Στην οικονομία, την ανάπτυξη, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην ψηφιοποίηση του κράτους, εστίασε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη σχολή Δημόσιας Διοίκησης στο Τόκιο, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ιαπωνία.
«Αποκαταστήσαμε την εμπιστοσύνη στη χώρα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτήρισε του νέους το πιο σημαντικό κεφάλαιο, ενώ αναφερόμενος στην Τουρκία μίλησε για έναν δύσκολο γείτονα.
Παρακολουθήστε τη διάλεξη
Παρουσίασε τις βασικότερες κυβερνητικές πολιτικές, με αιχμή τη μείωση των φόρων, την επένδυση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ψηφιοποίηση του κράτους. Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε:
«Οι οικονομικές αυτές επιδόσεις επιτεύχθηκαν χωρίς να θέσουμε σε καμία περίπτωση σε κίνδυνο τη σταθερότητα της χώρας.
Αυτά τα 3,5 χρόνια καταφέραμε να επιτύχουμε πολλούς από αυτούς τους στόχους. Σήμερα, η Ελλάδα είναι ένα βήμα πριν από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και αυτό είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό, γιατί θα απελευθερώσει πολλά νέα κεφάλαια».
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις επενδύσεις μεγάλων ξένων κολοσσών στην Ελλάδα, στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που επέτρεψαν τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων και επανέλαβε ότι το στοίχημα της επόμενης τετραετίας -εφόσον οι πολίτες εμπιστευτούν ξανά τη Νέα Δημοκρατία στις επερχόμενες εκλογές- είναι η αύξηση των μισθών.
«Η προσοχή μου είναι συνεχώς στραμμένη στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Στα πρώτα τέσσερα χρόνια, ασχοληθήκαμε με τις περικοπές των φόρων. Την επόμενη τετραετία -εάν οι πολίτες μας εμπιστευτούν ξανά- θα προσπαθήσουμε να αυξήσουμε τους μισθούς», σημείωσε.
«Κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης, ο ελληνικός λαός άντεξε», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και χαρακτήρισε τους νέους ως το πιο σημαντικό κεφάλαιο της χώρας.
Ο Πρωθυπουργός έστρεψε τα βέλη του και προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στην περίοδο της διακυβέρνησή του στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.
«Κάποια στιγμή, τα ηνία της χώρας ανέλαβε ένα λαϊκιστικό κόμμα, το οποίο απλώς προωθούσε ουτοπικές λύσεις. Το αποτέλεσμα ήταν ότι αναγκαστήκαμε να υπογράψουμε ένα τρίτο μνημόνιο τον Ιούλιο του 2015, με αποτέλεσμα ο προκάτοχός μου και η κυβέρνησή του να φέρουν την Ελλάδα στο χείλος της καταστροφής, με κίνδυνο πραγματικά να μας πετάξουν έξω από την Ευρωζώνη, κάτι που θα σήμαινε την απόλυτη καταστροφή» επισήμανε ο ίδιος.
Ο αναθεωρητισμός και η αλλαγή των συνόρων, με τη βία, δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά, υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας παράλληλα την Τουρκία ως έναν «δύσκολο» γείτονα.
Τόνισε, χαρακτηριστικά: «Εμείς στη γειτονιά μας καλούμαστε επίσης να αντιμετωπίσουμε έναν δύσκολο γείτονα και αναφέρομαι στην Τουρκία. Σε καμία περίπτωση, δεν θα επιτρέψουμε αλλαγή των συνόρων με τη βία, να μη γίνεται σεβαστό το Διεθνές Δίκαιο. Υπό αυτή την έννοια, έχουμε έναν ακόμα λόγο να υποστηρίζουμε τον αγώνα της Ουκρανίας για τη διατήρηση της ανεξαρτησίας της και της εδαφικής της ακεραιότητας».
Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε σε ημερίδα του ιαπωνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου και κάλεσε τους Ιάπωνες επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα μας. Εκεί, μεταξύ άλλων είπε:
«Υπάρχουν πολλοί πειστικοί λόγοι για τους οποίους μια ιαπωνική εταιρεία θα σκεφτόταν να επενδύσει στην Ελλάδα. Δεν είναι μόνο η μοναδική γεωγραφική μας θέση στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι προσφέρουμε πρόσβαση στη μεγαλύτερη ενιαία αγορά του κόσμου. Σχετίζεται επίσης με το γεγονός ότι η κυβέρνησή μας είναι βαθιά προσηλωμένη στο να κάνει τη ζωή και την επιχειρηματική δραστηριότητα κάθε ξένου επενδυτή στην Ελλάδα όσο το δυνατόν πιο εύκολη και απρόσκοπτη».
Στη διάρκεια της εκδήλωσης υπεγράφη Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του Ιαπωνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου και του Enterprise Greece.
Πηγή: ΕΡΤ | Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη – Δημήτρης Γκάτσιος (Αποστολή – Τόκιο)
Διαβάστε επίσης | Στο Τόκιο ο Κυρ. Μητσοτάκης: Οι 5 συμφωνίες Ελλάδας – Ιαπωνίας
www.ertnews.gr
from ΕΛΛΑΔΑ Archives - ertnews.gr https://ift.tt/Ui4DKnW
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου