Για τη νέα πολιτική για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων κορονοιού που υιοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση, μετά από εισήγηση των ειδικών επιστημόνων, μίλησε στην ΕΡΤ ο Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, με αφορμή την διάθεση του νέου εμβολίου της Novavax και τις ελπίδες που αυτό γεννά.
“Ξεκινάμε με μία φιλοσοφία η οποία είναι λίγο διαφορετική. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε αναστολή εξέλιξης της νόσου με διαφορετικές προσεγγίσεις: είτε αυτά λέγονται αντιικά χάπια, είτε η δοκιμασμένη ρεμδεσιβίρη, η οποία μπορεί να χορηγηθεί πλέον και σαν προληπτικό αναστολής της εξέλιξης της νόσου, είτε τα μονοκλωνικά φάρμακα, τα οποία που θα μπορούν να δοθούν στο μη νοσούντα, ώστε να μην νοσήσει στο μέλλον, ιδίως σε αυτούς που έχουν χαμηλή ανοσοκαταστολή. Μπαίνουμε, δηλαδή, σε μία καινούργια φιλοσοφία. Μέσα στους επόμενους έξι μήνες θα δούμε πώς θα αποτυπωθεί και κατά πόσο θα επηρεάσει την ενδημικότητα της νόσου”.Ποιες είναι οι ελπίδες που γεννά το εμβόλιο της Novavax
Μιλώντας στην εκπομπή “Από τις Έξι” ο κ. Λουκίδης αναφέρθηκε και στις ελπίδες που γεννά η χορόγηση του πρωτεϊνικού εμβολίου της Novavax για τον κορονοϊό.
“Οι περισσότεροι από τους ανεμβολίαστους έχουν φόβο και δισταγμό. Αυτούς τους φόβους και τους δισταγμούς μπορεί να τους ξεπεράσει, εν μέρει, μία άλλη τεχνική που είναι ίσως πιο παραδοσιακή. Αυτό θα φανεί στα νούμερα”, επισήμανε.
Αναφορικά για τα αντιικά χάπια, η χορήγηση των οποίων ξεκίνησε χθες, o πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων πρόσθεσε ότι “είναι μία φιλική διαδικασία. Είναι σωστή η διαδικασία να πηγαίνουν στο σπίτι. Η αποτελεσματικότητα τους, όμως, παίζεται στο 30 -50% στη μείωση της σοβαρής νόσησης. Αν, λοιπόν, μπουν σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, αυτό μέσα στον επόμενο μήνα, αναμένεται να μειώσει τις εισαγωγές και τους σκληρούς δείκτες”.
Ο κ. Λουκίδης δεν δίστασε να διατυπώσει την άποψη ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλάμε για την τέταρτη δόση του εμβολίου. “Σε αυτή τη φάση έχουμε επικεντρωθεί στο να τελειώσουμε με την αναμνηστική δόση, η οποία φαίνεται ότι είχε πολύ μεγαλύτερη σημασία σε σχέση με τις αρχικές δόσεις του εμβολίου. Φαίνεται ότι όσοι την έκαναν, ένα μεγάλο ποσοστό που νόσησαν, την πέρασαν ήπια χωρίς να μπουν στο νοσοκομείο. Για την τέταρτη δόση, χωρίς να υπάρχουν μελέτες και αποδεικτική ιατρική, στην παρούσα φάση δεν μπορούμε να το συζητάμε. Καλύτερα να μιλάμε για μία αναμνηστική δόση, γιατί δεν έχουμε επιστημονικά δεδομένα για να προσεγγίσουμε τον κόσμο”.
Γιατί η θνητότητα παραμένει στα ύψη
Μιλώντας για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα ο κ. Λουκίδης επισήμανε ότι τον τελευταίο καιρό υπάρχει μία σταθεροποίηση των μολύνσεων. “Υπάρχει μία μικρότερη αναλογικά παρουσία εισαγωγών σε νοσοκομεία και μια μικρότερη μείωση σε εισόδους σε ΜΕΘ. Παρόλα αυτά η θνητότητα παραμένει υψηλή. Για τη θνητότητα παίζουν πολλά πράγματα ρόλο όπως για παράδειγμα ότι οι νοσηλείες έχουν μετατοπιστεί σε μεγαλύτερες ηλικίες, με πολλές νοσηρότητες”.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας σε αυτό το πανδημικό κύμα δεν έχουμε τις νοσηρότητες σε μικρότερες ηλικίες. “Το 90% είναι άνθρωποι που είναι πάνω από τα 65 έτη, εκ των οποίων το 85% είναι ανεμβολίαστοι”.
www.ertnews.gr
from ΕΛΛΑΔΑ – ertnews.gr https://ift.tt/6n8VOXp2q
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου