκεκριμένης έρευνας που αφορούσε ιούς που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε πανδημία, όπως η γρίπη και οι κορονοϊοί (π.χ. SARS και MERS). Όμως, τον Ιανουάριο του 2017, το μορατόριουμ άρθηκε αφού η NSABB κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα πειράματα ενέχουν μικρό κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια. 

Σύμφωνα με την Λόρα Καν, γιατρό και ερευνήτρια στον τομέα χάραξης πολιτικής, πολλά από τα μέλη του συμβουλίου ήταν «πολύ έμπειρα, ενεργά εμπλεκόμενα στην έρευνα». Με άλλα λόγια, υπήρχε σύγκρουση συμφερόντων. 

Το 2004, ένα άτομο στο Πεκίνο πέθανε από SARS-1 αφού η κόρη της, ιολόγος, μολύνθηκε σε ατύχημα στο εργαστήριο. Το περιστατικό αυτό δεν έλαβε χώρα σε εργαστήριο BSL-4, και ο SARS δεν κατατάσσεται στην κατηγορία των παθογόνων υψηλού κινδύνου. 

Η χρηματοδότηση του NIH για την έρευνα της EcoHealth Alliance, με τίτλο «Κατανόηση του κινδύνου εμφάνισης του κορονοϊού της νυχτερίδας», περιγράφει την έρευνα gain-of-function που δημιουργεί νέα γονιδιώματα κορονοϊών και τα χρησιμοποιεί για να μολύνει πειραματικά μια σειρά από κυτταρικές καλλιέργειες από διάφορα είδη ζώων έως και ανθρωποποιημένα ποντίκια. Το ερευνητικό έργο είχε χρηματοδότηση από τον Ιούνιο του 2014 έως τον Μάιο του 2019 και σύμφωνα με ένα άρθρο στο «Nature Medicine» πραγματοποιήθηκε σε εγκαταστάσεις επιπέδου βιοασφάλειας 3 (BSL 3). 

Τον Οκτώβριο του 2015, το Επιστημονικό Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Ακαδημιών (EASAC) στο οποίο είναι μέλος και η Ελλάδα – δημοσίευσε ένα έγγραφο 45 σελίδων σχετικά με τη συγκεκριμένη έρευνα και τη χρήση δυνητικά πανδημικών παθογόνων. Το έγγραφο ανέφερε ότι τα πρόσφατα πειράματα της GoF για την τροποποίηση της γρίπης των πτηνών H5N1 ήταν αμφιλεγόμενα λόγω των ανησυχιών σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στην ασφάλεια και την προστασία των ανθρώπων. 

Επικοινωνήσαμε με το EASAC το οποίο αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα της συγκεκριμένης έρευνας. 

Παρόλα αυτά και όπως εξηγεί η Φίλιππα Λέντζος, η ίδια η έρευνα δεν είναι μια ασυνήθιστη τεχνική στην ιολογία. Το θέμα προκύπτει όταν χρησιμοποιούνται επικίνδυνα παθογόνα. Συνήθως οι επιστήμονες πραγματοποιούν πειράματα για την απόκτηση κάποιου είδους λειτουργίας. Τις περισσότερες φορές αυτό που συμβαίνει, είναι απώλεια λειτουργίας. 

Από την άλλη, είναι η μόνη διαδικασία σήμερα που μπορεί και ξεκαθαρίζει ποια ιικά γονίδια ή πρωτεΐνες είναι υπεύθυνα για μία συγκεκριμένη λειτουργία. 

Θέματα βιοασφάλειας στα εργαστήρια της Γουχάν- Η έρευνα της ομάδας DRASTIC 

Μια ετερόκλητη ομάδα με το όνομα DRASTIC (“Decentralized Research via Autonomous Self-motivated Teams for Investigative Collaboration”) ερευνά το θέμα της προέλευσης του κορονοϊού. 

«Ξεκινήσαμε με περίπου 5 άτομα και τώρα έχουμε περίπου 26 βασικά μέλη τα οποία βρίσκονται σε πολλές διαφορετικές χώρες. Άλλα μέλη προτιμούν να παραμείνουν ανώνυμα, για παράδειγμα κάποιοι επιστήμονες και ιδιαίτερα εμπειρογνώμονες της Κίνας με τους οποίους συνεργαζόμαστε ανεπίσημα», λέει η ομάδα μέσω email μιλώντας στο ertnews.gr. 

Πειράματα που αφορούσαν τους βητακορονοϊούς των νυχτερίδων διεξήχθησαν σε λίγα μόνο εργαστήρια στη Γουχάν. Tουλάχιστον τρία εργαστήρια στο ινστιτούτο ιολογίας (WIV), το Κέντρο για την πρόληψη και τον έλεγχο ασθενειών της Γουχάν και το Πανεπιστήμιο, συμμετείχαν ενεργά σε μελέτες σχετικά με τους κορονοϊούς των νυχτερίδων και σε δραστηριότητες δειγματοληψίας νυχτερίδων χωρίς τη χρήση κατάλληλων Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) πριν την έλευση της πανδημίας. Μια έκθεση του 2019 που αναφέρεται στο θέμα της βιοασφάλειας των εργαστηρίων του Πανεπιστημίου της Γουχάν αποκαλύπτει ότι «υπάρχουν πολλά σκουπίδια στο εργαστήριο. Το εργαστήριο αποθηκεύει πολλά χαρτοκιβώτια, τα οποία είναι γεμάτα. Οι φοιτητές δεν φορούν εργαστηριακές ποδιές. Τα χημικά και τα οικιακά απόβλητα αναμειγνύονται». 

Αυτά τα ζητήματα βιοασφάλειας αναλύουν οι συγγραφείς με σχετικό άρθρο τους στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Biosafety and Biosecurity». Συγκεκριμένα, οι Guo κ.ά. επισημαίνουν ότι τα πειράματα σε ζώα που περιλαμβάνουν παράγοντες βαθμού κινδύνου 3, όπως ο SARS CoV, ο HIV, ο M.tb, ο H7N9 και η Brucella, θα πρέπει να διεξάγονται σε εργαστήριο ABSL3 λόγω της αυξημένης πιθανότητας μόλυνσης των εργαζομένων από τα ζώα. 

Οι συγγραφείς αναφέρουν ότι «υπάρχει έλλειψη προσωπικού για τη συντήρηση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού στα εργαστήρια ABSL-3» και ότι «θα πρέπει να λάβουμε μέτρα για τη διαχείριση της εργαστηριακής ασφάλειας, των εγκαταστάσεων, του εξοπλισμού και την εκπαίδευση του προσωπικού». 

Οι απόφοιτοι του Τμήματος Οικολογίας του Πανεπιστημίου της Γουχάν πραγματοποίησαν δειγματοληψία νυχτερίδων κατά τη διάρκεια μιας αποστολής έρευνας πεδίου από τις 18 Ιουνίου έως τις 16 Ιουλίου 2019, στις περιοχές Yunnan και Shenzhen. 

Είναι σαφές από τις φωτογραφίες της DRASTIC, ότι οι φοιτητές της έρευνας δεν φορούσαν τα κατάλληλα ΜΑΠ κατά την αλίευση και δειγματοληψία νυχτερίδων. 

Ο τομέας της βιοασφάλειας γεννήθηκε το 1984 με την ίδρυση της Αμερικανικής Ένωσης Βιολογικής Ασφάλειας (ABSA) και τη σύνταξη εγγράφων που προωθούσαν τις βέλτιστες πρακτικές. Επιπλέον, δημιουργήθηκαν οι επιτροπές για να επιβλέπουν θέματα βιοασφάλειας στον τομέα της έρευνας ανασυνδυασμένου DNA σε όλα τα ιδρύματα που λαμβάνουν χρηματοδότηση από τα NIH. Στις επιτροπές αυτές, θα πρέπει να συμμετέχουν επιστήμονες, εργαστηριακό προσωπικό και δύο μέλη της κοινότητας που δεν συνδέονται με τα ιδρύματα. 

Ωστόσο, υπάρχει μια αδυναμία σε αυτό το καθεστώς βιοασφάλειας, τονίζει η Καν, μέλος των DRASTIC. Δεν υπάρχουν συστήματα επιτήρησης των εργαστηριακών λοιμώξεων και, αν εμφανιστούν, δεν υπάρχουν υποχρεωτικοί μηχανισμοί για την ενημέρωση των κρατικών και τοπικών υγειονομικών αρχών σχετικά με τις λοιμώξεις αυτές. Οι εργαστηριακές λοιμώξεις δεν είναι «κοινοποιήσιμες» ασθένειες σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές των CDC, οπότε δεν αναφέρονται στους τοπικούς και πολιτειακούς αξιωματούχους υγείας. 

