«Σε ανακοίνωση που έβγαλα χθες ως πρόεδρος της Επιτροπής Φιλίας Ελλάδας-Λιβύης το αναφέρω μέσα, το υπαινίσσομαι, είναι προσωπική μου εκτίμηση, θεωρώ ότι υπήρξε παρέμβαση τρίτων στη μεθόδευση αυτή της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης. Και όταν λέω υπήρξε παρέμβαση τρίτων, είναι προφανές ότι εννοώ την Τουρκία» επισήμανε ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη.
Σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο, επιχειρήθηκε ένας εγκλωβισμός και μία παγίδευση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, «όχι του κ. Δένδια προσωπικά, αλλά δι’ αυτού της εξωτερικής πολιτικής της χώρας».
Όσο αφορά στην επόμενη μέρα του επεισοδίου, ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε «ακούω ότι ανακάλεσαν και τον επιτετραμμένο τους εδώ, είμαστε σε μία ομιχλώδη κατάσταση, δεν είναι μια ευχάριστη κατάσταση, αλλά δεν θα κάναμε πίσω σε κάτι τόσο σοβαρό και σημαντικό για μας».
Στη διεθνή ζωή τα πάντα έχουν μία πορεία, προσέθεσε. «Να δούμε τι μπορεί να γίνει. Αυτή τη στιγμή, οι δίαυλοι είναι βέβαιον ότι έχουν τραυματιστεί πολύ σοβαρά, έχουν διακοπεί και θα δούμε σε επόμενη φάση. Όσον αφορά αυτό το οποίο είπε ο κ. Χαφτάρ, εάν η χώρα αυτή, σχεδόν είναι σε δέκα χρόνια και, σε μία κατάσταση εμφυλίου και διαχωρισμού της σε δύο μέρη, αυτή η κατάσταση όσο παρατείνεται εμπεδώνεται. Νομίζω ότι ο κ. Χαφτάρ είπε κάτι το οποίο από τη ζωή θα επιβεβαιωθεί, διότι όταν δεν μπορείς να συνομιλείς και μια χώρα ουσιαστικά είναι κομμένη στα δύο για 15-20 χρόνια, από εκεί και πέρα, είναι πολύ δύσκολο να δεις πώς μπορεί αυτό να ξαναενωθεί και να λειτουργήσει ομαλά προς όφελος του λιβυκού λαού. Έχουμε ακόμα δρόμο στη Λιβύη» συμπλήρωσε.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Κουμουτσάκος με την ιδιότητά του ως πρόεδρος της Ομάδας Ελληνοτουρκικής Φιλίας της Βουλής των Ελλήνων, διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει να συμβάλλει με τις δικές της δυνάμεις στην ενίσχυση αυτής της φιλίας μεταξύ των δύο λαών. «Διότι οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Φιλίας εκπροσωπούν και αντιπροσωπεύουν τους λαούς. Και επειδή η σχέση της Ελληνικής Βουλής των Ελλήνων με την αντίστοιχη λιβυκή Βουλή είναι εξαιρετική, εμείς θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε γι’ αυτή τη φιλία που τη θεωρούμε και παραδοσιακή και πολύ ισχυρή» είπε χαρακτηριστικά.
Σε σχέση με το επεισόδιο, υπογράμμισε ότι η συμπεριφορά της Υπουργού Εξωτερικών κ. Μανγκούς δημιούργησε αυτή την αχρείαστη ένταση στις σχέσεις με την Ελλάδα, που δεν ανταποκρίνεται στα αισθήματα του λιβυκού λαού απέναντι στην Ελλάδα. «Ένα τμήμα της πολιτικής ηγεσίας της Λιβύης είχε μια συμπεριφορά που δεν συγκλίνει με τα αισθήματα του συνόλου του λιβυκού λαού έναντι της Ελλάδας» προσέθεσε.
Αναφορικά με το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, υπάρχει ξεκάθαρη τοποθέτηση, σημείωσε ακόμα ο κ. Κουμουτσάκος, η οποία, τόνισε «αποτυπώνει την πραγματικότητα και ουσιαστικά την ευθύνη για αυτή την ένταση, γι’ αυτό το διπλωματικό επεισόδιο έχει εξ ολοκλήρου η λιβυκή πλευρά». «Ο κ. Δένδιας δεν είναι εκείνος που αρνήθηκε την επαφή. Αντιθέτως, υπήρχε μία συμφωνία ότι θα έβλεπε τον Πρόεδρο, τον κ. Μένφι στην Τρίπολη και αυτή ήταν η συμφωνία και ο όρος της ελληνικής πλευράς να συναντηθεί με τον Πρόεδρο και όχι με την εκπρόσωπο μιας κυβέρνησης η οποία είναι μεταβατική, είναι εκτός θητείας και έχει προχωρήσει σε μία παράνομη και παράτυπη διεθνή πράξη, όπως έκανε με την εφαρμοστική πράξη του τουρκολιβυκού μνημονίου. Δεν υπήρχε άλλη οδός, διότι αυτό θα ακύρωνε στην πράξη την ξεκάθαρη τη στάση της Ελλάδας απέναντι στον Τουρκολιβυκό μνημόνιο, θα θόλωνε το μήνυμα της Ελλάδας και τη θέση της. Η συνάντηση αυτή δεν έπρεπε να γίνει και ορθώς δεν έγινε» ανέφερε.Σχετικά με την ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που κάνει λόγο για αντιφάσεις στην στρατηγική της κυβέρνησης όσο αφορά την Λιβύη, ο κ. Κουμουτσάκος, απάντησε το εξής. «Επειδή μια διακρατική συμφωνία για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, δεν είναι μια συμφωνία που επιτυγχάνεται από τη μια μέρα στην άλλη, η ελληνική πλευρά, όταν απευθύνθηκε ο Πρωθυπουργός προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, ήταν για να πιεστεί η Λιβύη να προχωρήσουμε σε βάθος χρόνου σε μια τέτοια συμφωνία. Ο κ. Δένδιας εξηγεί ότι εμείς μπορούμε να προχωρήσουμε σε δεσμευτικές πράξεις μόνο με μια κυβέρνηση η οποία θα έχει θεσμικά τη λαϊκή εντολή, τη νομιμοποίηση να προχωρήσει. Διότι ειδάλλως, ακόμα και στη θεωρητική περίπτωση που θα πετυχαίναμε μια συμφωνία, θα ήταν στον αέρα διότι η παρούσα κυβέρνηση στη Λιβύη, αυτή η μεταβατική κυβέρνηση δεν έχει την αρμοδιότητα να δεσμεύσει τη χώρα. Επομένως, δεν υπάρχει αντίφαση. Άλλο είναι να καταθέτεις τη βούλησή σου, να προχωρήσουμε και να φτάσουμε κάποια στιγμή σε μια συμφωνία οριοθέτησης και άλλο να αναγνωρίζεις μια κυβέρνηση η οποία δεν έχει τη νομιμοποίηση και δεν μπορεί να προχωρήσει σε μια τέτοια συμφωνία».
www.ertnews.gr
from ΕΛΛΑΔΑ Archives - ertnews.gr https://ift.tt/BQ4nRJr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου