Ενα σημαντικό έργο, που θα δώσει ενεργειακή κάλυψη στο 100% των αναγκών του Δήμου Κοζάνης, πραγματοποιεί ο Δήμος μέσω του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού (virtual net-metering).
Γράφει ο Γιάννης Κουρδομένος
Την ίδια χρονική περίοδο, ο Δήμος Γλυφάδας , στον οποίο έχουν κλείσει δεκαετίες από τις μεταδόσεις μας σχετικά με τα φωτοβολταϊκά , και παράλληλα σειρά από δημοσιεύματα τα τελευταία χρόνια, δεν κινείται φύλλο αναφορικά με ζητήματα ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. Το αντίστοιχο και στους γειτονικούς δήμους.
Τίθεται δημόσια το ερώτημα: Πως καθίσταται εφικτό ένας δήμος με τον μισό πληθυσμό της Γλυφάδας , και αντίστοιχου πληθυσμού με τον γειτονικό Δήμο Ελληνικού - Αργυρούπολης , να υλοποιήσει ένα έργο ενέργειας πλήρους κάλυψης των αναγκών του, ενώ στον αντίποδα στους δικούς μας δήμους που έχουν κλείσει δεκαετίες από τις δημόσιες εκπομπές μας σχετικά με τα φωτοβολταϊκά, και σειρά από δημοσιεύματα μας να μην έχει υλοποιηθεί και να μην γίνεται το ελάχιστο ;
Είναι ξεκάθαρο ότι ο προυπολογισμός του έργου είναι ψίχουλα για τα οικονομικά του Δήμου Γλυφάδας , και αν αναλογιστεί κάποιος ότι παρείχαν 10.000.000 εκατομμύρια ευρώ για δυο οικοπεδάκια , και αντίστοιχα η ''δημοτική συγκοινωνία'' όπως και οι φοίνικες Βραζιλίας έχουν κοστίσει ανάλογο ποσό εκατομμυρίων ευρώ, η πλήρης καλύψη της Γλυφάδας με φωτοβολταϊκά ήταν καθολικά εφικτό να γίνει.
Στον Δήμο Γλυφάδας αντί να εξoικονομούνται εκατομμύρια ευρώ των δημοτών, όπως θα γίνεται στον δήμο Κοζάνης, γίνεται διασπάθιση των χρημάτων μας.
Eνεργειακά αυτόνομος ο Δήμος Κοζάνης με φωτοβολταϊκά
Είναι το πρώτο έργο της Ενεργειακής Κοινότητας, προϋπολογισμού 3.600.000 ευρώ, με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων συνολικής ισχύος 6 MW.
Όπως αναφέρει ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, "Εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση ο δήμος μας να αποτελέσει τον πρώτο δήμο στη χώρα με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα. Φιλοδοξία μας είναι να επιτύχουμε την κλιματική ουδετερότητα μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, θέτοντας γερές βάσεις για την ένταξη της Κοζάνης στην Ευρωπαϊκή Αποστολή για τις "100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις της Ευρώπης έως το 2030".
"Η Κοζάνη του μέλλοντος είναι κλιματικά ουδέτερη" τόνισε ο δήμαρχος Κοζάνης, επισημαίνοντας πως το έργο της Ενεργειακής Κοινότητας του Δήμου Κοζάνης θα εξοικονομήσει περίπου 1.400.000 ευρώ για τους δημότες, διότι το κόστος του οδοφωτισμού είναι ανταποδοτική υπηρεσία που καλύπτεται από τους πολίτες, ενώ μπορεί να αποτελέσει καλό παράδειγμα στα θέματα της αξιοποίησης των ΑΠΕ από τους ΟΤΑ.
Σημειώνεται, πως το έργο πρόκειται να καλύψει ταυτόχρονα πλήρως τις ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια σε ποσοστό 100% (δημοτικά & σχολικά κτήρια – δημοτικό φωτισμό – αρδευτικές γεωτρήσεις, αθλητικές εγκαταστάσεις κ.α).
100% χρηματοδοτούμενο από το υπουργείο Ενέργειας
Διεκδίκηση της δημοτικής αρχής είναι το φωτοβολταϊκό πάρκο να υλοποιηθεί με χρηματοδότηση 100% ως case study από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σε κάθε περίπτωση διερευνώνται και εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης του έργου.
Ο Δήμος Κοζάνης πρωτοπόρος στα θέματα περιβάλλοντος και διαχείρισης ενέργειας, με σημαντικά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη για τους δημότες, προχωρά δυναμικά στον τομέα των ΑΠΕ και της εξοικονόμησης ενέργειας. Έχει αναπτύξει πρωτοποριακές για τη χώρα ενεργειακές και περιβαλλοντικές εφαρμογές, όπως το σύστημα τηλεθέρμανσης, διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Είναι από τους πρώτους δήμους που προχώρησαν στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών σε δημοτικά - σχολικά κτήρια ήδη από το 2012, ενώ μέχρι στιγμής έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά συστήματα συνολικής εγκατεστημένης ισχύoς 339,18Kw, σε πάνω από το 50% των σχολικών μονάδων. Ταυτόχρονα μέσω της αξιοποίησης δημοτικών εκτάσεων για επενδύσεις ΑΠΕ εξασφαλίζει και την κατασκευή φωτοβολταϊκών συστημάτων που καλύπτουν την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος των δημοτών.
Επίσης, με μία σειρά δράσεων στο τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας στα Δημοτικά Κτήρια μέσω των ενεργειακών τους αναβαθμίσεων, στην ενεργειακή αναβάθμιση του Δημοτικού φωτισμού, την ενσωμάτωση της ηλεκτροκίνησης στις μετακινήσεις των υπηρεσιών του και των δεσμεύσεων του με τη συμμετοχή του στο Σύμφωνο των Δημάρχων αποδεικνύει έμπρακτα το ότι ο Δήμος Κοζάνης μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμα πιο αποτελεσματικά τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, καταλήγει η ανακοίνωση.
Πραγματικά λυπάμαι όταν διαβάζω για ''πρωτοπόρους'' του 2012 , όπως είναι ο Δήμος Κοζάνης , όταν είναι γνωστό σε τοπικό επίπεδο ότι το ζήτημα των φωτοβολταϊκών και της εξοικονόμησης ενέργειας σε επίπεδο Δήμου Γλυφάδας είχαν τεθεί από τον υποφαινόμενο από την δεκαετία του 90 μέχρι και το 2005 που δίωξαν και κατέσχεσαν για πολλοστή φορά το τοπικό ραδιόφωνο.
Σε εμάς δεν μπορούσε να υλοποιηθεί ένα τέτοιο έργο, ( είναι ''άλλες'' οι προτεραιότητες, ) ,ασφαλώς όμως έχει υλοποιηθεί σε πολλές άλλες περιοχές - δήμους, και αναλογιστείτε τα αίτια όταν υφίσταται δήμαρχος ο οποίος αντί να προωθεί την αυτονομία του Δήμου προωθεί ιδιωτική εταιρία αερίου !
Επίσης, διερωτώμαι πως κατέστει εφικτό το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο σε αεροδρόμιο να βρίσκεται σήμερα στο «Ελ. Βενιζέλος», ενώ επί δεκαετίες που προωθούσαμε δημόσια σε τοπικό επίπεδο το αντίστοιχο σε Γλυφάδα - Ελληνικό - Αργυρούπολη δεν υλοποιήθηκε το ελάχιστο. Έχετε να μας πείτε κάτι ?
* Βλέπετε ότι όσα ανακίνησα δημόσια πριν από δεκαετίες από τον ΓΛΥΦΑΔΑ FM καθίστανται υλοποιήσιμα, άρα ποιοι και πως μας διοικούν ;
Ο δήμαρχος Κοζάνης αναφέρει ότι θα εξοικονομήσει περίπου 1.400.000 ευρώ για τους δημότες , ενώ στον αντίποδα στον δικό μας δήμο , αντί να διοικούν τα αστικά πολιτικά κόμματα και οι επαγγελματίες της πολιτικής , αν ασκούσαν την διοίκηση οι δημότες θα εξοικονομούσαμε περίπου 2.000.000 εκ. ευρώ ετησίως από την δεκαετία του 90 !
Τι μας παρέχουν ως εξοικονόμιση τα οικοπεδάκια και οι Φοίνικες ; Ακόμα και τα δημοτικά λεωφορεία ζημία της τοπικής κοινωνία είναι στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει ίχνος κέρδους για τους δημότες. ( Εξαιρούνται μόνο καμιά δεκαριά άτομα, με μισθούς , απολαβές , προμήθειες , κ.α. )
Τα 6 KW αντί των 10 kw για οικιακή χρήση είναι λίγα, και το υπουργείο πρέπει να αναθεωρήση. Επίσης, πότε θα δούμε ολοκληρωμένο το νομοσχέδιο ; Εμείς που περάσαμε πρώτοι τα φωτοβολταϊκά στη χώρα μας δεν έχουμε ούτε ένα κύτταρο !!!
ΓΙΑΤΙ ενώ υπάρχουν ΟΛΕΣ οι πρώτες ύλες στη χώρα μας για μπαταρίες και φωτοβολταϊκά δεν υπάρχουν πολιτικές εξόρυξης των πρώτων υλών και όλα εισαγάγονται από άλλες - τρίτες - χώρες ; Θα μας το απαντήσει ο ακροδεξιός υπουργός ''ανάπτυξης'' ο οποίος παρίστανε ότι έχει γνώση του αρχαιοελληνικού πολιτισμού ; Αυτό έκαναν και οι Αρχαίοι Έλληνες ; Άδωνι έκαναν εισαγωγή , η αξιοποιούσαν τις δικές τους πρώτες ύλες ; Ποιοι/ες σε ψηφίζουν ; Αστοιχείωτοι/ες είναι ?
Αναφορικά με τους μετατροπείς τάσης ούτε λόγος να γίνετε. Έχουμε κορυφαίους στη χώρα μας οι οποίοι αντί να κατασκευάζουν ελληνικά inverter επιχειρούν να πουλήσουν πατέντες για * ''δωρεάν ενέργεια'' από μεταλάκια ! ( Το οξύμωρο της ιστορίας είναι ότι τέθηκαν και υπό της αιγίδα της πολιτείας ! ) Παπατζηλίκι αξιώσεων . . . ειδικά σε μια χώρα η οποία έχει 11 μήνες τον χρόνο ηλιοφάνεια και είναι ΑΥΤΑΠΟΔΕΙΚΤΟ ποια είναι η πηγή της ενέργειας που πρέπει να αξιοποιηθεί σε εθνικό επίπεδο.
Πρωτίστως η αξιοποίηση των Ελληνικών πρώτων υλών, και εν συνεχεία η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ , μπορούν να παρέχουν αντιστάθμισμα στην κλιματική αλλαγή , φτηνά προϊόντα , και ΑΝΑΠΤΥΞΗ του τόπου. Ανάπτυξη την οποία δεν την βλέπω εφικτή με τις πολιτικές του προβεβλημένου υπουργού.
Αντί να τα έχετε όλα υπό στενό έλεγχο για την ευημερία και κονόμα των υποστηρικτών σας, στηρίξτε επιτέλους και τους Ελληνικούς εγκεφάλους ώστε να προκύψει επί της ουσίας Ανάπτυξη του τόπου. Η δική σας , και η δική τους, είναι ήδη δεδομένη. Του τόπου είναι ? Των πρωτοπόρων είναι ?
* Κάνε τον κόπο και ρώτα Άδωνι ποια εποχή πέρναγα τα μηνύματα της πράσινης ενέργειας και των φωτοβολταϊκών ώστε να μην διευρυνθεί η κλιματική αλλαγή σε βάρος της ανθρωπότητας, και πόσες δεκαετίες υπονομεύομαι από σκ@τοκόμμ@τα και επαγγελματίες λαμόγι@ της πολιτικής.
* Σήμερα η κλιματική αλλαγή και όσοι ασχολούνται με θέματα περιβάλλοντος - πράσινης ενέργειας, ενεργειακών αναβαθμίσεων, κ.α., πουλάνε , είτε τηλεοπτικά, είτε σε εφημερίδες - περιοδικά , και λοιπά media , ρώτα την εποχή που τα πέρναγα δημόσια από το τοπικό ραδιόφωνο υπήρχε έστω ένας έτερος σε εθνικό επίπεδο ; Ρώτα να μάθεις.
* Δωρεάν ενέργεια δεν υπάρχει πουθενά και καθίσταται ανέφικτο να προκύψει. Η οποιαδήποτε ενέργεια έχει συγκεκριμένο κόστος , καθώς επίσης , έξοδα παραγωγής και συντήρησης.
* Τα 6 KW σε οικίες και αυλές μακροπρόθεσμα θα αποβαίνουν ζημία των περισσοτέρων που θα κάνουν την δαπάνη αγοράς εξοπλισμού, και αυτό διότι όλα είναι εισαγόμενα. Θα μπορούσε να προκύψει όφελος αν υπήρχε Ελληνική παραγωγή μπαταριών - φωτοβολταϊκών και πρωτίστως Ελληνική εξόρυξη των πρώτων υλών. ( Η χώρα μας διαθέτει τεράστια αποθέματα πρώτων υλών πλήρως αναξιοποίητα. ) Η αντικατάσταση μπαταριών και χαλασμένων - πεσμένων κυττάρων αντισταθμίζει πλήρως το φερόμενο κέρδος που επικαλούνται μακροπρόθεσμα , έπειτα από την απόσβεση.
* Ασφαλώς πολύ χρήμα θα βγάζουν ορισμένοι ημέτεροι με μεγάλες μονάδες παραγωγής ενέργειας οι οποίοι αγοράζοντας τον εξοπλισμό τους οι εταιρείες τους παρέχουν αντίστοιχο αριθμό μπαταριών και κυττάρων για αντικατάσταση όποτε χαλάσουν - φθαρούν. Όσο μεγαλύτερη είναι η παρτίδα αγοράς σε MW ( μέγαβατ ) η τιμή , τόσο των κυττάρων , όσο και των μπαταριών, πέφτει αναλογικά. Ο μικρός ''παραγωγός'' ενέργειας των 6 KW (κίλοβατ) αγοράζει τον εξοπλισμό του στην διπλάσια τιμή !
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου