ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Ροδάκινα ROYAL GLORY στην Γλυφάδα !!

 


Ποιος θα περίμενε ότι στην Γλυφάδα μπορούν να ευδοκιμήσουν ροδάκινα της ποικιλίας * ROYAL GLORIA, (η 
Royal 
Glory Γκλόρυ ) όπως το αναφέρουν , και ειδικότερα χωρίς καμία ενέργεια ;


Προσωπικά διαθέτω τόσο ''τεράστιες'' γνώσεις αναφορικά με τα φυτά και τα δέντρα ώστε πέρυσι που φύτρωσε μόνο του το εν λόγω δεντράκι, δεν γνωρίζα τι είναι, και είχα σκοπό να το κόψω διότι εμπόδιζε !!


Σήμερα αντιλήφθηκα ότι το εν λόγω δεντράκι είναι Ροδακινιά μάλλον της ποικιλίας  Royal Glory (Γκλόρυ) , άρα καθίσταται σαφές ότι θα μπορούσαν να ευδοκιμήσουν στην περιοχή μας αν κάποιος τα φρόντιζε.

Αν απόλυτα μόνο του καρποφόρισε, πόσον μάλλον αν του είχαμε αφαιρέσει τους περιττούς καρπούς οι υπόλοιποι ήδη θα ήταν έτοιμοι, όμως , δεδομένου ότι εμείς δεν κάνουμε παραγωγή για διακοσμητικούς λόγους το αφήνουμε όπως είναι.

Για τους άχρηστους των κοινών οι οποίοι κάνουν ''μόστρες'' κατατρώγοντας το δημοτικό χρήμα:Αν ο Δήμος αντί για τους Φοίνικες Βραζιλίας είχε αγοράσει με το 1.500.000 εκ. ευρώ Ροδακινιές και μια σειρά άλλων δέντρων και τα είχε φυτέψει σε κάθε δημοτικό χώρο, καθώς και στους πρόποδες του Υμηττού, ήδη ο Δήμος θα είχε ένα σημαντικό έσοδο ετησίως από εξαγωγές σε ολόκληρο τον πλανήτη. Παράλληλα οι δημότες θα έπαιρναν και τις επιδοτήσεις από την Ε.Ε. !! ( Εννοώ ότι θα υπήρχαν μια σειρά καρποφόρα αντί διακοσμητικών )

Σε ένα ακραίο μελλοντικό ενδεχόμενο είναι ορθότερο να έχεις προνοήσει ως δήμος η να μην διαθέτεις απoλύτως τίποτα ; Σημειώνω ότι στην αρχαία Αιξωνή οι κάτοικοι ήταν κυρίως γεωργοί και ψαράδες. Ποιές εκτάσεις καλλιεργούσαν ? Μήπως καλλιεργούσαν ακριβός την έκταση του αστικού ιστού και τους πρόποδες του υμηττού της σημερινής πόλης ;

Το ροδάκινο της εν λόγω ποικιλίας μένει σκληρό και εξαγώγιμο χωρίς φθορές και ιδιαίτερα προβλήματα σε όσους το παράγουν στην χώρα μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Γλυφάδα λόγω βουνού κάλλιστα μπορούν να ευδοκιμήσουν και οι καρυδιές , όπως και πληθώρα άλλων Ελληνικών δέντρων. Γιατί ο Υμηττός παραμένει με πουρνάρια και κοτρώνες ;Ασφαλώς διότι υπάρχει άφθονο χρήμα των δημοτών για φιέστες και πανηγύρια και απολύτως τίποτα για δεντροφυτεύσεις !! 

Στην εποχή των ''πολιτικών και κοινωνικών σόσιαλ'' , καθώς και των ''φεστιβάλ'', δεν υφίσταται ούτε μια δεντροφύτευση. Νεράκι διαθέτει ο Δήμος, υπαλλήλους κάθε τρεις και λίγο προσλαμβάνει, (κυρίως για ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ), η πολιτική βούληση όμως είναι απούσα , ενώ μεγάλο τμήμα από τους πρόποδες του Υμηττού καταλαμβάνεται, αντί από τον δήμο από έτερους.

Η ροδακινιά είναι πυρηνόκαρπο, φυλλοβόλο οπωροφόρο δέντρο που ανήκει στο γένος Προύμνη και στην οικογένεια των Ροδοειδών. Η καταγωγή της είναι από την Κίνα, όπου ακόμα και σήμερα υπάρχει ως αυτοφυής. Στη συνέχεια η καλλιέργεια της επεκτάθηκε προς τις χώρες της Μεσογείου και αργότερα προς την Αμερική και την Αυστραλία. Σήμερα είναι το περισσότερο καλλιεργούμενο οπωροφόρο δέντρο στον κόσμο μετά τη μηλιά.

Το ύψος του δέντρου φτάνει τα 4,5 μέτρα ο κορμός και οι βλαστοί έχουν φλοιό κοκκινωπού ή πρασινωπού χρώματος. Στις βιομηχανικές ροδακινιές  τα δέντρα μπορούν να αποδώσουν έως 150κιλά/δέντρο και αφήνουμε αρκετά περισσότερους καρπούς κατά το αραίωμα.

Η συγκομιδή των ροδάκινων αρχίζει στα τέλη Μαΐου και ολοκληρώνεται στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Β. Ελλάδα. Βασικό κριτήριο για την έναρξη συγκομιδής μιας ποικιλίας είναι ο βαθμός ωρίμανσης του καρπού. Έτσι, ενώ στους πίνακες ωρίμανσης μπορούμε να δούμε ενδεικτικές ημερομηνίες, οι καιρικές συνθήκες της κάθε χρονιάς επηρεάζουν το χρόνο συγκομιδής (άλλοτε πρώιμη παραγωγή και άλλοτε όψιμη). 

Γ.Κ

* To βάφτισα ''royal gloria'' διότι στην Γλυφάδα και χωρίς καθόλου περιποίηση μόνο Glory δεν είναι, δεδομένου ότι η ποικιλία Glory στο τέλος Ιουνίου είναι ώριμα φρούτα ενώ στην Γλυφάδα είμαστε στα μέσα Αυγούστου !! Αν δεν τα βλέπει σχεδόν καθόλου ο ήλιος αργούν να ωριμάσουν.

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ροδάκινα ROYAL GLORY στην Γλυφάδα !! Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">