ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

ΔΕΘ – Αλ. Τσίπρας: “Νέα αρχή” – Αποκομματικοποίηση του κράτους και κατώτατος μισθός 800 ευρώ (video)

Κάλεσμα για μια νέα αρχή με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ παρουσιάζοντας το σχέδιο διακυβέρνησης και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την προοπτική της χώρας, εξαπολύοντας ταυτόχρονα δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε έμφαση, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση της υγείας και της εκπαίδευσης, την αλλαγή της εργασιακής νομοθεσίας και την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Δείτε απόσπασμα

Περιέγραψε την ανασφάλεια στην εργασία και το μισθό, στη σύνταξη και την υγειονομική περίθαλψη, στις σπουδές ως το κυρίαρχο συναίσθημα των πολιτών. «Την κοινωνική ανασφάλεια την αυξάνει η πολιτική της κυβέρνησης που διευρύνει ραγδαία τις κοινωνικές ανισότητες. Χρειάζεται επιστροφή της πολιτικής και τολμηρές αποφάσεις», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από το βήμα της ΔΕΘ και σημείωσε:

«Η πατρίδα έχει ανάγκη από μία νέα αρχή με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή, μία νέα αρχή για το κράτος και την διακυβέρνηση και για την οικονομία και το παραγωγικό μοντέλο». «Απαιτείται μία ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση που θα κλείσει τις πληγές που άνοιξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη είπε, τονίζοντας πως χρειάζεται επιστροφή της πολιτικής έναντι της επικοινωνίας καθώς κανένα επικοινωνιακό τέχνασμα δεν μπορεί να καλύψει το κενό που υπάρχει με την κοινωνία.

“Ο Πρωθυπουργός εξαπάτησε τη μεσαία τάξη”

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για ακραία μεροληπτική πολιτική για τα συμφέροντα των ισχυρών, σημειώνοντας πως η ιδέα ότι η κοινωνία θα προοδεύσει εάν οι πλούσιοι γίνουν πλουσιότεροι είναι η αιτία της σημερινής παρακμής.

«Κάποιοι γεννήθηκαν πορφυρογέννητοι και δεν προσπάθησαν ποτέ. Η Ελλάδα δεν χτίστηκε από αυτούς που ακόμη και τώρα βγάζουν τα λεφτά τους σε offshore για να μην φορολογούνται. Η Ελλάδα φτιάχτηκε από τους ανθρώπους του μόχθου και της παραγωγής», ανέφερε στην συνέχεια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Συνεχίζοντας ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «εξαπάτησε τη μεσαία τάξη» και εξήγησε: «Η μεσαία τάξη δεν είναι οι συνδαιτυμόνες του κ. Μητσοτάκη. Οι λιγότεροι φόροι έγιναν λιγότερα χρήματα. Οι καλύτερες δουλειές έγιναν κακοπληρωμένες δουλειές, η ασφάλεια έγινε γενικευμένη ανασφάλεια».

«Κάθε μέρα που περνά ο κ. Μητσοτάκης κάνει πιο δύσκολη τη ζωή περισσότερων ανθρώπων δυναμώνοντας τον άνεμο της κοινωνικής αποδοκιμασίας και οργής που πρέπει να μεταβληθεί σε θετική δύναμη για αλλαγή» είπε.

«Στην εποχή των πολλαπλών κρίσεων δεν μπορούμε να προχωρήσουμε όπως πριν. Η πολιτική πρέπει να ανεβεί από τα υπόγεια της ιδιοτέλειας και της διαπλοκής στο ύψος των αναγκών της κοινωνίας. Να τραβήξουμε μία γραμμή και να αλλάξουμε όλοι, με κριτική και αυτοκριτική, να βάλουμε την ελπίδα στη θέση του φόβου, και την ασφάλεια στη θέση της ανασφάλειας» τόνισε.

Αποτυχία του επιτελικού κράτους

Έκανε λόγο για αποτυχημένο, αυταρχικό επιτελικό κράτος το οποίο πρέπει να μετατραπεί σε στήριγμα του πολίτη, που δεν θα καλύπτεται η αυθαιρεσία και δεν θα χειραγωγείται, που θα είναι δίκαιο και θα υπηρετεί αυτούς που το συντηρούν.

“Δεσμεύομαι ότι η προοδευτική κυβέρνηση δεν θα είναι κυβέρνηση ενός κόμματος. Σε κυβερνητικές θέσεις θα τοποθετηθούν και εκπρόσωποι κοινωνικών ομάδων που κρατούν όρθια τη χώρα. Είμαστε αποφασισμένοι να κόψουμε τον ομφάλιο λώρο ανάμεσα στο κόμμα και στο κράτος” είπε.

Είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει επίσης

  • τις “στρατιές των μετακλητών” στον δημόσιο τομέα
  • θα καταργηθεί η δυνατότητα τοποθέτησης μετακλητών σε θέσεις πάγια διοικητικής ιεραρχίας
  • θα καταργηθεί και η πολυδάπανη, όπως τη χαρακτήρισε, Προεδρία της κυβέρνησης

Καταργούμε, επίσης, τις υπέρογκες και σκανδαλώδεις αμοιβές των λεγόμενων golden boys σε δημόσιους οργανισμούς Κοινής ωφέλειας, είπε.

Σε δυο κρίσιμους τομείς, στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και στην εθνική ασφάλεια δημιουργούμε σύγχρονες, σταθερές και υπό διακομματικό έλεγχο δομές, είπε πως

– Συστήνεται Ενιαία Αρχή Πολιτικής Προστασίας. “Πρόταση που διαμορφώσαμε στη βάση του πορίσματος Γκολντάμερ για τις δασικές πυρκαγιές. Με διαλειτουργικότητα με όλους τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς και με επιλογή διοίκησης διακομματικής αποδοχής. Βάζουμε τέλος στη χρόνια παθογένεια της επικάλυψης αρμοδιοτήτων και της έλλειψης συντονισμού μεταξύ υπουργείων και υπηρεσιών, τόσο στο στάδιο της πρόληψης όσο και στο στάδιο της αντιμετώπισης εκτάκτων φαινομένων.

– Δημιουργείται Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας: Θεσμός, αντίστοιχος με αυτόν που λειτουργεί σε πολλές προηγμένες δημοκρατίες, ως όργανο σχεδιασμού της εθνικής στρατηγικής και συντονισμού της δράσης των Υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας.

Αναφερόμενος στα Σωματα Ασφαλείας είπε για την αναγκη βαθύ και ουσιαστικού εκδημοκρατισμού τους. “Η επιλογή της ηγεσίας της ΕΛΑΣ γίνεται από τη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Όλες οι προσλήψεις στα Σώματα Ασφαλείας διενεργούνται μόνο μέσω ΑΣΕΠ και πανελλαδικών εξετάσεων”, είπε.

Και η επιλογή διοικήσεων Νοσοκομείων και άλλων κρίσιμων δομών του κοινωνικού κράτους θα γίνεται μέσω ανοιχτών και αντικειμενικών διαδικασιών. “Τελειώνουμε με το «έθιμο» της επιλογής αποτυχημένων πολιτευτών για τη διοίκηση νοσοκομείων” είπε.

 “Αποτελεσματικό και δημοκρατικό κράτος”

Μιλησε για τέλος στο “φαύλο, μεροληπτικό, πελατειακό κράτος” με σειρά πρωτοβουλιών όπως

  • Παραχώρηση αρμοδιοτήτων σε Δήμους και Περιφέρειες
  • Ενίσχυση του ΑΣΕΠ
  • Ψηφιακό μετασχηματιμό του Δημοσίου «ώστε να αντιμετωπιστεί η γραφειοκρατία και το πελατειακό κράτος»
  • Ενίσχυση του πλουραλισμού στα ΜΜΕ «με οδηγό μια σύγχρονη και ανταγωνιστική δημόσια τηλεόραση. Η επιλογή της διοίκησης της ΕΡΤ και του ΑΠΕ θα γίνεται από τη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, επαναφέρουμε την ευθύνη τους στα αρμόδια υπουργεία».

Επίσης περιέγραψε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο διαφάνειας για την εγκυρότητα των μετρήσεων της κοινής γνώμη, με ανάρτηση στη Διαύγεια των πρωτογενών στοιχείων τους και των συμβάσεων που συνάπτουν με δημόσιους και ιδιωτικούς εντολείς.

Το νέο ΕΣΥ

Ο Αλ. Τσίπρας παρουσιάζοντας το νέο ΕΣΥ, που «θα σέβεται τον κάθε πολίτη και θα τον αντιμετωπίζει με βάση τις ανάγκες του και όχι με βάση το πορτοφόλι» ανέφερε:

  • Αυξηση της χρηματοδότησςη κατά 2 δισ. από τον κρατικό προυπολογισμό και 1 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης με στόχο το 7% του ΑΕΠ για την υγεία.
  • Καθιέρωση 2.000 ευρώ μισθό για τον νεοεισερχόμενο γιατρό
  • Προσλήψεις 5.500 υγειονομικών σε αντικατάσταση όσων αποχώρησαν. Προσλήψεις 10.000 μόνιμων υγειονομικών σε βάθος τριετίας
  • Ένταξη των υγειονομικών σε καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών
  • Μονιμοποίηση στο ΕΣΥ του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε και δίνει τη μάχη της πανδημίας.
  • Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας με τριπλασιασμό των δομών ΤΟΜΥ. «Από τις 127 που λειτουργούν έχουμε στόχο να πάμε στις 380 σε όλη τη χώρα».
  • Εδραίωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού σε όλη την επικράτεια και για όλους τους πολίτες.
  • Λειτουργία ανά δήμο Πολυδύναμων Κέντρων Υγείας
  • Δίκτυο Ολοκληρωμένης κατ’ οίκον Φροντίδας