Ερευνητής του ΠΟΥ στο εργαστήριο της Γουχάν (AP)

Έλληνας ερευνητής: Αυτονόητο ότι τα πειράματα gain of function πρέπει να διεξάγονται στις υψηλότερες δυνατές συνθήκες ασφαλείας   

Τα πειράματα «gain of function» πραγματοποιούνται σε συνθήκες που ορίζονται νομοθετικά σε κάθε περιοχή και η αποδεκτή επιστημονική πρακτική είναι η πραγματοποίηση τους σε τέτοιες συνθήκες ασφαλείας που να εμποδίζουν τη διαρροή του μελετούμενου οργανισμού στο περιβάλλον, ενώ για παθογόνους οργανισμούς είναι σχεδόν αυτονόητο ότι η μελέτη τους πρέπει γίνεται στις υψηλότερες δυνατές συνθήκες ασφαλείας τόνισε μιλώντας στο ertnews.gr και τον Κώστα Δαβάνη, ο υπεύθυνος ερευνητής, στο εργαστήριο μελέτης πολυκυτταρικών συστημάτων, του Ινστιτούτο Friedrich Miescher της Βασιλείας στην Ελβετία Χαρίσιος Τσιαΐρης.   

 Υπογράμμισε πως τέτοια πειράματα αναφέρονται σε γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, όπου μελετάται η επάρκεια ενός γονιδίου για μια ιδιότητα. Συνήθως πρόκειται για προσθήκη αλληλουχίας DNA στο γονιδίωμα του οργανισμού η στοχευμένες μεταλλάξεις που αυξάνουν την παραγωγή ή την αποτελεσματικότητα κάποιων πρωτεΪνών.  

 Τα πειράματα αυτά, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι θεμελιώδη για τη μελέτη του ρόλου των γονιδίων και όπως είναι αναμενόμενο χρησιμοποιούνται στη γενετική μελέτη όλων των οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων και των ιών.  

 Ο Χ.Τσιαϊρης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την νομιμότητα των πειραμάτων σημείωσε πως τα πειράματα αυτά, ως γενική πρακτική και ανεξάρτητα από τους κορονοιούς, επιτρέπονται. Εφόσον όμως υπάρχουν σχετικοί νόμοι και κανονισμοί, τότε αυτοί ορίζουν το πλαίσιο, πέρα από την επιστημονική δεοντολογία. Αυτό σημαίνει, αν λάβει κανείς υπόψη του την νομοθεσία διαφόρων χωρών, ότι ειδικά για τους κορωνοιούς τέτοιου είδους μελέτες επιτρέπεται στην Κίνα, όμως σε άλλες χώρες όπως στις ΗΠΑ, την ΕΕ, και κάποιες ασιατικές χώρες η έρευνα απαγορεύεται ή διέπεται συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο.  

Ο Έλληνας ερευνητής τόνισε παράλληλα πως εάν και εφόσον διεξάγονταν τέτοιου είδους πειράματα στην Γουχάν, τότε η πρακτική που θα έπρεπε να έχει ακολουθηθεί  είναι η καταγραφή τους σε ένα βιβλίο ή αρχείο όπου περιγράφεται η διαδικασία βήμα προς βήμα, όπως τα υλικά, η προσέγγιση, και το αποτέλεσμα. Μια τέτοια πρακτική είναι τυποποιημένη και εφαρμόζεται σε όλο τον κόσμο.  

Τι είδους έλεγχος έγινε στο εργαστήριο της Γουχάν 

Η κινεζική πλευρά ωστόσο έχει αρνηθεί μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πολλούς ερευνητές, ότι διεξάγονταν πειράματα «gain of function» με τον Sars-Cov2 στο συγκεκριμένο εργαστήριο.  Σύμφωνα όμως με πολλούς άλλους επιστήμονες δεν έγινε από τους εμπειρογνώμονες του Π.Ο.Υ στην Κίνα, διεξοδική ανάλυση σε τέτοιου είδους βιβλία ή χώρους αποθήκευσης κορονοιών, στο παγκοσμίως γνωστό ιολογικό ινστιτούτο έρευνας κορονοϊών!!  

 Η παραδοχή αυτή ήρθε να ενισχυθεί και απο το έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Nature που τόνισε πως κατά τη διάρκεια της έρευνας για την προέλευση του ΠΟΥ στις αρχές του τρέχοντος έτους, οι ερευνητές του ιολογικού ινστιτούτου είπαν στους εμπειρογνώμονες του Π.Ο.Υ, ότι καλλιεργούσαν μόνο τρεις κορονοϊούς στο εργαστήριο και κανένας δεν είχε στενή σχέση με το SARS-CoV-2.  

Αν και οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να ελέγξουν του καταψύκτες στο ιολογικό ινστιτούτο για να επιβεβαιώσουν αυτές τις πληροφορίες, ο μικρός αριθμός γονιδιωμάτων και καλλιεργειών δεν προκαλεί έκπληξη στους ιολόγους. Επιπλέον, όταν οι ερευνητές θέλουν να μελετήσουν ή να τροποποιήσουν γενετικά τους ιούς, πρέπει να τους κρατήσουν ζωντανούς (ή συνθετικούς μιμητές τους), βρίσκοντας τα κατάλληλα ζωντανά ζωικά κύτταρα για να ζουν οι ιοί στο εργαστήριο, κάτι που μπορεί να είναι μια πρόκληση.  

 Η συζήτηση για την ασφάλεια των πειράματων «Gain of function» φουντώνει 

 Σε κάθε περίπτωση τα πειράματα κέρδους λειτουργίας, κατέληξε ο ερευνητής μοριακής βιολογίας, είναι ένα επιστημονικό εργαλείο και η χρήση τους είναι επιστημονικά και ηθικά απολύτως δικαιολογημένη. Ο τελικός στόχος που εξυπηρετούν μπορεί πάντα να γίνει αντικείμενο ηθικής ανάλυσης. Στην ερώτηση μάλιστα, όπως ανέφερε, αν «είναι ηθικά δικαιολογημένη η χρήση πυρηνικής ενέργειας;» είναι δύσκολο να δώσει κανείς μια απάντηση. Αντίστοιχα και για τη χρήση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.  

Πάντως σύμφωνα και με την διεθνή βιβλιογραφία, η έρευνα κέρδους-λειτουργίας στην ιολογία χρησιμοποιείται με σκοπό την καλύτερη κατανόηση των σημερινών και μελλοντικών πανδημιών. Ο όρος “κέρδος λειτουργίας” μερικές φορές εφαρμόζεται πιο στενά για να αναφέρεται σε “έρευνα που θα μπορούσε να επιτρέψει σε ένα πανδημικό πιθανό παθογόνο να αναπαραχθεί πιο γρήγορα ή να προκαλέσει περισσότερη βλάβη στον άνθρωπο ή σε άλλα στενά συνδεδεμένα θηλαστικά.”    

Ορισμένες μορφές έρευνας για τη βελτίωση της λειτουργίας ενέχουν όμως εγγενείς κινδύνους βιοασφάλειας και βιοασφάλειας, και επομένως αναφέρονται επίσης ως έρευνα ανησυχίας διπλής χρήσης. Για τον μετριασμό αυτών των κινδύνων, επιτρέποντας παράλληλα τα οφέλη μιας τέτοιας έρευνας, διάφορες κυβερνήσεις έδωσαν εντολή να ρυθμίζονται τα πειράματα υπό επιπρόσθετη εποπτεία από τα θεσμικά όργανα και από κυβερνητικούς οργανισμούς.  

Πολλά κενά στην θεωρία φυσικής προέλευσης του ιού  

Εν τω μεταξύ και ενώ συνεχίζεται η συζήτηση για πιθανή εργαστηριακή διαφυγή του ιού, και νέες αποκαλύψεις πυροδότησαν περαιτέρω την εντατικοποίηση των ερευνών. Οι παγκολίνοι και οι νυχτερίδες οι ύποπτοι ξενιστές της πανδημίας δεν πωλούνταν στην αγορά της Γουχάν  

 Παράλληλα με την εκτεταμένη έρευνα για την επιδημιολογία, την ιολογία και την ιατρική θεραπεία του SARS-CoV-2, είναι επίσης ζωτικής σημασίας να κατανοήσουμε καλύτερα κάθε ρόλο που μπορεί να διαδραμάτισε το παράνομο εμπόριο άγριων ζώων στην Κίνα, για την έναρξη αυτής της πανδημίας. Ωστόσο μπορεί να δώσει απαντήσεις και στο ενδεχόμενο διαρροής του ιού από εργαστήριοο καθώς οι παγκολίνοι και οι νυχτερίδες δεν πωλούνταν στην συγκεκριμένη αγορά.  

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature τα ευρήματά δείχνουν μεγάλο εύρος όσο και έκταση της εκμετάλλευσης άγριας πανίδας στις αγορές του Γουχάν, πριν από νέες απαγορεύσεις εμπορικών συναλλαγών που συνδέονται με το ξέσπασμα του COVID-19, παράλληλα με τις κακές συνθήκες υπό τις οποίες διατηρήθηκαν αυτά τα ζώα πριν από την πώληση. Κατά κύριο λόγο, η απουσία παγκολινών και νυχτερίδων, που δεν τρώγονται συνήθως στην Κεντρική Κίνα επιβεβαιώνει ότι οι πιγκολίνες είναι απίθανο να εμπλέκονται ως ξενιστές στο ξέσπασμα του COVID-19. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, διότι η εμπορία ζωντανών παγκολινών σταμάτησε σε μεγάλο βαθμό στην Κίνα.  

Και στα 17 καταστήματα που ερευνήθηκαν, οι πωλητές ανέφεραν 36.295 πωλήσεις που ανήκουν σε 38 είδη άγριων ζώων, κατά μέσο όρο 1170,81 ανά μήνα. Σχεδόν όλα τα ζώα πωλήθηκαν ζωντανά, και σε κλουβιά που στοιβάζονται και βρέθηκαν σε κακή κατάσταση. Τα περισσότερα καταστήματα προσέφεραν υπηρεσίες κρεοπωλείου, που πραγματοποιούνται επί τόπου, με σημαντικές επιπτώσεις στην υγιεινή των τροφίμων και την καλή διαβίωση των ζώων. Περίπου το 30% από 6 είδη θηλαστικών που επιθεωρήθηκαν είχαν υποστεί πληγές από πυροβολισμούς ή παγίδες, πράγμα που συνεπάγεται παράνομη άγρια περισυλλογή. Δεκατρία από τα 17 καταστήματα διέθεταν τις απαραίτητες άδειες για να πουλήσουν νόμιμα είδη άγριων ζώων για φαγητό. Παράλληλα τα ονόματα των ειδών δόθηκαν μόνο στα κινέζικα, χωρίς σαφή ταξινομική διωνυμική ονομασία. Κανένα από τα 17 καταστήματα δεν δημοσίευσε πιστοποιητικό καταγωγής ή πιστοποιητικό καραντίνας, επομένως όλο το εμπόριο άγριας ζωής ήταν θεμελιωδώς παράνομο.   

Τα ζώα που πωλήθηκαν στην αγορά της Γουχάν ήταν σχετικά ακριβά, αντιπροσωπεύοντας είδη διατροφής πολυτελείας, όχι φθηνό κρέας. Το 30% των θηλαστικών ήταν σαφώς άγρια, που αποδεικνύεται από πληγές παγίδευσης και πυροβολισμούς. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η άγρια ​​φύση θεωρείται η πηγή τουλάχιστον του 70% όλων των αναδυόμενων ασθενειών   

 Η Ιταλία ως πιθανή πηγή της πανδημίας  

 Έτσι μια νέα μελέτη του ΠΟΥ, σε 60 δείγματα ασθενών στην Ιταλία τον Οκτώβριο του 2019 θεωρείται πως διαθέτει εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να ανατρέψουν το ενδεχόμενο ο ιός να προέκυψε φυσικά ή από εργαστηριακή διαρροή στην Κίνα, αλλά να υπήρχε ήδη και στην Ευρώπη. Αν και ο πρώτος επίσημα καταγεγραμμένος ασθενής στην Ιταλία εντοπίστηκε στις 21 Φεβρουαρίου 2020 στην Λομβαρδία τα αποτελέσματα μιας έρευνας αντισωμάτων ανίχνευσαν θραύσματα του κορονοιού. Συγκεκριμένα οι Ιταλοί ερευνητές δημοσίευσαν για αυτό τα αποτελέσματά στο επιστημονικό περιοδικό Tumori Journal, αφού προηγούμενος είχαν εκλεχθεί σε εργαστήριο στο Ολλανδικό Πανεπιστήμιο Erasmus στο Ρότερνταμ. Τα δείγματα, είχαν ληφθεί από φαινομενικά υγιή άτομα που υποβλήθηκαν σε έλεγχο καρκίνου του πνεύμονα αποκαλύπτοντας ακριβώς αυτά αντισώματα κατά του SARS-CoV-2.   

Στα μισά από τα δείγματα, οι εν λόγω ασθενείς είχαν προφανώς ήδη νοσήσει απο την λοίμωξη της Covid 19 και έτσι δημιούργησαν αντισώματα. Μάλιστα, όπως έγραψε ο ιταλικό τύπος, Ιταλός επιστήμονας επέκρινε το γεγονός ότι καμία από τις προηγούμενες μελέτες δεν είχε «αμφισβητήσει ποτέ τη γεωγραφική προέλευση» εκφράζοντας μάλιστα σημαντικές αμφιβολίες για τη θεωρία της κινεζικής προέλευσης. Παραδέχτηκε ωστόσο ότι οι δοκιμές δεν μπορούν ακόμη να αποδείξουν σαφώς την πραγματική προέλευση του κορονοιού και τα αποτελέσματα είναι μόνο επιβεβαίωση της απόκρισης του οργανισμού των εξεταζόμενων ασθενών στον ιό. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ο κορονοϊός, ή ένας πολύ παρόμοιος, ίσως μια λιγότερο μεταδοτική παραλλαγή, κυκλοφόρησε εδώ στην Ιταλία τον Οκτώβριο.  

Εργαστήριο Γουχάν (AP)

  

Η θεωρία μετάδοσης μέσα από τα γουνοφόρα ζώα  

Μια όμως ακόμη διαφορετική διάσταση στην έρευνα για την προέλευση του ιού έδωσε μιλώντας στο ελβετικό περιοδικό Republic ο κορυφαίος Γερμανός ιολόγος Κρίστιαν Ντρόστεν δηλώνοντας πως η πιθανότερη εκδοχή προέλευσης του ιού είναι μέσα από εκτροφεία γουνοφόρων ζώων. Ο ίδιος τόνισε πως δεν έχει ακόμη επαρκή στοιχεία που να τεκμηριώνουν αυτή την υπόθεση, εκτός από την σαφώς αποδεδειγμένη και γνωστή προέλευση του Sars-Cov 1,  που έιναι ένας παρόμοιος ιός. Οι ιοί του ίδιου είδους κάνουν τα ίδια πράγματα και συχνά έχουν την ίδια προέλευση” ανέφερε χαρακτηριστικά  

 Στον Sars Cov1, οι ενδιάμεσοι ξενιστές ήταν σκύλοι ρακούν και γάτες που καθώς στην Κίνα, τα σκυλιά ρακούν εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται εκτενώς στη βιομηχανία γούνας. Τα άγρια ​​σκυλιά ρακούν που μπορεί να έχουν φάει νυχτερίδες, τα οποία θεωρούνται ως η πιο πιθανή προέλευση του Sars-CoV-2,  μπαίνουν επανειλημμένα στα εκτροφεία όπου θανατώνονται ζωντανά αφήνοντας  κραυγές θανάτου που δημιουργούν αερολύματα με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μπορούν στη συνέχεια να μολυνθούν από τον ιό, χωρίς όμως να υπάρχουν μελέτες για αυτή την διαδρομή. 

www.ertnews.gr



Το άρθρο Εργαστήριο Γουχάν: Ειδικοί καταγγέλλουν μη τήρηση των επιπέδων ασφάλειας στην έρευνα του ertnews.gr εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertnews.gr/eidiseis/epistimi/ergastirio-goychan-eidikoi-kataggelloyn-mi-tirisi-ton-epipedon-asfaleias-stin-ereyna-toy-ertnews-gr/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Εργαστήριο Γουχάν: Ειδικοί καταγγέλλουν μη τήρηση των επιπέδων ασφάλειας στην έρευνα του ertnews.gr Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">