Καλές οι προσπάθειες που καταβάλει η κυβέρνηση , ώστε να πείσει ότι στην χώρα μας υφίσταται τομέας Υγείας άρτιος και λειτουργικός , όμως τα στοιχεία που διαθέτουμε την διαψεύδουν κατηγορηματικά.
Γράφει ο Γιάννης Κουρδομένος
“Professor of digital governance”
Τι να τον κάνεις τον προσωπικό γιατρό όταν το σύστημα υγείας της χώρας μας βρίσκεται σχεδόν στον μεσαίωνα και στερείται των πολιτικών ολοκληρωμένης ψηφιακής διαχειρίσεως ;
Ειδικότερα:Έχουμε μια κυβέρνηση που ο πρωθυπουργός με τον υπουργό ψηφιακής διακυβέρνησης φωτογραφίζονται για τα app της ταυτότητας (!!!) την ίδια χρονική περίοδο που δεν υπάρχει ίχνος ψηφιοποίησης στον τομέα Υγείας.
Συγκεκριμένα, το σύνολο των εξετάσεων που κάνει κάθε πολίτης της χώρας μας στα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία δεν ψηφιοποιείται, άρα δεν καταχωρείται ψηφιακά στον αριθμό μητρώου κάθε πολίτη.
Αυτό σημαίνει σε απλά Ελληνικά , ότι σε κάθε πολίτη, και για κάθε εξέταση την οποία κάνει, παρέχουν τους γνωστούς φακέλους και το χαρτομάνι το οποίο παραπέμπει ευθέως στον μεσαίωνα και όχι στο 2022. Σε πολλές περιπτώσεις καλείται ο πολίτης να κάνει αίτηση ώστε να λάβει έπειτα από 10 - 15 ημέρες τις εξετάσεις του σε γραπτή μορφή αναμένοντας στα γκισέ των νοσοκομείων.
Θεωρώ ανεπίτρεπτο , ειδικά σε τροχαία και άλλα σοβαρά συμβάντα, ο γιατρός ο οποίος καλείται να διαχειριστεί την κατάσταση να μην έχει καμία εικόνα του ασθενούς , άρα τι εξετάσεις έχουν προηγηθεί καθώς και το πόρισμα των εξετάσεων.
Αναλυτικότερα: Σε τροχαία και άλλα σοβαρά συμβάντα όπου ο ασθενής είναι χωρίς τις αισθήσεις του, και ενώ έχουν τα στοιχεία του ,ονοματεπώνυμο κ.τ.λ, να μην έχουν καμία απολύτως εικόνα τι ασθένειες μπορεί να έχει, τι εξετάσεις η νοσηλείες έχουν γίνει πρόσφατα, το πόρισμα των εξετάσεων , κ.α.
Είναι ανεπίτρεπτο κάθε φορά που ένας πολίτης επισκέπτεται για τον Χ λόγο ένα νοσοκομείο να περνά από μισή ώρα ''ανάκριση'' διότι στο μητρώο του δεν υπάρχει σχεδόν απολύτως τίποτα ψηφιοποιημένο.
Νομοθετική διάταξη καθολικής ψηφιοποίησης
Λέτε ο προσωπικός γιατρός να διευθετήσει την κατάσταση και όσα δεν ψηφιοποιούν μέχρι σήμερα στο σύνολο των νοσοκομείων και κλινικών να τα ψηφιοποιήσει ο ίδιος ;Ασφαλώς δεν θα γίνει και χρειάζεται να υπάρξει πολιτική βούληση και σαφής νομοθετική διάταξη καθολικής ψηφιοποίησης σε νοσοκομεία και κλινικές. Όλες οι εξετάσεις , τα πορίσματα, οι νοσηλείες , οι εγχειρήσεις ,κ.α. ,να καταχωρούνται ψηφιακά στο μητρώο κάθε πολίτη.
Να μας παρέχουν μια σαφή απάντηση από την κυβέρνηση, αν θα υπάρξει η ψηφιοποίηση , διότι με τα στοίχεια τα οποία διαθέτουμε μέχρι αυτή την ώρα η χώρα μας βρίσκεται σχεδόν στον μεσαίωνα αντί της ψηφιακής εποχής.
Τέλος να αναφέρουμε και ένα χαρακτηριστικό ευτράπελο. Κυρία η οποία πάσχει από τον ιό του HIV|AIDS, οροθετική, η οποία δεν θέλει να το δεχθεί, συνάπτει διαρκώς νέες σχέσεις one night stand ώστε να κολλήσει όσους περισσότερους μπορεί ! Η οργανωμένη πολιτεία δεν οφείλει σαφείς πολιτικές ώστε να αποτρέπεται η μετάδοση ιών ,η μήπως το περιόρισε μόνον στην περίπτωση του covid 19 ;
Στο μητρώο κάθε πολίτη πρέπει να υπάρχει το σύνολο των δεδομένων κάθε ατόμου , και το σύνολο των εξετάσεων του , ναι η όχι ;
Υπουργέ άσε τα app, τα χτενίσματα, και τις φωτογραφίσεις, και πιάσε δουλειά ώστε να ψηφιοποιηθεί ο τομέας υγείας και να παρέχει πραγματικά υπηρεσίες στην κοινωνία.
ΥΓ: Aκόμα και σήμερα διαπιστώνω να κάνουν ''ουρές'' στα νοσοκομεία ώστε να λάβουν τους γνωστούς ''φακέλους'' (χαρτομάνι) των εξετάσεών τους ! Γιατί να υφίσταται στην ψηφιακή εποχή ;Χρειάζεται ? Γιατί αντιθέτως σε περιπτώσεις του συστήματος υγείας οι εξετάσεις δρομολογούνται ηλεκτρονικά μεταξύ τους από τομέα σε τομέα - εσωτερικό κύκλωμα - ενώ δεν παρέχονται ηλεκτρονικά - ψηφιακά στους πολίτες ;
- Πόσο δύσκολο είναι να υπάρχει σε κάθε νοσοκομείο ένας σέρβερ στον οποίο να δρομολογούνται από το εσωτερικό σύστημα οι εξετάσεις κάθε πολίτη και να παρέχονται σε ψηφιακή μορφή ηλεκτρονικά αντί των αιτήσεων και των επισκέψεων - αναμονής σε νοσοκομεία ;Είναι πολύ σύνθετο κύριε υπουργέ , η μήπως το κόστος υλοποίησης είναι δυσθεώρητο και ανέφικτο ;Εννοώ ότι αντί να δίνουν σε κάθε πολίτη μια στοίβα χαρτιά , cd rom, dvd rom, κ.α, αρχικά να καταχωρούνται ψηφιακά στο μητρώο κάθε πολίτη, καθώς επίσης , να παρέχονται για download σε ψηφιακή μορφή - ηλεκτρονικά μέσω κινητού τηλεφώνου η υπολογιστή.
* Με βασικό δεδομένο ότι κάθε γιατρός θα έχει υπό την επίβλεψή του 2.000 χιλιάδες πολίτες θα χρειάζεται και έναν ολόκληρο όροφο ώστε να κρατά τα ιστορικά των ασθενών του επί της ''ψηφιακής'' διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας ! Και μη χειρότερα.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου