ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Φωτοβολταϊκά χωρίς άδεια


Tα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας κατέθεσαν πρόταση νόμου, η οποία προβλέπει ότι σε περίπτωση εγκατάστασης φωτοβολταϊκού συστήματος στην οροφή υφιστάμενης οικοδομής δεν θα απαιτείται άδεια οικοδομής, καθώς δεν θα θεωρείται προσάρτημα σε οικοδομή.

Η Ολομέλεια της Βουλής, ψήφισε ομόφωνα τροποποίηση του νόμου περί Ρυθμίσεων Οδών και Οικοδομών με βάση πρόταση νόμου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, ώστε να μην απαιτείται έκδοση άδειας οικοδομής για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις οροφές υφιστάμενης οικοδομής, αφού θεωρούνταν προσαρτήματα σε οικοδομή.  

Εξαίρεση θεωρούνται οι οικοδομές, οι οποίες έχουν κηρυχθεί ως διατηρητέες ή αρχαία μνημεία και εμπίπτουν σε ελεγχόμενη περιοχή με βάση τον περί Αρχαιοτήτων Νόμο ή σε ζώνη προστασίας αρχαιολογικού χώρου ή σε ειδική ζώνη αερολιμένα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας, βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννης, δήλωσε ότι η πρόταση νόμου που υποβλήθηκε από την Επιτροπή έχει ως στόχο την παραχώρηση του αγαθού της παραγωγής ενέργειας σε κάθε πολίτη της χώρας, αντιμετωπίζοντας αποφασιστικά τη γραφειοκρατία. Σύμφωνα με την πρόταση, ανέφερε, οι πολίτες που επιθυμούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα στις οροφές των κατοικιών τους δεν χρειάζονται πλέον οποιαδήποτε άδεια οικοδομής, δεδομένου ότι έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια από το δίκτυο. Με αυτόν τον τρόπο, είπε, προωθείται η αποκεντρωμένη παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε επίπεδο νοικοκυριού.

Αναφέρθηκε ακόμα σε μια απαράδεκτη νοοτροπία που υπήρξε στο παρελθόν, που κάποιοι έθεσαν απαιτήσεις γραφειοκρατικού χαρακτήρα στον συγκεκριμένο νόμο, ενώ υπήρξαν και απαιτήσεις για είσπραξη χρημάτων.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Μιχάλης Γιακουμή, ανέφερε ότι το κράτος οφείλει να επικουρεί με κάθε τρόπο την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για αντιμετώπιση της ακρίβειας του ηλεκτρικού ρεύματος, συνδράμοντας τις ευάλωτες ομάδες αλλά και όλους τους άλλους.

Ανέφερε ότι στηρίζουν την εισήγηση της Επιτροπής να απαλειφθούν χρονοβόρες διαδικασίες που δεν έχουν νόημα και να απαλειφθεί το επιπλέον κόστος που αφορά μελέτες από πολιτικούς μηχανικούς και αρχιτέκτονες.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης είπε ότι πολλά εμπόδια και καθυστερήσεις που υπάρχουν στην εγκατάσταση ΑΠΕ μπορούν να περιοριστούν με αυτή την τροποποίηση της νομοθεσίας.

Τόνισε ότι η τεχνολογία έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό και με τέτοιο ρυθμό που καθιστά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) όλο και πιο προσιτές στους πολίτες και τα νοικοκυριά. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να φανταστούμε την Κύπρο μερικά χρόνια μπροστά, όταν θα έχει γίνει ένα σημείο αναφοράς, όπως έγινε και για την εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων στις ταράτσες των κτηρίων. 

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ανέφερε ότι όλα αυτά τα χρόνια οι αρμόδιοι έκαναν ό,τι μπορούσαν για να εμποδίσουν το κόσμο να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά, βρίσκοντας όλων των ειδών τα προσκόμματα και τις δυσκολίες, επικαλούμενοι έλλειψη προσωπικού της ΑΗΚ, έλλειψη μετρητών κ.α.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας και προεδρεύων της Ολομέλειας, ζήτησε να παρακαμφθούν οι «αόρατες δυνάμεις» που εμποδίζουν την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών.

Επισήμανση του Γ.Κ: Ακόμα και η Κύπρος ξεπέρασε τη δική μας χώρα σε ασκούμενες πολιτικές, και κυρίως έχοντας μια κυβέρνηση 2019 - 2023 που σειρά στελεχών της γνώριζαν τα μεταδιδόμενα του υποφαινόμενου. Χρειάστηκαν τρεις δεκαετίες ώστε να γίνουν πολιτική της Ε.Ε καθώς και της Κύπρου όσα ανέφερα.

Ελλάδα: Δεξιά κυβέρνηση εγγύηση υπηρέτησης ολιγαρχών των ΑΠΕ !


  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Φωτοβολταϊκά χωρίς άδεια Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">