Επαγγελματίες του τουρισμού, σε ορισμένα από τα πιο ελκυστικά παραθεριστικά σημεία της χώρας προσπαθούν να σταθούν όρθιοι αυτό το καλοκαίρι, σε συνθήκες εξόδου από την πανδημία. Μιλούν στο ertnews.gr για τις προσδοκίες και τις ανησυχίες τους, για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αλλά και τα όσα περιμένουν τους επισκέπτες που θα έρθουν.
Αλόννησος, Κώστας Ευσταθίου: Μόνο από θαύμα της τελευταίας στιγμής θα ανακάμψει η φετινή τουριστική σεζόν
της Φρόσως Παύλου
Ένα παγκοσμίου ενδιαφέροντος υποβρύχιο Μουσείο, το πρώτο της Ελλάδας, αυτό της Αλοννήσου και του Αρχαίου Ναυαγίου της Περιστέρας με τους χιλιάδες αμφορείς του 5ου αι. π.Χ θα μείνει υπό το φως της σκιάς και αυτό, το δεύτερο καλοκαίρι μετά τα εγκαίνιά του που έγιναν στις 3 Αυγούστου του 2020, λόγω της συνέχισης της πανδημίας.
Η Αλόννησος διεκδικεί να βρεθεί στο επίκεντρο του καταδυτικού τουρισμού, με το σπουδαίο ναυάγιο και το ενάλιο μουσείο, το θαλάσσιο πάρκο και μια φυσική ομορφιά με δεκάδες παρθένες παραλίες.
“Το ναυάγιο, και ευχαριστούμε την Εφορία Ενάλιων Αρχαιοτήτων, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Δήμο που εργάστηκαν σκληρά για να ανοίξει αυτό το πρώτο ναυάγιο και βέβαια μας έχουν υποσχεθεί ότι θα ανοίξουν και άλλα τέσσερα ναυάγια, οπότε θα γίνει ένα μεγάλο αρχαιολογικό καταδυτικό πάρκο, αυτό σε συνδυασμό με το θαλάσσιο πάρκο, το οποίο είναι μια τεράστια προστατευόμενη περιοχή, την μεγαλύτερη στη Μεσόγειο, θα δώσει πλέον σάρκα και οστά στο όνειρό μας και θα καταστήσει την Αλόννησο, μοναδικό προορισμό στον κόσμο. Ήδη αυτές οι ενέργειες έχουν λάβει παγκόσμια δημοσιότητα.Ήμασταν άτυχοι που πέσαμε σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση της πανδημίας, μιας κατάστασης με ανυπολόγιστες συνέπειες κοινωνικές και οικονομικές”, μας λέει ο Κώστας Ευσταθίου, επιχειρηματίας στον χώρο του γενικού τουρισμού και ιδιοκτήτης καταδυτικού κέντρου τα τελευταία 10 χρόνια.
Ο Κώστας Ευσταθίου γνωρίζει την Αλόννησο, το νησί του, σαν την παλάμη του, όπως καλά γνωρίζει και τον τομέα που δραστηριοποιείται και δηλώνει βαθιά προβληματισμένος για τις συνέπειες της πανδημίας, περιμένει μόνο από θαύμα της τελευταίας στιγμής να ανακάμψει η φετινή τουριστική σεζόν. Αισιοδοξεί όμως ότι δεν θα υπάρχει κορονοϊός του χρόνου το καλοκαίρι και έτσι να μπορέσουν να δούνε ξανά να ανθίζουν πολίτες και επιχειρήσεις, επιχειρήσεις και πολίτες, μέσα σε μια αρμονική σχέση προς όφελος όλων.
“Θέλουμε να σταθούμε στα πόδια μας και φέτος και από την νέα χρονιά, με την πίστη ότι ο κορονοϊός δεν θα μας απειλεί, να δουλέψουμε για να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο. Σήμερα στο νησί η τουριστική κίνηση είναι στο ναδίρ. Τα ξενοδοχεία δεν έχουν ανοίξει ακόμα, τα τουριστικά πρακτορεία επίσης, καθώς και οι τουριστικές επιχειρήσεις. Οι κρατήσεις για την ώρα δεν υπάρχουν. Ο Ιούνιος θα είναι ένας «νεκρός» μήνας για μας, αφού οι περισσότεροι έχουν ματαιώσει τις αφίξεις τους. Ήδη πολλοί συνεργάτες μας, tour operator έχουν ακυρώσει τα προγράμματά τους, όπως συνεργάτες από Δανία, Νορβηγία, ενώ η Αγγλία είναι κλειστή ως αγορά για μας και δεν ξέρουμε τι θα γίνει.
Για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο οι κρατήσεις από το εξωτερικό είναι ελάχιστες, ενώ ο Σεπτέμβριος φαίνεται ότι θα κινηθεί καλύτερα έχοντας ήδη αρκετές κρατήσεις. Από μόνος του ο Σεπτέμβριος δεν μπορεί να αλλάξει τη δύσκολη εικόνα, η οποία χωρίς να θέλω να είμαι απαισιόδοξος αναμένεται να είναι ίδια με την περσινή, εκτός κι αν γίνει το θαύμα της τελευταίας στιγμής”.
Η περσινή χρονιά ήταν κακή. Βέβαια μπορώ να πω πολλοί δύτες πήραν το θάρρος και ήρθαν να βουτήξουν για να δουν το ναυάγιο και μας έδωσαν θάρρος γιατί έμειναν πραγματικά έκπληκτοι. Φέτος αναμένουμε να δούμε τι θα γίνει. Πάντως και χωρίς αμφιβολία η ολοκλήρωση αυτού του έργου, θα βάλει την Αλόννησο στον παγκόσμιο καταδυτικό χάρτη και δίνοντας στο νησί μας μια παγκόσμια μοναδικότητα.
Αυτό σε συνδυασμό και με τη δημοσιότητα που παίρνει, ελπίζουμε του χρόνου να μην έχουμε πανδημία, και να φιλοξενήσουμε πάρα πολλούς επισκέπτες.
Ευχόμαστε αυτή η πληγή να κλείσει άμεσα. Εμείς θα υπομείνουμε και αυτή τη σεζόν, έχοντας τα μάτια μας στην επόμενη…”, καταλήγει ο κ. Ευσταθίου.
Κέρκυρα, Παντελής Γιαννούλης: Παλεύουμε μήπως βγάλουμε έστω τα έξοδα
του Γιάννη Ανδριώτη
Πρωτόγνωρη η κατάσταση το 2020, άγραφος χάρτης το 2021 για τις μικρές τουριστικές επιχειρήσεις της παλιάς πόλης της Κέρκυρας, τα μικρομάγαζα με τουριστικά είδη, κοσμήματα και ενθύμια που αναπολούν άλλες εποχές αλλά βλέπουν με μεγάλη ανησυχία να έρχεται μία δεύτερη χρονιά στην οποία, για την ώρα, το μόνο που προσπαθούν είναι να μπαίνουν στα ταμεία τουλάχιστον τα χρήματα για τα καθημερινά έξοδα της επιχείρησης.
“Η περσινή χρονιά έφερε μία πρωτόγνωρη για όλο τον πλανήτη κατάσταση, πόσο μάλλον για τον επαγγελματικό κόσμο και τον τουρισμό”, μας λέει ο Παντελής Γιαννούλης, ιδιοκτήτης τουριστικού καταστήματος με κοσμήματα σε μία από τις πιο τουριστικές περιοχές του ιστορικού κέντρου της Κέρκυρας, με ζωγραφισμένη την αγωνία στο πρόσωπό του, απόλυτα διακρινόμενη παρά τη μάσκα.
“Δυστυχώς, στο κομμάτι του εμπορίου στην Κέρκυρα όσον αφορά τις οικονομικές συνέπειες, περάσαμε πέρσι ένα καλοκαίρι «λειψό» με μία τουριστική αγορά που λειτούργησε μόλις τρεις μήνες, με φόβο, με άγχος, ανασφάλεια και τον κίνδυνο να υπάρχουν επιπλέον κρούσματα. Όλα αυτά συνέτειναν στο αρνητικό πρόσημο με το έτος να κλείνει με τα έξοδα ψηλά και τα ταμεία λειψά… Τα μέτρα στήριξης ήταν περιορισμένα, η πολιτεία και τα αρμόδια υπουργεία θα έπρεπε να φανούν πιο γενναιόδωροι κυρίως στο κομμάτι των τουριστικών εποχικών επιχειρήσεων”, τονίζει ο κ. Γιαννούλης.
“Ανοίγουμε το 2021 και η ψυχολογία μας είναι δυστυχώς πολύ χαμηλή. Και η ψυχολογία είναι το Α και το Ω. Κρατάμε μικρό καλάθι. Όλοι οι συνάδελφοι, γείτονες, άλλες περιοχές, όλος ο κόσμος του τουρισμού ζούμε με την αγωνία αν θα έρθουν οι τουρίστες, τι βαλάντια θα έχουν, ποια αγοραστική δυνατότητα. Αν καταφέρουμε σε πρώτη φάση να ισοσκελίσουμε τουλάχιστον τα έξοδα με τα έσοδα θα… κάνουμε το σταυρό μας! Στόχος μας να είναι έστω σε πρώτη φάση βιώσιμη η επιχείρηση. Φτάσαμε σε σημείο να παρακαλάμε να φτάσουμε τη σχέση στα έσοδα με τα έξοδα στο 0 και από εκεί και πέρα, ό,τι φέρει ο Θεός…
Μέχρι στιγμής είναι πολύ μετρημένα τα πράγματα. Ο κόσμος είναι διστακτικός, φοβικός. Ίσως να φταίει η αύξηση των κρουσμάτων, ίσως φταίει ότι οι οικονομικές συνθήκες και στις χώρες των τουριστών μας δεν είναι στην καλύτερή τους φάση… Και φοβόμαστε και εμείς και οι τουρίστες αν θα υπάρξει τέταρτο κύμα πανδημίας. Οι άνθρωποι αυτοί δεν γνωρίζουν τι θα βρουν πίσω όταν γυρίσουν και πως θα περάσουν το χειμώνα…
Ο μέσος όρος εισπράξεων σε ένα κατάστημα τουριστικής περιοχής δυστυχώς, κυμαίνεται από 20 έως 50 ευρώ αυτή τη στιγμή. Τζίρος. Καταλαβαίνετε ότι με αυτά τα ποσά μπαίνουμε καθημερινά μέσα… Αλλά προσδοκάμε να βελτιωθούν τα πράγματα, να ανοίξει και η αγορά της Μ. Βρετανίας, καθώς έχουν και μία μεγαλύτερη αγοραστική ικανότητα και ξανασώσουν οι φίλοι μας οι Άγγλοι και πάλι την παρτίδα…”
Ζάκυνθος, Διονύσης Ακτύπης: Θα απαιτηθεί πολύ μεγάλο διάστημα για να φτάσουμε στα επίπεδα του 2019
του Σάκη Νέγκα
Αρκετές είναι οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι ιδιοκτήτες των επαγγελματικών τουριστικών σκαφών της Βόρειας Ζακύνθου, σύμφωνα με δηλώσεις στην ΕΡΤ Ζακύνθου, του πρόεδρου του Συλλόγου τους, Διονύση Ακτύπη. Όπως τόνισε ο ίδιος, ειδικά πέρυσι το καλοκαίρι υπήρξε αισθητή μείωση των επισκεπτών στο νησί και άρα των επιβατών που με τα σκάφη από την περιοχή του Αγίου Νικολάου Βολιμών περιηγούνται στην πασίγνωστη περιοχή και παραλία του «Ναυαγίου».
Με τη σεζόν χρονικά σημαντικά περιορισμένη και με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που περιόριζαν κατά πολύ την πληρότητα, επιβαρύνθηκαν οικονομικά οι επιχειρηματίες και οι οικογένειές τους, που ζουν κυρίως από τον τουρισμό, σε συνδυασμό με τη μεγάλη απώλεια των εσόδων τους.
Όπως, ωστόσο, ανέφερε ο κ. Ακτύπης, φέτος, με τη χαλάρωση των μέτρων και το άνοιγμα του τουρισμού αρκετά νωρίτερα από πέρυσι και εν αναμονή και των Βρετανών επισκεπτών, και ενώ στην παρούσα φάση οι περισσότεροι τουρίστες στο νησί είναι οι Πολωνοί, όλα δείχνουν πως η σεζόν θα κυλήσει πολύ καλύτερα σε σχέση με πέρυσι και θα αναπληρωθεί ένα μέρος των απωλειών σε πελάτες και έσοδα για την τοπική οικονομία.
Παρόλα αυτά, πρόσθεσε πως θα απαιτηθεί πολύ μεγάλο διάστημα για να φτάσουμε στα επίπεδα του 2019.
Το «Ναυάγιο» αποτελεί «σήμα κατατεθέν» όχι μόνο για τον τουρισμό της Ζακύνθου, αλλά και όλης της Ελλάδας, όμως δυστυχώς, όπως είπε ο κ. Ακτύπης, “δεν παρουσιάζει την πρέπουσα εικόνα, κυρίως στο χερσαίο κομμάτι, όπου και τίθεται θέμα ασφάλειας των επισκεπτών, καθώς στο θαλάσσιο κομμάτι, δεν υπάρχουν ατυχήματα, ενώ και το πλοιάριο που υπάρχει στην παραλία και λειτουργεί σαν αξιοθέατο, κοντεύει να…εξαφανιστεί από το πέρασμα του χρόνου και την έλλειψη συντήρησης. Και επειδή υπάρχει και το θέμα με το ιδιοκτησιακό και η εμπλοκή του Δήμου, της τοπικής εκκλησίας και όχι μόνο, ο σύλλογος των επαγγελματιών τουριστικών σκαφών της Βόρειας Ζακύνθου είναι υπέρ της σύστασης φορέα διαχείρισης της περιοχής και της σχετικής πρωτοβουλίας του υπουργείου Τουρισμού για να αποκτήσει η περιοχή την εικόνα που της αξίζει και αν χρειαστεί να υπάρξει και ένα αντίτιμο για τους επισκέπτες που θα είναι ανταποδοτικό για τις παρεχόμενες προς αυτούς υπηρεσίες”.
Λέσβος, “Αντώνης στο Καγιάνι”: Περάσαμε δύσκολα, αλλά είμαστε εδώ με χαμόγελο και αισιοδοξία
της Δήμητρας Λαχουρή
“Πριν ξεκινήσει η καραντίνα, η μέρα μου ήταν γεμάτη, έβλεπα καθημερινά πάνω από 200 ανθρώπους, ντόπιους και ξένους πελάτες, παραγωγούς, εργαζόμενους, φίλους μας”, λέει ο ιδιοκτήτης ενός εκ των δημοφιλέστερων ουζερί παλιάς κοπής, σημείο αναφοράς στο Καγιάνι και στη Λέσβο, ο Αντώνης Κωσταράς, που όλοι τον γνωρίζουν με το μικρό του όνομα.
Δεν υπήρχε περίπτωση να έρθεις στη Λέσβο για διακοπές και να μην επισκεφθείς το Ουζερί – Μεζεδοπωλείο του “Αντώνη στο Καγιάνι” ένα σπουδαίο brand αυτού του νησιού, όπου εκτός από τους πεντανόστιμους μεζέδες σε μάγευε η θέα της μεγάλης τζαμαρίας από όπου μπορούσες να αγναντεύεις όλη την πόλη της Μυτιλήνης και τα απέναντι Μικρασιατικά παράλια.
Πάντα ήταν εκεί να σε υποδεχθεί με το πλατύ και γεμάτο καλοσύνη χαμόγελο και να σε ξεμυαλίσει με τις γεύσεις και την ποικιλία ούζων που διαθέτει η κάβα του, οδηγώντας σέ σε μια εμπειρία γευστικής μέθεξης.
“Μπορείς να φανταστείς τι σοκ ήταν για τους επαγγελματίες αυτό που συνέβη; Από τη μια στιγμή στην άλλη άλλαξε η ζωή μου. Τα περιοριστικά μέτρα έπρεπε να επιβληθούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όμως οι 6,5 μήνες που ήμασταν κλειστά ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος, με πολλά αναπάντητα ερωτήματα, όπως τι κάνω τώρα…τι θα γίνουν οι εργαζόμενοι…οι πελάτες μου, πώς θα ανταποκριθώ στις υποχρεώσεις μου, μιας και ο τζίρος έπεσε κατακόρυφα. Ανησυχία, στεναχώρια και ψυχολογική επιβάρυνση. Η κυβέρνηση πήρε μέτρα και έκανε φιλότιμες προσπάθειες να αντιμετωπίσει την κατάσταση αλλά ήταν και είναι απολύτως αδύνατον να εφαρμόσει ακριβοδίκαια μέτρα σε όλες τις κατηγορίες των επαγγελματιών. Περάσαμε πολύ δύσκολα”, λέει ο Αντώνης, δίνοντας μου την αίσθηση ότι αυτά που έχει στο μυαλό του είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μοιράζεται μαζί μας.
“Από νωρίς το πρωί οι ρυθμοί στην κουζίνα ήταν πυρετώδεις, να επιλέξω τις καλύτερες πρώτες ύλες, και μετά να φτιάξουμε μοναδικά γευστικά πιάτα και μεζεκλίκια…Ο παππούς μου ήταν καφετζής, βρήκα το καφενείο από εκείνον και τον πατέρα μου και σιγά – σιγά εξελίχθηκε σε γαστρονομικό στέκι για ντόπιους αλλά και ξένους τουρίστες που γίνονται οι καλύτεροι διαφημιστές της Λέσβου στον τόπο τους”, μάς είπε περιγράφοντας μια τυπική του ημέρα.
Πολιτικοί, Πανεπιστημιακοί, ξένοι επισκέπτες από πολλές χώρες του κόσμου, ντόπιοι παραμένουν εδώ και 31 χρόνια σταθεροί πελάτες του γιατί ο Αντώνης έχει την ίδια έγνοια για όλους. Να τους προσφέρει το καλύτερο της κουζίνας του…
Γκουζλεμέδες, σαρδέλα παστή, γαύρος μαρινάτος, μπεκρί μεζέ και μετά τα γλυκά του κουταλιού που με μεράκι φτιάχνει η μαμά του η κυρία Αναστασία.
“Με το άνοιγμα της εστίασης είναι πάλι σε εγρήγορση… Οι άνθρωποι νοιώθουν κουμπωμένοι ακόμα μας λέει και προσθέτει το κατανοώ γιατί ήταν και είναι μια δύσκολη περίοδος για όλους. Σιγά – σιγά θα μπούμε στην κανονικότητα. Ο κόσμος πρέπει να νοιώθει ασφαλής, γιατί τηρούμε όλα τα πρωτόκολλα αλλά και γιατί προτεραιότητά μας είναι ή άνεσή του και το αίσθημα ασφάλειας για όσο χρόνο μείνει στην ταβέρνα.
Θα περάσει αρκετός χρόνος για να επανέλθουμε, αλλά εδώ θα είμαστε με χαμόγελο, αισιοδοξία και μοναδικά πιάτα για να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη των πελατών μας και να κάνουμε γνωστή τη Λέσβο σε όλο τον κόσμο”, κατέληξε.
Μύκονος, Φάνης Πουλημάς: Είναι άλλη μια ψυχοφθόρα τουριστική σεζόν
της Δάφνης Σκαλιώνη
Αλώβητο δεν βγήκε από την πανδημία φυσικά ούτε το κοσμοπολίτικο νησί της Μυκόνου, γνωστό για τη νυχτερινή ζωή, αλλά και για τις πολλές υπέροχες παραλίες, την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, τη γαστρονομία, τα ιστορικά αξιοθέατα και ένα από τα πιο όμορφα ηλιοβασιλέματα.
«Ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος τόσο σε επίπεδο βιωσιμότητας των επιχειρήσεων του κλάδου μας όσο σε ψυχολογικό επίπεδο», λέει στο ertnews.gr ο επιχειρηματίας Φάνης Πουλημάς, συνιδρυτής της εταιρείας Hostlab, που δραστηριοποιείται στον χώρο των ενοικιαζόμενων καταλυμάτων στο νησί.
“Οι παράπλευρες απώλειες ήταν πολλές και ίσως ο τουρισμός κάνει πολύ καιρό να επανέλθει στα επίπεδα που ήταν πριν την πανδημία”, συνεχίζει. “Καταρχήν, πέρυσι τον Φεβρουάριο που έκανε την εμφάνιση της η πανδημία, σε μια νύχτα ακυρώθηκαν όλες οι κρατήσεις μιας πολλά υποσχόμενης τουριστικής σεζόν. Επιστροφές χρημάτων σε ταξιδιώτες, που έκαναν τις επιχειρήσεις του κλάδου μας να έχουν μεγάλο πρόβλημα βιωσιμότητας”.
Όπως επισημαίνει ο κ. Πουλημάς, “Η κυβέρνηση βοήθησε πολύ με τα μέτρα στήριξης, αλλά το κακό είχε ήδη γίνει και υπήρξε μεγάλη έλλειψη ρευστότητας. Η αναστολή εργασίας έφερε προβλήματα και στο προσωπικό του κλάδου, μιας και το επίδομα των 534€ για μεγάλο χρονικό διάστημα έκανε τους υπαλλήλους να κινηθούν προς άλλους κλάδους που δεν είχαν αναστολή”.
Δεν ήταν μόνο οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων που ζημιώθηκαν. “Υπήρξαν τριγμοί φυσικά και σε πολλές επιχειρήσεις που δεν έχουν ιδιοκτησία, αλλά νοικιάζουν τα καταλύματα από τους ιδιοκτήτες, μιας στην αρχή η μείωση ενοικίου κατά 60% του συνόλου του μισθώματος και στη συνέχεια η κάλυψη 100% των ενοικίων, δημιούργησε τριγμούς στις σχέσεις, μιας και όλη αυτή η νέα πραγματικότητα έφερε νέους νόμους στους λογιστές με μεγάλες καθυστερήσεις και στις δηλώσεις covid αλλά και στην πληρωμή των ενοικίων τους”.
“Αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση έφερε στα όρια του όλον τον κλάδο, με ένα κλίμα αβεβαιότητας“, υπογραμμίζει ο κ. Πουλημάς. “Ο κλάδος μας από αναγκαιότητα έγινε είδος πολυτελείας. Το ντόμινο που έφερε στην παγκόσμια οικονομία ήταν μεγάλο με τεράστιες ζημιές. Η μικρή ανάσα που πήραμε πέρυσι τον Ιούλιο μέχρι το τέλος Οκτωβρίου που κάποιοι από εμάς λειτούργησαν έφερε μια μικρή οικονομική ενίσχυση και μια μικρή ηλιαχτίδα αισιοδοξίας, αλλά στην ουσία δεν ήταν τίποτα άλλο από ένα παυσίπονο”.
Όσο για τις προσδοκίες του από την φετινή σεζόν:
“Δεν μπορούμε να περιμένουμε θαύματα. Είναι άλλη μια ψυχοφθόρα τουριστική σεζόν, που όσο καλά και να έχεις προετοιμαστεί και όσα μέτρα να έχεις πάρει, από την μια στιγμή στην άλλη το σκηνικό μπορεί να αλλάξει, μιας και εξαρτόμαστε από την επιδημιολογική κατάσταση της κάθε χώρας αλλά και των ταξιδιωτών. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να έχει κλείσει διακοπές και να προσβληθεί από τον ιό λίγες μέρες πριν, αυτός ή κάποιος δικός του άνθρωπος. Επίσης, μια χώρα ή ένας προορισμός που ήταν ασφαλής να έχει μεγάλη διασπορά με αποτέλεσμα από την πράσινη ζώνη να βρεθεί στην κόκκινη και να ακυρωθούν πτήσεις και ταξίδια.
Είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι πολλοί πλέον έχουν εμβολιαστεί, αλλά ας μην κρυβόμαστε, η ανοσία έρχεται εβδομάδες μετά και από την δεύτερη δόση. Ευελπιστούμε να βγούμε γρήγορα από αυτόν τον εφιάλτη, πρώτα από όλα υγιείς, και στο τέλος να κάνουμε ταμείο, να χαράξουμε καινούριες στρατηγικές και να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες”, καταλήγει ο κ. Πουλημάς.
Ρόδος, Γιάννης Χατζηκέλης: Θα χρειαστούμε περίπου 2 χρόνια για να ορθοποδήσουμε
της Μαριέτας Γαβριλιώτη
«Αυτό που βιώσαμε ήταν ένας εφιάλτης. Έχουμε όμως την αισιοδοξία ότι φέτος τα πράγματα θα πάνε καλύτερα». Παρά τους δύσκολους μήνες που προηγήθηκαν, ο Γιάννης Χατζηκέλης, ιδιοκτήτης μιας από τις πιο γνωστές ψαροταβέρνες της Ρόδου, δεν χάνει το χαμόγελο του.
Η ψαροταβέρνα «Χατζηκέλης» λειτουργεί από το 1982 στην Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, σε ένα προνομιακό σημείο, απέναντι από την Παναγία του Μπούργκου, ή αλλιώς την «Κομμένη Παναγιά». Ο ίδιος ανέλαβε το 1992 το κατάστημα που έφτιαξε ο πατέρας του και το λειτουργεί όλον το χρόνο, αναζητώντας πάντα καλές πρώτες ύλες και νέες συνταγές.
Από τις 3 Μαΐου, που επαναλειτούργησε η εστίαση, ο Γιάννης βρίσκεται στο μαγαζί του, έτοιμος πάντα να υποδεχθεί τους ντόπιους, μόνιμους πελάτες του, αλλά και τους τουρίστες που άρχισαν δειλά-δειλά να κάνουν την εμφάνιση τους στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου.
«Μόλις βγήκαμε από το εξάμηνο lock down, αλλά στην πραγματικότητα εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο βιώνουμε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, γιατί υπήρξε το πρώτο lock down, αλλά και το περσινό καλοκαίρι που δεν ήταν καθόλου καλό. Βρεθήκαμε ξαφνικά τον χειμώνα χωρίς έσοδα, να περιμένουμε επιστρεπτέες και μη επιστρεπτέες προκαταβολές για να ζήσουμε. Βοηθηθήκαμε, αλλά όχι όσο θα θέλαμε. Οι υποχρεώσεις έχουν μείνει πίσω, τώρα προστίθενται τα τρέχοντα έξοδα της επιχείρησης και πιστεύω ότι θα χρειαστούμε περίπου 2 χρόνια για να ορθοποδήσουμε» λέει στην ΕΡΤ.
Μετά το εξάμηνο κλείσιμο, οι πρώτοι πελάτες του μαγαζιού ήταν φυσικά οι Ροδίτες, στους οποίους ούτως ή άλλως απευθύνεται σταθερά όλα αυτά τα χρόνια. «Ο κόσμος είχε ανάγκη να βγει έξω μετά από τόσους μήνες που στερήθηκε τη διασκέδαση. Τις πρώτες μέρες είχαμε δουλειά. Αυτό όμως δεν κράτησε πολύ, γιατί ο κόσμος είναι σφιγμένος» μας εξηγεί.
Όμως ο άνθρωπος έχει μάθει να αγωνίζεται, να ελπίζει, να αισιοδοξεί: «Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια ανάκαμψη, βλέπουμε κάποιους τουρίστες. Πιστεύω ότι ο Ιούλιος, ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος θα είναι καλοί μήνες. Έχουμε χάσει βέβαια τους πρώτους μήνες της σεζόν και δεν ξέρουμε τι θα γίνει μετά τον Σεπτέμβριο» τονίζει, αφού όλα είναι εξαιρετικά αβέβαια και η σεζόν θεωρείται ότι θα έχει ως κύριο χαρακτηριστικό το «last minute”.
Πάντως τόσο ο ίδιος, όσο και πολλοί επιχειρηματίες της Ρόδου που εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα από τον τουρισμό, εκτιμούν ότι η φετινή σεζόν θα είναι καλή αν φθάσει το 50% της κίνησης του 2019, που ήταν η χρονιά ρεκόρ για το νησί του Ήλιου.
«Ας είμαστε αισιόδοξοι ότι φέτος τα πράγματα θα πάνε καλύτερα» λέει ο Γιάννης χαμογελαστά, την ώρα που ετοιμάζεται να μπει στην κουζίνα για να καταπιαστεί με τα ψάρια και τα θαλασσινά του.
Χανιά, Πέτρος Ζόρντος: «Ήταν δύσκολη περίοδος η προηγούμενη αλλά είμαι αισιόδοξος»
της Σοφίας Θεοδωράκη
Ένα από τα πιο παλιά και αγαπημένα (από ντόπιους, αλλά και ξένους επισκέπτες) μπαρ στα Χανιά είναι το jazz bar Fagotto, στην οδό Αγγέλου στην Παλιά Πόλη. Το Fagotto στεγάζεται σε ένα πανέμορφο βενετσιάνικο κτίριο του 15ου αιώνα, στην καρδιά της παλιάς πόλης των Χανίων. Κατασκευάστηκε το 1560 και πρόκειται για έναν ημιυπόγειο, ημικυλινδρικό, χώρο στην παλιά πόλη. Ο πρώτος όροφος, λειτουργούσε ως διοικητήριο των Ενετών, ενώ στον ημιυπόγειο χώρο υπήρχαν κρατητήρια.
