ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Αναζητώντας την πραγματική δημοκρατία - 9η Παγκόσμια Συνάντηση για την Αυτοδιαχείριση


Στην πόλη Ροζάριο της Αργεντινής θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του Σεπτεμβρίου η 9η  Διεθνής Συνάντηση για την Αυτοδιαχείριση με συμμετοχή εργαζόμενων σε αυτοδιαχειριζόμενες επιχειρήσεις,  συνεταιρισμούς και  σχολεία, όπως και εκπροσώπων κοινωνικών συλλογικοτήτων, συνδικαλιστικών  οργανώσεων και ακαδημαϊκών που ασχολούνται με την αυτοδιαχείριση σε περισσότερες από 35 χώρες του κόσμου. 

Ο θεσμός αυτών των συναντήσεων έχει ξεκινήσει από το 2007  και με το πέρασμα των χρόνων συνεχώς διευρύνεται. Όπως αναφέρεται και στο κείμενο του καλέσματος,  η αυτοδιαχείριση, εμφανίζεται όλο και περισσότερο ως εναλλακτική στον άγριο καπιταλισμό που καταδικάζει την πλειοψηφία των λαών σε εκμετάλλευση, επισφάλεια και ανεργία, καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον και οδηγεί σε αδιέξοδες και αντιδραστικές πολιτικές κάτι που σήμερα είναι φανερό, περισσότερο από κάθε άλλη φορά.


Συντονιστής αυτών των συναντήσεων είναι ο Αντρές Ρουτζέρι, καθηγητής κοινωνικής  ανθρωπολογίας στο πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες και συγγραφέας πολλών βιβλίων για την αυτοδιαχείριση,  ο οποίος, όπως είναι γνωστό, τον περασμένο Νοέμβριο μίλησε σε μια σειρά εκδηλώσεων στη χώρα μας καλεσμένος της Εναλλακτικής Δράσης


Η Εναλλακτική Δράση θα συμμετάσχει με εισήγηση και σε αυτή τη συνάντηση, γιατί σε αυτές τις συναντήσεις μέσα από τις γόνιμες συζητήσεις και την πλούσια ανταλλαγή εμπειριών αυτοδιαχείρισης από πολλές χώρες γίνεται κατανοητό γιατί μόνο στην αυτοδιαχείριση μπορεί να υπάρχει πραγματική δημοκρατία, κάτι που αποτελεί μόνιμο αίτημα όλων των λαών του πλανήτη.


Οι συζητήσεις της φετινής διεθνούς συνάντησης θα επιστραφούν γύρω από εννέα θεματικούς άξονες οι οποίοι αναφέρονται στο κείμενο του καλέσματος που επισυνάπτεται και το οποίο, κατά την άποψη μας, χρειάζεται όχι μόνο να διαβαστεί από όλες και όλους, αλλά και να μελετηθεί σε βάθος και να διαδοθεί, όσο γίνεται περισσότερο.


Σημείωση του Γ.Κ: H εναλλακτική της αυτοδιαχείρισης είναι πολύ προοδευτική, όμως , στη δική μας χώρα ''σκοντάφτει'' στα οργανωμένα συμφέροντα κομμάτων - κυβερνήσεων και των οικονομικών ολιγαρχών. 


Οι ιδιοκτήτες των ομίλων ραδιοτηλεοράσεων , ημέτεροι συγκεκριμένων αστικών πολιτικών κομμάτων , δεν αρκέστηκαν στο μονοπώλιο των ερτζιανών του Ν.Αττικής το οποίο τους εξασφάλισαν τα κόμματα της ΝΔ, καθώς και του ΠΑΣΟΚ, στράφηκαν εναντίων μας με μηνύσεις, καθώς και εξοπλισμούς σε συγκεκριμένες δήθεν ''ανεξάρτητες'' αρχές, ώστε να μας διώκουν και να μας ληστεύουν.


Επιπροσθέτως, είναι τα ίδια συμφέροντα τα οποία ενώ βρίσκονται εκτός του Δήμου κινούν τα νήματα ποιοι θα διαχειρίζονται τα του Ο.Τ.Α των τοπικών μας κοινωνιών. 


Απέκτησαν το έρεισμα στο σύνολο της κοινωνίας με τις ευλογίες των αρχιερέων της πολιτικοοικονομικής διαπλοκής και διαχρονικά διαβάλουν την πραγματική δημοκρατία. Στη χώρα μας , στην εποχή των νεοελλήνων , αντί πραγματικής δήμο-κρατίας υφίσταται διευρυμένη η συμφεροντολογία. Τα κόμματα εξουσίας δεν αναφέρουν ούτε λέξη για την αποχή στις εθνικές εκλογές που αποτελεί το σημαντικότερο κεφάλαιο και την παθογένεια του πολιτεύματος με τον καπιταλισμό.


Η αυτοδιαχείριση - αυτοδιοίκηση αντί να είναι ρόλος των δημοτών για το όφελος δήμου - δημοτών έχει γίνει μονοπώλιο του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας λόγω των οικονομικών ολιγαρχών και προσοδοφόρα επιχείρηση για τους υποστηρικτές και τα στελέχη της ΝΔ ! Θεωρώ ότι ουσιαστικά η αυτοδιαχείριση θα παρέχει έργο στο σύνολο όταν η κοινωνία απεμπλακεί από τα κόμματα εξουσίας στους Ο.Τ.Α. Μέχρι σήμερα ισχύει το αντίθετο.

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Αναζητώντας την πραγματική δημοκρατία - 9η Παγκόσμια Συνάντηση για την Αυτοδιαχείριση Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">