Για την Παιδεία – Πρόσβαση σε ΑΕΙ μονο με απολυτήριο Λυκείο

Συνέχισε αναφέροντας τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπει στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την παιδεία :

  • Διπλασιασμός σε βάθος τετραετίας της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων.
  • Αύξηση των προσλήψεων στα πανεπιστήμια “καθηγητών και όχι αστυνομικών”.
  • ενίσχυση πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με 20.000 διορισμούς
  • Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής
  • Κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας “που έχει γίνει ανέκδοτο”
  • Καθιέρωση 14χρονης εκπαίδευσης
  • Διαμόρφωση εθνικού σχεδίου φοιτητικής στέγης
  • Επαναφορά του συστήματος εισαγωγής “πράσινων” και “κόκκινων” σχολών που παρέχει τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στο Πανεπιστήμιο με μόνο την απόκτηση του απολυτηρίου Λυκείου. «Εμείς θέλουμε ο κάθε νέος και η κάθε νέα μπορεί να σπουδάσει στην Ελλάδα και όχι να τρέχει στο εξωτερικό» σημείωσε.
  • Τη λειτουργία των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών, όπου θα εισάγονται χωρίς εξετάσεις οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ, θα παρέχουν επαγγελματικό πιστοποιητικό ευρωπαϊκών προδιαγραφών, και θα λειτουργούν σε συνεργασία με τοπικούς παραγωγικούς φορείς.

“Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ”

Αναφερόμενος στα θέματα εργασίας ο Αλ.Τσίπρας εξέφρασε «οργή και αποτροπιασμό για την εταιρεία που εκμεταλλεύτηκε τον άθλιο νόμο για τα εργασιακά και να οδηγήσει τους εργαζόμενους σε καθεστώς δουλείας», ανακοίνωσε πως στο πρόγραμμα τυ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προβλέπεται «αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ» και τόνισε:

«Θα καταργήσουμε το νόμο Χατζηδάκη και θα δημιουργήσουμε ισχυρό σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων. Θα αποκαταστήσουμε το ιερό δικαίωμα στην απεργία και θα εφαρμόσουμε πιλοτικά το 35ωρο.»

ειδικότερα το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει

  • επαναφορά του βάσιμου λόγου απόλυσης
  • ενίσχυση του ΣΕΠΕ
  • αποκατάσταση του συνταγματικού δικαιώματος μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία
  • ρύθμιση της τηλεργασίας
  • μετατροπή σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων με μπλοκάκια και διαρκώνς ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
  • αποκατάσταση και θεσμική κατοχύρωση του δικαιώματος στην απεργία
  • Μείωση ορίου των υπερωριών και καταργηση της υπερεργασίας
  • Εφαρμογή πιλοτικά του 35ώρου, χωρίς μείωση αποδοχών και με αντισταθμιστικά μείωσης του μη μισθολογικού κόστους για όσες επιχειρήσεις το επιλέξουν.
  • Ενίσχυση των προγράμματων κοινωφελούς εργασίας στο Δημόσιο τομέα.
  • ειδικό πρόγραμμα για την καταπολέμηση του brain drain, με ενίσχυση της απασχόλησης για 50.000 νέους επιστήμονες διάρκειας 24 μηνών, με αυξημένες αμοιβές.
  • Άμεση υλοποίηση προγράμματος κοινωφελούς εργασίας για 100.000 εργαζόμενους, με έμφαση στις γυναίκες, διάρκειας 12 μηνών, με παράλληλη κατάρτιση και επανακατάρτιση.
  • Αναγνώριση των “αόρατων” εργαζόμενων σε πλατφόρμες ως μισθωτούς με εξαρτημένη εργασία, δίνοντάς τους δικαιώματα σε κατοχυρωμένο μισθό, ωράρια και ασφάλεια.

Διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε απο την πανδημία

Αναφερόμενος στα θέματα της ελληνικής οικονομίας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε «εγκληματικές τις ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη που δεν παρεμβαίνει για την συγκράτηση της ακρίβειας».

Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα προχωρήσει σε ανασχεδιασμό της κατεύθυνσης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης «ώστε να μην κατευθύνεται σε λίγους αλλά να ενισχύει την εγχώρια προστιθέμενη αξία».

Προσέθεσε επίσης ότι «οι τράπεζες στην χώρα μας δεν δανείζουν εκείνους που έχουν ανάγκη, γι αυτό προχωρούμε σε αναδιάταξη του τραπεζικού συστήματος» και τόνισε πως θα καταργηθεί ο πτωχευτικός Κώδικας Μητσοτάκη.

Επίσης μίλησε για θεσμοθέτηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και της αγροτικής γης

Για τα χρέη επιχειρήσεων και νοικοκυριών, σημείωσε πως υπάρχουν έτοιμες οι πρώτες παρεμβάσεις, και πως θα γίνει διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στο διάστημα της πανδημίας για φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις και αγρότες.

Για το νέο κύμα ακρίβειας που ήδη σαρώνει επιχειρήσεις & νοικοκυριά: Προχωράμε σε ριζική μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε πετρέλαιο & βενζίνη στα κατώτατα όρια που προβλέπει η ΕΕ. Δηλαδή μείωση 20% για το πετρέλαιο κίνησης, 50% για βενζίνη, 93% για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Προχωρούμε σε ρύθμιση της αγοράς ενέργειας από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ώστε να σταματήσει η κερδοσκοπία των καρτέλ και να μειωθούν τα τιμολόγια, είπε και πρόσθεσε:

* Επαναφέρουμε το κοινωνικό τιμολόγιο, μειώνουμε δραστικά τους λογαριασμούς της ΔΕΗ για τα λαϊκά νοικοκυριά.

* Επεκτείνουμε το επίδομα θέρμανσης, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα και στις ορεινές περιοχές, λόγω του πιο ψυχρού και μεγαλύτερου σε διάρκεια χειμώνα.

Επίσης μίλησε για

  • Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ, για όλους. Και μείωση προοδευτικά του συντελεστή για εισοδήματα από 40.000 ευρώ έως 65.000 ευρώ.
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους ανεξαρτήτως επαγγέλματος

Και ειδικά για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου, που στο περιβάλλον της κλιματικής κρίσης και της αύξησης των τιμών αντιμετωπίζει ζωτικής σημασίας προβλήματα, είπε:

– Χορηγούμε Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης σε όλους τους παραγωγούς που έχασαν το μέσο παραγωγής εισοδήματός τους από τις φωτιές.

– Ρυθμίζουμε τα χρέη που δημιουργήθηκαν μέσα στην κρίση και ιδιαίτερα στις πυρόπληκτες περιοχές.

– Χορηγούμε Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης στους κτηνοτρόφους ορεινών και νησιωτικών περιοχών για αγορά ζωοτροφών και γεωργικών εφοδίων.

– Χορηγούμε ειδική ενίσχυση για την αντιμετώπιση της αύξησης της τιμής του αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος

– Επιστρέφουμε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στους αγρότες για το πετρέλαιο κίνησης.

– Λαμβάνουμε ειδικά μέτρα για την προστασία των εθνικών μας προϊόντων έναντι της νοθείας και των ελληνοποιήσεων.

“Είμαστε έτοιμοι”

“Από τη ΔΕΘ2021 ο κ. Μητσοτάκης μας είπε ή εγώ ή το χάος. Μόνο που μάλλον δεν τον έχουν ενημερώσει οι ακριβοπληρωμένοι επικοινωνιακοί του σύμβουλοι πως είναι πλέον αργά. Για την πλειοψηφία, ο κ. Μητσοτάκης είναι το χάος” είπε ο Τσίπρας και πρόσθεσε πως το δίλημμα είναι ξεκάθαρο “νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και προοδευτική κυβέρνηση την επόμενη μέρα ή νέες εκλογικές περιπέτειες και εκβιασμοί. Σας διαβεβαιώνω ότι είμαστε έτοιμοι προγραμαμτικά Πιο έμπειροι και πιο ώριμοι. Αποφασιστικοί και με γνώση της ευθύνης μας” κατέληξε.

Νωρίτερα Στη διάρκεια της συνάντησής του με τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μίλησε για συναίσθημα ανασφάλειας που πλημμυρίζει την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων.

Επισκέφθηκε περίπτερα της 85ης ΔΕΘ και τον περισσότερο χρόνο τον αφιέρωσε στο Περίπτερο που φιλοξενούνται τα Πανεπιστήμια (Αριστοτέλειο, Δημοκρίτεια Θράκης, Διεθνές, Δυτικής Αττικής).

www.ertnews.gr



Το άρθρο ΔΕΘ – Αλ. Τσίπρας: “Νέα αρχή” – Αποκομματικοποίηση του κράτους και κατώτατος μισθός 800 ευρώ (video) εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/politiki/live-i-omilia-toy-al-tsipra-sti-thessaloniki-2/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: ΔΕΘ – Αλ. Τσίπρας: “Νέα αρχή” – Αποκομματικοποίηση του κράτους και κατώτατος μισθός 800 ευρώ (video) Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">