Το μπαρ ξεκίνησε να λειτουργεί το 1978 και είναι ένα από τα πρώτα αυθεντικά jazz bar της Ελλάδος και ίσως το παλαιότερο εν ενεργεία αυτή τη στιγμή στη χώρα! Από το 1987, «ψυχή» του μπαρ είναι ο κ. Πέτρος Ζορντός, που εγκατέλειψε την Κερατέα και τις σπουδές στη Γεωπονική, για να κυνηγήσει τα όνειρά του στα Χανιά. Από το 2000, μαζί του, στο «τιμόνι» του μπαρ, είναι και ο κ. Γιώργος Σκουλούδης. Το Fagotto λειτουργεί χειμώνα – καλοκαίρι και αποτελεί πόλο έλξης για ντόπιους και ξένους.
Όλα τα προηγούμενα χρόνια έχουν φιλοξενηθεί αμέτρητα live στη σκηνή του Fagotto, με βραδιές μπλουζ, τζαζ, ροκ, αλλά έχουν υπάρξει και σποραδικές ζωντανές εμφανίσεις Κρητικών καλλιτεχνών. Πολλοί γνωστοί Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες έχουν παίξει μουσική στο ιστορικό μπαρ, ενώ το έχουν επισκεφτεί και γνωστοί πολιτικοί όπως ο Ούλωφ Πάλμε, ο Αντώνης Τρίτσης , ο Γιώργος Παπανδρέου και άλλοι. Αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται και μια μικρού μήκους ταινία από τη Λέσχη Κινηματογράφου Χανίων (Chania Film Festival) με θέμα την ιστορία του μπαρ.
Ο κ. Ζορντός περιγράφει ως πολύ δύσκολη την περίοδο της πανδημίας, ειδικά για ένα μαγαζί, που τα τελευταία σχεδόν 40 χρόνια, δεν έκλεισε ποτέ. «Όλα ήταν πολύ δύσκολα και σε ψυχολογικό και σε οικονομικό επίπεδο. Μπορείτε να φανταστείτε ότι κλείστηκα στο σπίτι μου μετά από 35 χρόνια στο μπαρ;» τονίζει…
Παράλληλα υπήρχαν και τα οικονομικά προβλήματα. «Είναι πολύ εύκολο να κλείσεις ένα μαγαζί, αλλά είναι πολύ δύσκολο να ξανανοίξει και να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς. Ειδικά σε αυτήν την τελευταία επανεκκίνηση, όπου δεν μπορούμε να παίξουμε μουσική». «Ποιο λόγο ύπαρξης έχει ένα μαγαζί όπως το Fagotto, χωρίς μουσική;» αναρωτιέται ο Πέτρος Ζορντός.
Ο ιδιοκτήτης του γνωστού Χανιώτικου μπαρ δηλώνει, ωστόσο, αισιόδοξος:
«Τα Χανιά είναι μια πολύ τουριστική πόλη και δεν θα έχουμε πρόβλημα. Καθώς προχωρούν οι εμβολιασμοί, θα έρχεται περισσότερος κόσμος. Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος αναμένεται να είναι καλοί μήνες με πολλή κίνηση», λέει ο κ. Ζορντός, ενώ μεγάλες είναι και οι προσδοκίες για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, που παραδοσιακά θεωρούνται καλοί μήνες για τα Χανιά, ωστόσο φέτος λόγω των συνθηκών, αναμένεται αύξηση των επισκεπτών από ξένες χώρες, τους φθινοπωρινούς μήνες.
Ο κ. Ζορντός δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους Χανιώτες για τη στήριξή τους στο Fagotto, όλο αυτό το διάστημα και κυρίως το τελευταίο, που επιμένουν να περνούν τα βράδια τους στο μπαρ, έστω και χωρίς μουσική.
www.ertnews.gr
Το άρθρο Έρευνα ertnews.gr: Οι επαγγελματίες του τουρισμού ποντάρουν στον Σεπτέμβριο εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.
source https://www.ertnews.gr/eidiseis/mono-sto-ertgr/ereyna-ertnews-gr-sta-oria-toy-o-toyristikos-klados-sygkratimena-aisiodoxoi-gia-ti-fetini-sezon-oi-epicheirimaties-se-oli-ti-chora/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου