Η τεχνολογία δεν μένει ποτέ ακίνητη. Τα τελευταία χρόνια για άλλη μια φορά παρατηρούνται γρήγορες, βαθιές αλλαγές σε όλο τον κόσμο, τόσο από τεχνολογική άποψη – με εντυπωσιακές προόδους στη τεχνητή νοημοσύνη – και από γεωπολιτική άποψη, όπου η τεχνολογία θεωρείται όλο και περισσότερο ως στρατηγικό πλεονέκτημα.
Διαφορετικές περιοχές του κόσμου ανταγωνίζονται για την ηγεσία σε πολλούς τομείς. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ) και της Κίνας στον τομέα της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης (AI) είναι ιδιαίτερα σκληρός και γίνεται όλο και πιο έντονος. Αυτό δημιουργεί μια απειλή στην Ευρώπη, αλλά ταυτόχρονα και μια ευκαιρία για νέες πολιτικές.
Πολλές από τις βασικές υπηρεσίες της ευρωπαϊκής κοινωνίας εξαρτώνται από τη λειτουργία σε πλατφόρμες οι οποίες δεν ελέγχονται από την Ευρώπη. Αυτό δημιουργεί ευπάθεια σε περίπτωση σύγκρουσης ανάμεσα σε διαφορετικές περιοχές , και κυρίως όταν στην Ευρώπη δεν διαθέτουμε συγκρίσιμες δομές σε τεχνητή νοημοσύνη , καινοτόμες λύσεις υλικού , στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και στην ψηφιακή κυριαρχία.
Η αλλαγή σε παγκόσμιο επίπεδο επιταχύνεται, και όχι απαραίτητα προς την σωστή κατεύθυνση. Η υπερθέρμανση του πλανήτη και οι κλιματικές αλλαγές είναι όλο και πιο εμφανείς, παράλληλα υφίσταται ο Ρωσο-Ουκρανικός Πόλεμος, η ενεργειακή κρίση, το πρόβλημα προμήθειας ημιαγωγών, κ.α , και ασφαλώς υπάρχει αντίκτυπος και στη χώρα μας όπως και ευρύτερα σε σειρά χωρών.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου