«Βρισκόμαστε σε μια σταθερότητα στο 4ο κύμα, το έχουμε βιώσει και στις κλινικές μας τις τελευταίες 7 ημέρες, από τις 500 εισαγωγές που ήταν ο μέσος όρος σε όλη την Ελλάδα, έχουν πέσει στις 370» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής εταιρείας Στέλιος Λουκίδης.
Υπάρχει μια μικρή μείωση του φορτίου, προσέθεσε, ωστόσο ακόμα δεν έχουμε βιώσει το κύμα της Όμικρον στην Ελλάδα όπως έχει συμβεί σε άλλες χώρες, π.χ. στην Βρετανία. «Το επόμενο χρονικό διάστημα πρέπει να δούμε σε πόσο καιρό θα επικρατήσει αυτή η μετάλλαξη και στην χώρα μας. Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, μέσα στις επόμενες 4 εβδομάδες θα είναι η επικρατούσα παραλλαγή σε όλον τον ευρωπαϊκό χώρο».
Αυτή την στιγμή έχουμε 26 περιστατικά της Όμικρον στην Ελλάδα που είναι σχετικά ήπια, ανέφερε ακόμη ο κ. Λουκίδης. «Πρέπει να δούμε αν χρειάζεται να είμαστε πιο στενοί στην επιδημιολογική παρατήρηση συμπεριλαμβανομένων και των εμβολιασμένων για κάποιες εκδηλώσεις. Αυτό θα φανεί σαν πρώτη αποτύπωση στις γιορτές, όπου θα κληθούμε όλοι να κάνουμε τεστ για να συμμετάσχουμε σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Είναι ένα απόλυτα σωστό μέτρο που πρέπει να γίνει, με σκοπό να μην έχουμε μετά τα Χριστούγεννα αυτό που φοβόμαστε στις κλινικές, μεγάλη διασπορά την οποία να μην μπορούμε να χειριστούμε με τον τρόπο που θα θέλαμε. Σε μεγάλο βαθμό οι κλινικές και οι μονάδες χειρίστηκαν την πανδημία χωρίς να φτάσουν στο σημείο να πουν ότι γίναμε Μπέργκαμο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λουκίδης.
Αναφερόμενος στον αριθμό των νεκρών από επιπλοκές του κορονοϊού, αυτός ο δείκτης έχει ένα πολύπλευρο υπόστρωμα, υπογράμμισε ο καθηγητής. «Αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι μας και οι γιατροί και οι άνθρωποι που νοσούν είναι να αξιολογούν στις πρώτες 5-7 ημέρες την κατάστασή τους καθημερινά και όχι να περιμένουν αναποτελεσματικές θεραπευτικές παρεμβάσεις, να κάνουν αυτό που λέμε το θαύμα του σπιτιού για να σταματήσουν την εξέλιξη της νόσου. Αυτό δεν συμβαίνει, δεν υπάρχει ούτε μία θεραπευτική παρέμβαση εντός σπιτιού που να αναστέλλει την εξέλιξη προς την σοβαρή νόσο» σημείωσε ο κ. Λουκίδης, συμπληρώνοντας πως η βαρύτητα στις νοσήσεις που βλέπουμε τον τελευταίο καιρό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι οι ασθενείς καθυστερούν να πάνε σε γιατρό.Σε σχέση με την λειτουργία των ΜΕΘ, πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο κομμάτι της ιατρικής, επεσήμανε, το οποίο απαιτεί μια πολύπλευρη ομάδα που δεν αφορά μόνο τους γιατρούς, αλλά αφορά σε μεγάλο βαθμό και το νοσηλευτικό προσωπικό και όλους αυτούς τους ανθρώπους δεν έχουν ακουστεί, όπως οι φυσιοθεραπευτές που επιτελούν σημαντικό έργο μέσα στις ΜΕΘ.
«Η εμπειρία παίζει πάρα πολύ μεγάλο ρόλο, είναι πολύ διαφορετικό να έχεις έναν νοσηλευτή που δουλεύει 10 χρόνια σε μια ΜΕΘ και κάποιον που μπήκε τον πρώτο μήνα. Όταν ανοίγουν καινούρια κρεβάτια σε ΜΕΘ και όταν ανοίγουν ξαφνικά, γιατί πρέπει να ανοίξουν λόγω του προβλήματος της πανδημίας, δεν μπορεί στην αρχή να έχεις την ίδια εμπειρία που έχει μια ομάδα που δουλεύει σε ΜΕΘ 10 χρόνια. Αυτό είναι κάτι που δεν χρειαζόμαστε καμία μελέτη να το μάθουμε, είναι κάτι που το ξέρουμε και το βλέπουμε καθημερινά».
Ο κ. Λουκίδης τόνισε επιπλέον ότι είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε την τρίτη δόση, γιατί από εργαστηριακές δοκιμές έχει φανεί ότι δίνει κάλυψη κοντά στο 85% για σοβαρή νόσηση και εισαγωγή σε ΜΕΘ.
«Προσπαθούμε να δούμε με ποια προσέγγιση θα ξεκλειδώσουμε την πανδημία γιατί απ’ ό,τι φαίνεται οι μεταλλάξεις έρχονται από χώρες που έχουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και δεν είναι οι χώρες που ονομάζουμε ανεπτυγμένες, όπως η Ινδία και η Αφρική. Άρα ίσως πρέπει να έχουμε μια διαφορετική προσέγγιση ως προς αυτές τις χώρες, θα πρέπει να δούμε τον πληθυσμό τους σαν έναν ισότιμο πληθυσμό με τον ευρωπαϊκό γιατί αν και είναι μακριά από εμάς έχουν μια τέτοια επίδραση όταν εμφανιστεί μια μετάλλαξη σε αυτές τις χώρες, που επηρεάζει και την δική μας πορεία» κατέληξε ο κ. Λουκίδης.
www.ertnews.gr
from ΕΛΛΑΔΑ – ertnews.gr https://ift.tt/3qxnHlN
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου