Με μερική άρση περιοριστικών μέτρων από σήμερα τις 6:00 το πρωί σε εστίαση και διασκέδαση ως αποτέλεσμα της σταδιακής αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων κορονοϊού, ξεκινά η νέα εβδομάδα, με τους ειδικούς ωστόσο να τονίζουν πως η όποια χαλάρωση περιορισμών δεν πρέπει να μεταφράζεται σε χαλάρωση των αυτοπροστατευτικών πρακτικών ή σε εφησυχασμό ότι “η «Όμικρον» είναι λιγότερο επικίνδυνη από τη «Δέλτα»”. Σημειώνεται ότι παρά την υποχώρηση των νέων μολύνσεων, οι σκληροί δείκτες της πανδημίας παραμένουν σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα, ενώ παρατηρείται ισοζύγιο εισαγωγών – εξιτήριων στις νοσηλείες.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπο Γώγο «ένας από τους λόγους είναι ότι έχουμε ηλικιωμένους, ανεμβολίαστους, ευάλωτους συμπολίτες. Σταθεροποιείται όμως κι ελπίζω να αρχίζει σιγά σιγά να αποκλιμακώνεται όπως συμβαίνει και με τους διασωληνωμένους. Έχουν αρχίσει να ελαττώνονται και οι προβλέψεις είναι ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουμε ακόμη μικρότερο αριθμό».
Το μέλος της επιτροπής των ειδικών Γκίκας Μαγιορκίνης, εκτίμησε νέα χαλάρωση των μέτρων μέσα στις επόμενες 15 έως 20 ημέρες, μιλώντας στον Σκαϊ, σημειώνοντας ότι τα μέτρα που αφορούν το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν θα αναστραφούν.
Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, εξηγώντας στο Mega το σκεπτικό πίσω από την απόφαση για την μερική άρση των μέτρων σημείωσε πως βασίστηκε σε προσεκτική ανάλυση των δεδομένων, σύμφωνα με την οποία οι άνθρωποι στην εστίαση και στη διασκέδαση στερούνταν τα μεροκάματά τους χωρίς να είναι ο βασικός λόγος που βοηθά στην αύξηση της νοσηρότητας.
Πιο επιφυλακτικός ο διευθυντής ΕΣΥ στη Β’ Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Γ. Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε πως χαλάρωση πρέπει να γίνεται με το σταγονόμετρο για να μην αντιμετωπίσουμε μεγαλύτερα προβλήματα με τον κορονοϊό στο μέλλον.
Πώς γίνεται η είσοδος σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες και εκκλησίες
Για είσοδο σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες και εκκλησίες το κοινό θα πρέπει υποχρεωτικά να γίνεται με την επίδειξη:
• Πιστοποιητικού εμβολιασμού,
• Πιστοποιητικού νόσησης
• ή βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονoϊό COVID-19 (PCR ή rapid test)
Οι ανήλικοι από 4-17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test).
Τα μέτρα ισχύουν έως και τις 7 Φεβρουαρίου. Μέχρι τότε παρατείνεται και η διάρκεια του πιστοποιητικού εμβολιασμού για όσους δεν έχουν κάνει την αναμνηστική τρίτη δόση.
Σε ό,τι αφορά σε γήπεδα και αθλητικούς χώρους το μέτρο του περιορισμένου αριθμού των φιλάθλων παραμένει στο 10% τουλάχιστον για μία εβδομάδα ακόμη οπότε και υπάρξει επαναξιολόγηση.
Πρώτη σημαντική αλλαγή η μουσική, που είχε απαγορευτεί πριν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς υπό την πίεση της «Όμικρον» επανέρχεται σε εστίαση και διασκέδαση, ενώ απελευθερώνεται το ωράριο λειτουργίας. Η διασκέδαση παραμένει για καθήμενους πελάτες, όπως και περιορισμός στον αριθμό των ατόμων. Σύμφωνα με τους εστιάτορες σε όλη την Ελλάδα ένα 10% των επιχειρήσεων της εστίασης δεν θα ανοίξει.
Η είσοδος στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων εξακολουθεί να επιτρέπεται αποκλειστικά στους πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες του τελευταίου τριμήνου (με πιστοποιητικό).
Προβλέπεται μέχρι 6 άτομα ανά τραπέζι, τήρηση των αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και των κανόνων υγιεινής, όπως απολύμανση των καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.
Υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας, από το προσωπικό, καθώς και από τους πελάτες κατά την προσέλευση, την αποχώρηση και τη μετακίνηση εντός του καταστήματος, ενώ ειδικά το προσωπικό θα πρέπει να φέρει μάσκα μόνο υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95) ή εναλλακτικά διπλή μάσκα (χειρουργική και υφασμάτινη).
Επαναφορά της μουσικής υπό προϋποθέσεις
– Οι μουσικοί τηρούν απόσταση μεταξύ τους τουλάχιστον ενός (1) μέτρου.
– Οι τραγουδιστές και οι επαγγελματίες χορευτές παραμένουν στον χώρο της πίστας κατά τη διάρκεια της ερμηνείας τους και δεν αναμειγνύονται με το κοινό στα τραπεζοκαθίσματα.
Γενικά, η χρήση προστατευτικής μάσκας προβλέπεται
α) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου,
β) σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις της παρούσας.
Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται:
α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και
β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών.
Τήρηση αποστάσεων ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων [ένα (1) άτομο ανά 2 τ.μ.] σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο τρίμηνο είτε μικτούς, όπου δεν προβλέπεται μεγαλύτερο εμβαδόν ανά άτομο στις επιμέρους προβλέψεις της παρούσας.
Τοποθέτηση/χρήση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του εβδομήντα τοις εκατό (70%) για την αντισηψία χεριών.
Υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο σε εμφανές σημείο των κανόνων λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του μέγιστου αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.
Εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο κατ’ εφαρμογή των υπό στοιχεία Δ1(δ)/ΓΠ.οικ.26335/23.4.2020 και Δ1/ΓΠ.οικ.81816/18.12.2020 εγκυκλίων του υπουργείου Υγείας που έχουν αναρτηθεί, αντίστοιχα, στις ιστοσελίδες
www.ertnews.gr
from ΕΛΛΑΔΑ – ertnews.gr https://ift.tt/Atu2OWHiQ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου